Rychle / jednoduše / zdravě

Zeleninové lečo - rychlé jídlo ideální v letním období

Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat.
Lečo

Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat. Lečo může mít více podob, rozhodně se ale neobejdete bez rajčat, paprik, cibule a soli. Původní maďarská receptura neobsahuje vejce, stejně tak jako lečo určené k zavaření do sklenic. Gurmáni si pak lečo mohou vylepšit kvalitní paprikovou klobáskou, rozhodně bych se ale vyhnula točeňáku za 4,50 Kč, pokud chcete udělat něco pro své zdraví :) Tento recept je na původní, čistě zeleninovou, variantu.

Budete potřebovat

  • Papriky (klasické „bílé papriky“)
  • Rajčata
  • 1 cibuli
  • Trošku oleje
  • Na dochucení – sůl, špetku sladké papriky (možno i pikantní)
  • 1 vejce (pokud děláte větší množství, můžete dát 2)

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a opečte v hlubší pánvi na oleji do růžova.
  2. Přidejte omyté papriky nakrájené na proužky. Lehce osolte, promíchejte a duste 5 minut.
  3. Pak přidejte na kousky pokrájená rajčata. Znovu lehce osolte, přidejte špetku červené papriky, promíchejte a duste pod pokličkou 10 minut.
  4. Na závěr do směsi vklepněte vejce, promíchejte a ještě krátce povařte.

Kdo to nemůžete vydržet, přidejte si na pánev ještě před přidáním papriky kousek paprikové klobásy. Lečo krásně ovoní, nesmí však přebít chuť zeleniny.

Záměrně jsem nenapsala, kolik paprik a kolik rajčat, záleží, pro kolik lidí lečo budete připravovat.

Klasickou přílohou k leču je pšenično-žitný chleba s pěkně křupavou kůrkou. Výborné je ale i s bramborami či řýží.

Lečo je opravdu jednoduché, dá se „zkazit“ snad jedině tak, že byste omylem koupili pálivé papriky, což by ovšem milovníkům ostrých jídel zas až tak nemuselo vadit, dětem samozřejmě ano. Klasické papriky proto vybírám „po čuchu“ a nikdy se tak nespletu :)

Dobrou chuť :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lečo

Základem pro dobré lečo je kvalitní zelenina, především vyzrálá rajčata.

 
Zeleninové lečo

Vyfotit lečo tak, aby vypadalo nějak vábně je celkem složité, zde se ale nehraje na vzhled, nýbrž na chuť ;)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Adéla
Vynikající dnešní obídek! Jako přílohu jsme zvolili jasmínovou rýži. Opravdu výborné! :-)
Honza
Musim rict ze uz dlouho neziju v cechach a zaztestklo se mne po lecu a vim ze to nic tak sloziteho zase neni, ael presto jsem varit podle nejakeho postupu. ciste nahodou jsem vygooglil varila mysicku a tento recept. Musim rict ze jsem si moc pochutnal opravdu moc dobre. a take jsem omrkl tyto vebovky a hned putovali do oblibenych. Moc chvalim zrizovatele, ale i prispevatele. Moc pekne, dekuji. Honza
Dénes
Klasika a opravdu vynikající! Já vařím lečo zásadně bez vajec, ale vždy s nějakou chutnou tenkou klobáskou.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?