Rychle / jednoduše / zdravě

Moučník s mrkví a jablky - zdravý a vláčný

I sladký moučník může být plný živin a vlákniny. Díky skořici a kakau navíc báječně voní.
Moučník s jablky

Moučníky, do kterých se přidává ovoce či zelenina, patří mezi moje oblíbené. Tentokrát jsem se rozhodla použít částečně pohankovou mouku a těsto zvláčnit nejen jablky, ale i mrkví. Při pečení je vždy dobré obyčejnou mouku "obohacovat" o mouky jiné. V prodejnách se zdravou výživou je velký výběr, skvělá je třeba právě pohanková, jáhlová nebo cizrnová. Všechny jsou navíc bezlepkové, což je pro naše zdraví výhodné.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 1 hrnek špaldové mouky (pokud nemůžete celozrnnou,tak dejte polohrubou)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek na jemno nastrouhané mrkve (2 menší mrkve)
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jablek - 1 hrnek na hrubo nastrouhaných a 2 hrnky na kostičky nakrájených
  • 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
  • 1/2 hrnku tekutiny - mléko, či obilné mléko (množství dle potřeby)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů (lze vynechat, případně dát rozinky)
  • 2 lžičky skořice a 2 lžičky kakaa (nebo karob)
  • Na oslazení - přírodní cukr (3/4 hrnku) nebo jiné sladidlo (med, sladovit, obilné sirupy, lze i částečně stevii)

Postup

  1. Nejdříve smíchejte olej s vejci a s cukrem nebo jiným sladidlem.
  2. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva, skořici, kakao a mléko nebo obilný nápoj. Vmíchejte na jemno nastrouhanou mrkev, hrnek na hrubo nastrouhaných jablek a 2 hrnky na kostičky nakrájených jablek. Pečte na 165 stupňů asi 25 minut nebo o něco déle, stačí zkusit špejlí, zda se těsto nelepí.

TIP

Moučníku můžete ještě přilepšit tak, že do těsta vmícháte lžíci povidel nebo melasy.

Jak moc sladit?

Moučník si oslaďte tak, aby vám chutnal. Samozřejmě, že čím méně, tím lépe, čím méně klasického, byť přírodního, cukru, tím lépe. Já to někdy řeším tak, že dám třeba pár lžic přírodního cukru nebo tmavého cukru Muscovado a zbytek doladím třeba stevií, medem, sladěnkou nebo nějakým sirupem. Více sladím moučníky, které slouží spíše jako dezert a méně zas ty, které jsou určené na snídani či svačinu.

Moučník obsahuje díky celozrnné mouce, mrkvi a jablkům spoustu vlákniny a živin. Jeho výhodou je, že se nedrolí, takže se hodí i jako svačina "na cestu".

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý moučník
Na závěr do těsta vmíchejte na malé kousky pokrájené velké jablko (nebo 2).
 
Pohankový moučník
Množství je tak akorát na klasický velký plech.
 
Moučník s mrkví a jablky
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucka
Prosim o radu, jakou mouku mam pouzit misto spaldove, aby dezert byl bezlepkovy. Diky, Lucka.
Kamila (varilamysicka)
Lucko, každá mouka udělá své, tak nedokážu říct, co jaká mouka udělá. Co zkusit místo špaldové dát jednoduše bezlepkovou směs na pečení "Jizerku", která se dá koupit ve zdravé výživě? Jinak se dá sehnat i mouka jáhlová, ta je belzepková a myslím, že by v moučníku také prošla :-)
Lucie
Opět výborný recept, děkuji
Vendy
Tak já nevím, nějak to s tou mrkví a jablkem asi neumím, mám to hrozně vlhké a pořád se to ani po 45 min nechce vevnitř dopéct...:((((
Mirka
Dnes jsem upekla, ale asi jsem to dala na moc velký plech, mám z toho takovou placičku, ale na chuť to je vynikající. Děkuji za všechny báječné recepty.
Alena
Dělala sem tenhle koláč a je vynikající,jen se po něm zaprášilo,akorát sem dala 1 hrnek ovesné mouky a jeden špaldové,a dala to do kulaté formy a bylo to akorát vysoké.Výborný koláč!!!
Alena
Výborný koláč, je tak šťavnatý a vláčný... u nás měl velký úspěch, netušila jsem, jakou báječnou chuť může dodat mrkev smíchaná s jablky, zkrátka děkuji za další bezva recept!
Tomismi
Kolac naprosto luxusni...bez kakaa,trosku vic jablek a z ryzove a jahlove mouky misto pohankove...super,diky!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?