Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí bryndzové halušky

Připravit si domácí halušky z brambor je velmi snadné. Ve spojení s bryndzou a domácí slaninou se jedná o tradiční slovenské jídlo, které je chuťově jedinečné.
Bryndza recept

Když halušky, tak pěkně domácí. Žádná krabice se suchou směsí ze supermarketu s názvem „Halušky“, žádný mražený polotovar, který jen stačí dát do mikrovlnky... Jen halušky ze základních surovin mají tu opravdovou chuť.

Do halušek patří jen brambory a mouka. Vejce není nutné. Škrob obsažený v bramborách je dostatečným pojivem.

Základní receptura

Poměr 2:3 (mouka : brambory)

Ingredience na 4 porce


  • 500 g moučnatých brambor (Typ C)
  • cca 330 g mouky (půl hrubá, půl hrubá)
  • bryndza
  • zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy
  • pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky
  • slanina (kvalitní, domácí, bez konzervantů, tradičně se používá neuzená)

 Postup

  1. Brambory oškrábu a nastrouhám na jemném struhadle.
  2. Zatímco pracuji na těstě, dám si do velkého hrnce vařit vodu. Do nastrouhaných brambor začnu postupně přimíchávat polohrubou a hrubou mouku půl na půl do té doby, dokud nedosáhnu požadované hustoty těsta. Těsto na halušky musí držet na vařečce. Pokud bude moc řídké, halušky se rozvaří.
  3. Těsto protlačím přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
  4. Halušky smíchám s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a se lžící vody, ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.
  5. Na talíři posypu opečenou slaninou.

☝️Halušky výborně chutnají i v alternativní čistě rostlinné variantě. Doporučuji vyzkoušet halušky ze špaldové mouky se zelím a uzeným tofu

Když doma máte pár brambor a sítko na halušky, základ pro mnoho jídel může být za chvíli hotový. Halušky s bryndzou jsou originál, výborné jsou ale i verze se špenátem, kozím sýrem, zelím a tak dále. 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Halušky základní recept
 
Halušky z brambor recept
 
Domácí halušky recept

Jedinečná chuť!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

macik
Ahoj Kamilo,máš to pěkné,jenom se mi to špatně čte ,máš přes písmo fotky jinak ti držím palce
macik
jen jsem ti to odeslala tak se to srovnalo
Míša
ahoj Kamčo, jsi dobrá kuchařka,jednoduše,chutně a za pár kaček. Halušky mám ráda, škoda že se musí strouhat ty brambory, ach jo.
Dana
co by si stroujhala, naházej to do robota :-)
MV
Můj otec Slovák vařil halušky často, činím tak po něm. Takže - brambory jsem zkusil rozmixovat jen jednou a už to nikdy neudělám, protože vznikne tzv. disperzní soustava, ze které voda pořádně odstranit nejde. Halušky ostatně mají být hrubé, není třeba ani jemné struhadlo (osvědčilo se mi hrubší plastové). Používám polohrubou mouku, ale to nikomu nevnucuji. Ovšem zakysaná smetana v haluškách nemá co dělat, podle mne jde o výmysl hamižných restauratérů, aby na haluškách víc vydělali. Naopak běžně prodávaná bryndza bývá už zředěná z výroby až moc. Nepřidávám ani vodu (v haluškách jí zbyde dost při vybírání z hrnce) a škvarečky vmíchávám do halušek, a to hodně (když předtím odeberu porci pro vegetariány, kterým místo škvarků přidám osmaženou cibulku, houby nebo obojí). Howgh.
LUBA
Nakolko je nas doma pomerne dost a nikomu sa nechce rajbat zemiaky, tak ja ich dam do odstavovaca a mam to za chvilku hotove. Ocenujem, ze konecne postup bez vajicka. Nakolko som momentalne v Australii, kde nemaju hrubu muku, pouzivam semolinu, Nasi este nezbadali rozdiel. A semolina je vyyborna aj do zemiakovych knedlikov. Cesto tak velmi neredne. Z haluskovice odoberiem a prilejem trochu vody, okorenim, osolim, dam na tanier, do stredu lyzicu bryndze posypanej koprom. Jeme to tak, ze odstipnes kusok bryndze, doplnis haluskovicou a sup do pusy. Mas tu velmi pekne recepty a krasne fotky. LUBA
Neo
MV s tou zakysanou smetanou je to vyborny napad, koupil jsem v kauflandu vyrobce agrofarma cerveny kameň a bryndza je poctiva tuha, takze jsem mel strach aby ji bylo dost. Nakonec jsem pouzil pouze dva balicky (á 125g) a zakysanou smetanu a bylo toho ažaž... musel jsem nechat i bokem v misce, protoze jsem se bal, ze halusky nebudou vubec videt. Diky smetane se mi podarili vyrobit, prijemne vlacny syr s vybornou chuti.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?