Rychle / jednoduše / zdravě

Křupavé hrachové karbanátky s batátovou kaší

Zelený hrách, to není "jen" hrachová polévka nebo hrachová kaše jakožto jídlo chudých nebo zlo ze školní jídelny.😅 Ze zeleného hrachu můžete snadno připravit výborné karbanátky a doslova překvapit...🙂
Zelený hrách recept

Když jsem poprvé připravovala hrachové karbanátky, věděla jsem, že mně chutnat budou. Víc mě ale překvapilo, že chutnaly i dětem. Jedly je pak i za studena a mazaly si na ně jogurtový dip...

Některé druhy karbanátků či placiček připravuji v troubě. Tyto však opékám klasicky na pánvi, aby byly karbanátky hezky křupavé...

Z poloviny tradičního půlkilového balení hrachu (tedy z 250 g suchého hrachu) jsem udělala 8 karbanátků.

 Ingredience na 8 karbanátků

  • 250 g suchého loupaného zeleného hrachu (Je třeba předem namočit)
  • 1 vejce
  • 1 do zlatova orestovaná cibule
  • česnek dle chuti (asi 2 stroužky)
  • 1 lžíce olivového oleje do těsta
  • Suchá směs na zahuštění těsta ( já jsem dala kombinaci jemně mletých ovesných vloček a kukuřičné strouhanky, celkem asi 5 lžic)
  • Koření jako na karbanátky (sůl, pepř, majoránka, já dávám ještě trochu drceného kmínu)
  • Tuk na opékání karbanátků

 Postup

  1. Hrách přes noc namočím, druhý den v nové vodě uvařím do měkka a scedím. Doba varu podle typu hrachu, já jsem ho vařila asi 40 minut.
  2. Hrách rozmixuji, ochutím kořením, přidám vejce, lžíci olivového oleje, česnek, orestovanou cibuli a zahustím jemnými ovesnými nebo jinými vločkami v kombinaci s kukuřičnou strouhankou. Cílem je, aby těsto bylo středně tuhé.
  3. Rukama vytvaruji menší karbanátky a opeču je do zlatova z obou stran na preferovaném tuku, který má vysoký kouřový bod.
  4. Podávám s batátovou nebo bramborovou kaší, zdobím zelenými bylinkami. Hotovo!

 Příprava batátové kaše

Batátová kaše se připravuje úplně stejně jako bramborová. Batáty oškrábu, nakrájím na kostky a uvařím v menším množství osolené vody do měkka. Snažím se, aby se voda spíše vyvařila a nemusela jsem pak nic "vylévat do dřezu". V batátech tak zůstane více živin. Na koho jsou samotné batáty "moc", doporučuji nakombinovat je s bramborami.

 TIP

Když už budete hrách namáčet a vařit, použijte rovnou celé balení nebo cca půl kila. Část uvařeného hrachu pak použijte na karbanátky, zbytek na polévku či kaši.

☝️Dalším výborným tipem na netradiční karbanátky jsou tyto šťavnaté kedlubnové karbanátky s domácím jogurtovým dipem.🐭

A nejlepší na těch všech karbanátkách je, že se můžou udělat pokaždé jinak. Když jsou správně ochucené a dobře opečené, skvěle poslouží spolu s přílohou jako hlavní jídlo, ale také samotné jako svačina do krabičky na cestu.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zelený hrách recept

Těsto by mělo být středně tuhé a karbanátky by z něj měly jít rukama snadno vytvarovat.

 
Luštěninové karbanátky

V některých receptech se objevuje postup, kdy se karbanátky ještě obalují v trojobalu. To je ale z mnoha důvodů zbytečné. Já je rovnou opékám a jsou i tak krásně zlaté a křupavé...🙂

 
Karbanátky bez masa

K hrachovým karbanátkům se výborně hodí kaše. Já jsem zvolila čistě batátovou, výborná je také kombinace šťouchaných brambor a batátů s kouskem přepuštěného másla Ghí. Vše může ještě doladit kopeček kvašené zeleniny nebo domácí česnekový dip s bylinkami.👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?