Když jsem poprvé připravovala hrachové karbanátky, věděla jsem, že mně chutnat budou. Víc mě ale překvapilo, že chutnaly i dětem. Jedly je pak i za studena a mazaly si na ně jogurtový dip...
Některé druhy karbanátků či placiček připravuji v troubě. Tyto však opékám klasicky na pánvi, aby byly karbanátky hezky křupavé...
Z poloviny tradičního půlkilového balení hrachu (tedy z 250 g suchého hrachu) jsem udělala 8 karbanátků.
Ingredience na 8 karbanátků
- 250 g suchého loupaného zeleného hrachu (Je třeba předem namočit)
- 1 vejce
- 1 do zlatova orestovaná cibule
- česnek dle chuti (asi 2 stroužky)
- 1 lžíce olivového oleje do těsta
- Suchá směs na zahuštění těsta ( já jsem dala kombinaci jemně mletých ovesných vloček a kukuřičné strouhanky, celkem asi 5 lžic)
- Koření jako na karbanátky (sůl, pepř, majoránka, já dávám ještě trochu drceného kmínu)
- Tuk na opékání karbanátků
Postup
- Hrách přes noc namočím, druhý den v nové vodě uvařím do měkka a scedím. Doba varu podle typu hrachu, já jsem ho vařila asi 40 minut.
- Hrách rozmixuji, ochutím kořením, přidám vejce, lžíci olivového oleje, česnek, orestovanou cibuli a zahustím jemnými ovesnými nebo jinými vločkami v kombinaci s kukuřičnou strouhankou. Cílem je, aby těsto bylo středně tuhé.
- Rukama vytvaruji menší karbanátky a opeču je do zlatova z obou stran na preferovaném tuku, který má vysoký kouřový bod.
- Podávám s batátovou nebo bramborovou kaší, zdobím zelenými bylinkami. Hotovo!
Příprava batátové kaše
Batátová kaše se připravuje úplně stejně jako bramborová. Batáty oškrábu, nakrájím na kostky a uvařím v menším množství osolené vody do měkka. Snažím se, aby se voda spíše vyvařila a nemusela jsem pak nic "vylévat do dřezu". V batátech tak zůstane více živin. Na koho jsou samotné batáty "moc", doporučuji nakombinovat je s bramborami.
TIP
Když už budete hrách namáčet a vařit, použijte rovnou celé balení nebo cca půl kila. Část uvařeného hrachu pak použijte na karbanátky, zbytek na polévku či kaši.
☝️Dalším výborným tipem na netradiční karbanátky jsou tyto šťavnaté kedlubnové karbanátky s domácím jogurtovým dipem.🐭
A nejlepší na těch všech karbanátkách je, že se můžou udělat pokaždé jinak. Když jsou správně ochucené a dobře opečené, skvěle poslouží spolu s přílohou jako hlavní jídlo, ale také samotné jako svačina do krabičky na cestu.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.