Rychle / jednoduše / zdravě

Křehké bezlepkové sušenky s mletými mandlemi

Vychytané těsto na jednoduché bezlepkové sušenky plné výživných ingrediencí. Křehké, voňavé, sladké. Nedrobí se a jsou akorát pevné, takže snesou i cestu v krabičce. Vhodné pro celiaky a všechny lidi, kteří preferují domácí sladkosti bez bílé mouky.
Sušenky bez lepku

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit bezlepkové sušenky, které budou kombinací ořechů a luštěninové mouky. Místo másla a vejce skvěle zafungoval kokosový olej a trocha vanilkového pudinkového prášku.

Sušenky jsou vděčné na přípravu. Křehké, ale zároveň pevné, takže vydrží i cestu v krabičce. Ráda je dělám starší dceři do školy, kdy si dá pár kousků s bílým jogurtem ke svačině.

Níže máte menší dávku na první vyzkoušení. Pak už jen stačí udělat dvojitou dávku na velký plech.

P.S.: Když sušenky dělám jen pro sebe, tak peču jen těch 12. Jsou totiž tak dobré, že by ten velký plech zahučel nevhodně rychle.😀

Ingredience na 12 malých sušenek (malý plech)

  • 60 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 60 g jemně mleté cizrnové mouky - dala jsem tuto hladkou cizrnovou mouku
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g sypkého oslazovadla (typ dle vašeho stylu, např. třtinový cukr, kokosový cukr či nízkoglykemické alternativy cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 7 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku - cca 1 lžíce

 Postup

  1. Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a vařečkou několik minut důkladně promíchávám a třu, až vznikne mazlavé kompaktní těsto.

  2. Z těsta udělám malý bochánek a zabalím ho do fólie nebo pytlíku. Dám odležet a ztuhnout do lednice alespoň na 30 minut. Nebo déle.

  3. Z bochánku odebírám malé kousky těsta a rukou tvořím kuličky. Lepší jsou menší. Mělo by jich být z tohoto množství ideálně 12. Kuličky skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku lehce stlačím. Třeba dnem skleničky. Pro strukturovaný povrch tvořím ozdobný efekt např. pomocí kovové mřížky na bramborový salát. Pěkně to funguje.🙂

  4. Peču v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova. Hotovo!

TIP č. 1

Tyto sušenky fungují i s jemně namletými vlašskými ořechy. Můžete je použít místo mandlí. Když si potřebuji vytvořit ořechovou mouku, používám na to malý sekáček.

 TIP č. 2

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje kokosový olej, , nebo ho zrovna nemáte, použijte klasické máslo.

 TIP č. 3

Když chci v sušenkách snížit množství cukru, nakombinuji "půl na půl" např. tmavý třtinový cukr Muscovado s nekalorickým erythritolem.

☝️Jako další bezlepkovou sladkost doporučuji vyzkoušet tyto vláčné kefírové lívance bez kynutí s jáhlovou mlukou.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Cizrnová mouka Labeta

Základ sušenek tvoří jemně namleté mandle nebo mandlová mouka a hladká cizrnová mouka. Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková.👍

 
Mandlovo cizrnové sušenky

Ingredience na sušenky spojím v kompaktní hmotu. Tu pak nechám alespoň půl hodiny odležet a ztuhnout v lednici. Z hmoty musí jít snadno rukama dělat kuličky, které drží tvar.

 
Co s cizrnovou moukou

Peču na 180 stupňů 15 až 20 minut podle situace v troubě.🙂 Zkrátka do zezlátnutí.

 
Sušenky bezlepkové

Lehkým stlačením kuličky těsta vzniknou pěkně buclaté sušenky, které "něco vydrží".🙂

 
Cizrnová mouka sušenky

Křehké, ale pevné. Ke kafíčku, na výlet, s bílým jogurtem jako svačinka. Jakkoliv mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Marta
Sušenky jsou super! Použila jsem mouku z červené čočky (cizrnovou neměli) a půl napůl cukr s erythritolem. Chuť sušenek je taková specifická, takže našim dětem moc nejely, ale třeba jim časem přijdou na chuť :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?