Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný makovec z celého máku

Netradiční, zajímavý, chutný, makový, výživný, sladký, voňavý :-)
Nejlepší makovec

Zase jsem se pustila do svého pečícího experimentování, které dopadlo skvěle. Rozhodla jsem se pro kombinaci celého máku, pohankové mouky a kefíru ...Pohankovou mouku kupuji pravidelně a používám ji hlavně při pečení moučníků a při přípravě PALAČINEK

Celý mák je v moučníku geniální záležitostí. Nejen, že mu to tam sluší, ale i pěkně křupe, no musíte zkusit ;-)

Budete potřebovat

1 klasický hrnek, můj měl 270ml

  • 1 hrnek celého máku
  • 1 hrnek polohrubé mouky (lze i celozrnnou)
  • 1 hrnek pohankové mouky jemně mleté
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku přírodního cukru (nebo jiné alternativní sladidlo jako med, slady, sirupy)
  • 3/4 hrnu oleje
  • 1/2 hrnku kefíru
  • 1/2 pytlíku kypřícího prášku do pečiva (ideálně BIO)
  • Povidla na potření hotového moučníku (nebo džem)
  • Strouhaný kokos na posypání

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem (sladidlem) a přidejte olej.
  2. Vmíchejte obě mouky, kefír, prášek do pečiva a celý mák.
  3. Vlijte na vymazaný a vysypaný plech, pečte asi na 180 stupňů do suché špejle, max. tak 30 minut.
  4. Až moučník trochu vychladne, potřete jej povidly nebo džemem a posypte strouhaným kokosem.

Ať se Vám povede! :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pavla
Paní Kamilo, opět jednoduchý a velmi chutný moučník! Místo pohankové mouky jsem použila kokosovou, kterou jsem měla doma již načatou a výsledek opravdu "mňamka". Děkuji, že s námi sdílíte své báječné recepty.
Kamila (varilamysicka)
Pavlo, děkuji za komentář :-) Jsem tak ráda, že se Vám povedl. S kokosovou moukou nemám zkušenosti, tak díky za tip a přízeň :-) Kamila
Pavla
Ještě mám dotaz ohledně celého máku. Muž mi oponoval, že pokud není mák namletý, projde tělem takřka bez povšimnutí a žádné vitamíny ani minerály z něho tělo nedokáže zužitkovat. Můžete mi prosím vysvětlit, jak to tedy s tou vstřebatelností těchto látek z celého máku je? Děkuji
Kamila (varilamysicka)
Pavlo, díky za dotaz. Tak jako u všech semínek, jsou cenné látky uvnitř. V některých jsou hůře dostupné, jinde lépe. Většinou je to o tom, jak moc je narušen obal a jak moc jídlo koušeme. Třeba taková lněná semínka, pokud pořádně zuby nerozdrtíme, projdou trávicím traktem bez nutričního efektu. Tělo pravděpodobně lépe přijme látky z namletého máku, s tím nelze polemizovat. Určitě by velmi pomohlo, když by se tento celý mák předem na pár hodin namočil. Bude měkčí a při kousání moučníku se z máku lépe využije, co v něm je. Připíšu to do receptu.
Lelinka
Dobry den, nemela jsem cely mak, tak jsem dala mlety a pridala trochu seminek chia, ktere krasne kroupaly.
Alča
Tak právě jsem dala do trouby makovec podle Vašeho receptu a až teď si čtu v komentářích, že by bylo lepší ho předem ho namočit ten mák :-) no nevadí, tak příště, budeme tedy hodně křoupat :-) už se na něj moc těším
Eva
Ahoj, právě upečeno, je vynikající ;)
Petr
Jste úžasná Kamilo :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?