Rychle / jednoduše / zdravě

Jedinečný sypaný tvarohový koláč

Pokud máte rádi tvaroh, tak si na tomto moučníku určitě pochutnáte. Výjimečná a snadná příprava.
Sypaný tvarohový koláč

Tento koláč dělám už dlouho. Je obecně známý a na internetu ho najdete pod pojmem hrnkový sypaný tvarohový koláč nebo švédský tvarohový koláč. Tento moučník je opravdu něčím výjimečný. Vláčný a nahoře lehce křupavý. Navíc je celkem snadný. Klasicky se připravuje z bílé mouky a rafinovaného cukru. Já jsem si ho vylepšila přidáním celozrnné špaldové mouky a hnědého cukru. K moučníku to sedí a chutná mi takto ještě více.

Budete potřebovat

Na suchou směs

  • 220g polohrubé mouky
  • 200g jemně mleté celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
  • 220g cukru (nejlépe přírodní hnědý)
  • 1 prášek do pečiva (přírodní z vinného kamene)

Na tvarohovou směs

  • 750g měkkého tvarohu (3 kostky klasického tvarohu „v alobalu“)
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce jemně mletého cukru (přírodní nebo moučka)
  • Rozinky dle chuti (můžete je na půl hodiny namočit do trošky horké vody, do které přidáte rum)
  • Pár kapek rumu přímo do směsi

Postup

  1. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Tuto směs rozdělte na 2 poloviny.
  2. Polovinu směsi nasypte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Na tuto suchou vrstvu nalijte celou tvarohovou náplň, kterou jste si připravili smícháním tvarohu, vajec, vanilkového cukru a rozinek, které byly namočené v rumu. Když není čas, rozinky hodím do tvarohu suché a tvaroh ochutím trochou rumu.
  4. Na tvarohovou náplň nasypte druhou půlku suché směsi.
  5. Povrch poklaďte plátky másla. V některých receptech se má použít celá kostka másla. Dle zkušeností je to příliš. Moučník by pak byl zbytečně mastný. S množstvím másla si hlavu nedělejte, uvidíte, kolik másla budete potřebovat. Většinou je to něco přes půlku kostky, možná ¾ ;)
  6. A to je celé, moučník vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na cca 180° přibližně 45 minut.
  7. Jakmile je povrch krásně zezlátlý, máte hotovo :)

Moučník je opravdu jednoduchý a prověřený, tvaroh si odspodu natáhne mouky tolik, kolik potřebuje. Jednou jsem špatně odhadla polovinu suché směsi, moučník měl vespod málo mouky a tudíž byl dole moc mokrý. Vespod tedy může být o trošičku více mouky, než nahoře, určitě ne naopak. Nejhorší, co se může stát je to, že vespod na pečicím papíru zůstaně trocha sypké mouky, kterou tvaroh už nepotřeboval ;)

Tento moučník je zas něco jiného, vyzkoušejte :)

Dobrou chuť!

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Sypaný tvarohový koláč
  1. krok- půlka suché směsi se nasype na plech vyložený pečicím papírem.
 
Sypaný tvarohový koláč
  1. krok - na vrstvu suché směsi se rovnoměrně rozetře tvarohová náplň.
 
Sypaný tvarohový koláč
  1. krok - Na tvarohou náplň se nasype druhá půlka suché směsi.
 
Sypaný tvarohový koláč
  1. krok - vrchní suchá vrstva se poklade plátky másla. Množství másla si uzpůsobte dle zkušeností. Máslo se teplem rozpustí a pokryje celý moučník. Když byste to s máslem přehnali, moučník bude příliš mastný.
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

HANKA
Tento koláč také ráda dělám, ale do tvarohové směsi dávám ještě půl litru mléka jinak by nešla na suchou směs nalít.
Andrea
taky dávám půl litru mléka do tvarohové vrstvy. A kakao do spodní vrstvy a skořici do vrchní. U nás je to nejoblíbenější buchta. :-)
kamila (www.varilamysicka.cz)
Já to fakt dělám bez toho mléka a tu směs tam tak nějak natřu a koláč je pak akorát. S tím půllitrem mléka bych měla pocit, že to bude celé mokré, ale podle všeho nebude, takže to budu muset zkusit :-)
Nejluciana
Tento koláč mám moc ráda. Rychlý, velký, takže když přijede velká návštěva, je odeální. V receptu, ze kterého jsem to dosud dělala se na první vrstvu mouky dají plátky hrušek, pak až tvaroh. Hezky tím koláč přírodně dosladí, lze pak použít méně cukru. Jinak někdy se mi stane, že když jsem dala méně másla, dole byl hodně moučný. Někde jsem viděla i variantu, že se udělá drobeka (máslo se zamíchá už do těsta a rozdělí se dolů a nahoru. Taky jsem to zkoušela. Každopádně děkuji za recept a zítra zkusím podle vašeho receptu. :-)
p.Banánková
Tak ráda vyzkouším,ale jak píšete rychlý?...To mi moc nepříjde..podle toho postupu tady.
p.Banánková
...oprava..Snadná příprava
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?