Rychle / jednoduše / zdravě

Slovenské halušky s bryndzou – přesný návod i s vychytávkami

Zapomeňte na halušky z prášku a připravte si pravé domácí s bryndzou.
Pravé slovenské halušky s bryndzou

Kdo by neznal halušky.Věřím tomu, že je skoro všichni ochutnali a mnozí z vás si je občas doma uvaří. Ruku na srdce – kdo dělá halušky pěkně podomácku, strouhá najemno brambory a bojí se o své prstíky? Vždyť stačí zajít do supermarketu, koupit krabici s názvem „Halušky“, přidat doporučené množství vody a těsto je na světě. Žádná sušená směs se ale nemůže vyrovnat přípravě jídla z čerstvých surovin. Na Slovensku se příprava halušek ze sáčku považuje za ryzí barbarství :)

Na internetu najdete recepty na halušky s vodou, s mlékem, s vajíčkem, s hrubou moukou, s hladkou, se strouhankou. To by člověk nevěřil, co vše se dá vymyslet u jednoduchého tradičního jídla.

Jak je to tedy „správně“? Do halušek patří jen brambory a mouka. Vejce by v žádném případě do tradičních halušek přijít nemělo. Škrob obsažený v bramborách je dostatečným pojivem.

Upozorňuji, že množství surovin je orientační. Ve skutečnosti na halušky přesný recept neexistuje :)

Základní receptura

Poměr 2 (mouka) : 3 (brambory)

Na 4 porce budete potřebovat

  • 500g moučnatých brambor (Typ C)
  • cca 330g mouky (půl hladká, půl hrubá)
  • bryndza
  • zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy
  • pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky

Postup

  1. Brambory oškrábejte a nastrouhejte na tom nejjemnějším struhadle. Je to tedy pěkná fuška. Jelikož mám na práci lepší věci, tak jsem si postup zjednodušila. Brambory nastrouhám na hrubém struhadle (což je raz dva) a pak rozmělním pomocí mixéru.
  2. Slijte přebytečnou vodu z brambor do hrnku a nechte chvíli stát. Vodu slijte a zbylý škrob na dně vraťte zpět do brambor jako pojivo.
  3. Začněte postupně přimíchávat hladkou mouku s hrubou půl na půl do té doby, dokud nedosáhnete požadované hustoty těsta.
  4. Správná hustota těsta – pokud bude moc řídké, halušky se vám rozvaří. Těsto musí být husté celkem dost, poznáte to tak, že nejde protlačit sítem na halušky právě snadno :)
  5. Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí vody a poté, co halušky vyplavou na povrch, jsou hotové. Vodu není nutné solit, halušky bohatě dochutí bryndza.
  6. Halušky smíchejte s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a s trochou vody , ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.
  7. Na talíři posypte na pánvi opečenou slaninou.

Na Slovensku je ještě zvykem halušky na závěr posypat pažitkou a zapíjet kyselým mlékem.

TIP

Ti, co nejí maso mohou slaninu na haluškách nahradit osmaženým tempehem.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pravé slovenské halušky s bryndzou
Postup jsem si zjednodušila tím, že brambory nastrouhám na hrubém struhadle.
 
Pravé slovenské halušky s bryndzou
Na hrubo nastrouhané brambory poté rozmixujte na kašičku a slijte přebytečnou vodu.
 
Pravé slovenské halušky s bryndzou
Zde je ukázka tuhosti těsta. Ze lžíce nemá šanci spadnout :)
 
Pravé slovenské halušky s bryndzou
Halušky jsou celkem syté, proto to s porcí nepřežeňte :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

macik
Ahoj Kamilo,máš to pěkné,jenom se mi to špatně čte ,máš přes písmo fotky jinak ti držím palce
macik
jen jsem ti to odeslala tak se to srovnalo
Míša
ahoj Kamčo, jsi dobrá kuchařka,jednoduše,chutně a za pár kaček. Halušky mám ráda, škoda že se musí strouhat ty brambory, ach jo.
Dana
co by si stroujhala, naházej to do robota :-)
MV
Můj otec Slovák vařil halušky často, činím tak po něm. Takže - brambory jsem zkusil rozmixovat jen jednou a už to nikdy neudělám, protože vznikne tzv. disperzní soustava, ze které voda pořádně odstranit nejde. Halušky ostatně mají být hrubé, není třeba ani jemné struhadlo (osvědčilo se mi hrubší plastové). Používám polohrubou mouku, ale to nikomu nevnucuji. Ovšem zakysaná smetana v haluškách nemá co dělat, podle mne jde o výmysl hamižných restauratérů, aby na haluškách víc vydělali. Naopak běžně prodávaná bryndza bývá už zředěná z výroby až moc. Nepřidávám ani vodu (v haluškách jí zbyde dost při vybírání z hrnce) a škvarečky vmíchávám do halušek, a to hodně (když předtím odeberu porci pro vegetariány, kterým místo škvarků přidám osmaženou cibulku, houby nebo obojí). Howgh.
LUBA
Nakolko je nas doma pomerne dost a nikomu sa nechce rajbat zemiaky, tak ja ich dam do odstavovaca a mam to za chvilku hotove. Ocenujem, ze konecne postup bez vajicka. Nakolko som momentalne v Australii, kde nemaju hrubu muku, pouzivam semolinu, Nasi este nezbadali rozdiel. A semolina je vyyborna aj do zemiakovych knedlikov. Cesto tak velmi neredne. Z haluskovice odoberiem a prilejem trochu vody, okorenim, osolim, dam na tanier, do stredu lyzicu bryndze posypanej koprom. Jeme to tak, ze odstipnes kusok bryndze, doplnis haluskovicou a sup do pusy. Mas tu velmi pekne recepty a krasne fotky. LUBA
Neo
MV s tou zakysanou smetanou je to vyborny napad, koupil jsem v kauflandu vyrobce agrofarma cerveny kameň a bryndza je poctiva tuha, takze jsem mel strach aby ji bylo dost. Nakonec jsem pouzil pouze dva balicky (á 125g) a zakysanou smetanu a bylo toho ažaž... musel jsem nechat i bokem v misce, protoze jsem se bal, ze halusky nebudou vubec videt. Diky smetane se mi podarili vyrobit, prijemne vlacny syr s vybornou chuti.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?