Rychle / jednoduše / zdravě

Tofu knedlíčky do polévky - snadné, pečené v troubě

Tofu knedlíčky jsou skvělou možností, jak i bez masa doplnit polévku o bílkoviny. Díky pečení v troubě drží pohromadě a lépe chutnají.
Tofu knedlíčky do polévky

Knedlíčky do polévek obecně mohou být jednoduchou, ale také složitou záležitostí.🤷‍♀️ Je potřeba jejich konzistenci dostat do oka. Obzvlášť, když je chceme vařit rovnou ve vývaru... Kdejaké experimenty se pak často nevyplatí. Knedlíčky se v polévce mohou rozpadnout, nebo také mohou být příliš tuhé. A to platí pro knedlíčky játrové, masové, vločkové či krupicové.

Jednou z možností, jak docílit křehkých knedlíčků, které se při vaření nerozpadnou, je upéct knedlíčky v troubě. Tento postup je výhodný především u různých sýrových či "alternativních" knedlíčků.

Tyto z tofu jsou snadné a zajímavě doplní jak vývar, tak různé zeleninové krémové polévky. 🙂

 Ingredience na cca 10 knedlíčků

  • 1 balení bio tofu natural (asi 180 g)
  • 1 vejce
  • 25 až 30 g hladké nebo jemně mleté mouky (asi 2 vrchovaté lžíce, zkoušela jsem i jáhlovou či bezlepkovou směs Jizerku)
  • Na dochucení sůl, pepř, může být i trochu zeleninového koření, na barvu špetka kurkumy, případně stroužek česneku)
  • Hrst nasekaných zelených bylinek

 Postup

  1. Tofu osuším papírovou utěrkou a nastrouhám na jemno. Smíchám s vejcem, ochutím, přidám mouku a chvíli důkladně míchám, aby vznikla kompaktní hmota.
  2. Začnu naolejovanýma rukama tvarovat knedlíčky. Hmota je velmi měkká, přesto jdou knedlíčky snadno vytvarovat. Naskládám je do nepřilnavého pekáčku a peču na 200 stupňů do lehkého zezlátnutí asi 17 minut.
  3. Knedlíčky vkládám až do misky s polévkou. Jsou měkké, jdou dobře ukrojit lžící.

☝️Mezi oblíbené knedlíčky patří také tyto klasické knedlíčky se špaldovou krupicí, které se dají vařit rovnou ve vývaru.🐭

Dobrý vývar s knedlíčky se doma nikdy neztratí. Ať se vám povede!

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Vegetariánské knedlíčky do polévky
Pokud dávám knedlíčky do vývaru, volím tofu natural, které má neutrální chuť. Do krémových zeleninových polévek někdy dělám knedlíčky z marinovaného tofu. Osvědčilo se mi tofu nemixovat, ale na jemno nastrouhat.
 
Bio tofu natural recept
Lehce si naolejuji ruce a tvaruji knedlíčky. Vyšlo mi jich 10. Knedlíčky je možné ochutit kořením ze sušené zeleniny. Když se přidá špetka kurkumy, mají výraznější barvu.
 
Tofu knedlíčky
Kdybych měla k dispozici více "zeleně", nasekala bych do knedlíčků ještě více čerstvých bylinek...Příště do nich zkusím přidat stroužek prolisovaného česneku.
 
Tofu natural recept
Po upečení. Pekla jsem je na 200 stupňů asi 17 minut. Musí trochu zezlátnout. To poznáte.
 
Zeleninový vývar s knedlíčky
Zelenina do vývaru. Nemám ráda rozvařenou. Preferuji pevnější kousky barevně pestré zeleniny.🙂Tato byla mražená. Její nespornou výhodou je to, že je vždy po ruce.
 
Tofu knedlíčky
 
Přírodní tofu recept
Knedlíčky příjemné konzistence, které se hodí jak do krémových zeleninových polévek, tak do vývaru. 👍
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?