Rychle / jednoduše / zdravě

Pikantní cizrnová polévka s mrkví a řapíkatým celerem - zahuštěná bez mouky

Bez mouky, bez smetany, přesto hustá a krémová. Cizrnová polévka může mít mnoho forem, tato je obzvlášť voňavá a také plná zeleniny.👍
Cizrna polévka recept

V tomto receptu bych chtěla vyzdvihnout jednu ingredienci, a to řapíkatý celer. Používám ho jak za tepla, tak za studena.

Když je to potřeba, řapíkatý celer škrabkou zbavím vláken, nakrájím na slabé plátky a dávám do pomazánky. Jindy ho přidám do těstovinových či zeleninových salátů. Díky křupavosti a specifické chuti je jedinečný.

Tepelnou úpravou řapíkatý celer zjemní své výrazné aroma dané éterickými oleji. Je dobré vědět, že řapíkatému celeru nesvědčí dlouhé vaření či zapékání. Nejrafinovanější úpravou je blanšírování nebo glazování.

Tentokrát jsem se rozhodla zakomponovat ho do cizrnové polévky, která hraje tolika chutěmi a vůněmi, že se tam řapíkatý celer velmi hodí. Česnek, nastrouhaný zázvor a citronová šťáva jsou pak v polévce zásadním dochucovadlem.🙂

Ingredience

  • 350 g uvařené cizrny
  • 2 mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • asi 1 litr zeleninového vývaru
  • Olivový olej (nebo máslo Ghí)
  • Na dochucení koření červená paprika, sůl, pepř, trochu citronové šťávy, chilli, může být koriandr

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku. Pak přidám na drobno pokrájenou mrkev a zase chvíli pár minut restuji. Přidám na drobno posekaný nebo prolisovaný česnek, kousek nastrouhaného zázvoru a krátce promíchám. Ochutím červenou paprikou, trochou soli, pepře, zaliju vývarem a nechám 8 až 10 minut vařit.
  2. Mezitím si připravím řapíkatý celer. Odkrojím spodek, stonky pak omyju a škrabkou je v rychlosti zbavím vláken. Řapíky nakrájím na kousky a spolu s uvařenou cizrnou je přidám do polévky. Chvíli prohřeju, odeberu naběračku obsahu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka. Vrátím do polévky.
  3. Pak už jen dochucuji. Šmrnc polévce dodá citronová šťáva, koriandr a trochu chilli. To mám ve formě mlýnku s vločkami chilli.

☝️Pokud jste si cizrny uvařili více, než vyžaduje tento recept, doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý čistě rostlinný recept na cizrnu na paprice.🐭

Do 20 minut hotová zdravá polévka, která krásně zahřeje. 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak uvařit řapíkatý celer

Řapíkatý celer. Jakmile jednou přijdete, jak na něj, už ho nebudete chtít dát.🙂Nejčastěji se používá syrový nebo krátce tepelně upravený, aby si zachoval co nejvíce křupavosti.

 
Řapíkatý celer

Žádná smetana ani mouka na zahušťování není třeba. Tyto základní ingredience se o vše postarají.

 
Polévka s cizrnou

Řapíkatý celer dávám do polévky až nakonec, aby mu zůstala jeho typická chuť.

 
Jak zahustit polévku bez mouky

Použila jsem metodu zahuštění polévky "svým vlastním obsahem". 1 naběračku ingrediencí, kde bylo především hodně cizrny, jsem s trochou tekutiny z polévky rozmixovala v misce tyčovým mixérem na hladkou kaši. Tu pak vrátím do hrnce a promíchám. Zahuštěno! 🙂

 
Řapíkatý celer recept

Polévka je sytá, plná vlákniny a plná zajímavých chutí a vůní. Každou porci je hezké ozdobit listy řapíkatého celeru, které slouží stejně jako petrželka.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?