Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný celozrnný jablečný perník s medem

Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.
Celozrnný perník recept

Do perníků ráda část klasické mouky nahrazuji alternativními bezlepkovými moukami. Existuje mnoho druhů a každá z nich se používá jinak dle jejích specifických vlastností. V tomto případě jsem 1 hrnek mouky nahradila hladkou moukou amaranthovou, která má výbornou chuť. Zároveň je zdrojem esenciálních aminokyselin a vlákniny.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250 ml

  • 2 hrnky celozrnné mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové a 1 hrnek hladké bezlepkové amaranthové mouky)
  • 1 hrnek tekutiny (dala jsem rostlinné rýžové mléko)
  • 100 ml oleje (řepkový, kokosový zbavený vůně)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kokosového cukru (můžete zvolit i jinou alternativu, případně dát jen med)
  • 1 velké nebo 2 střední jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíci kakaa (kupuji bio kakao ve větším balení)
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s kokosovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Já dle slupky vyhodnotím, zda je oloupu nebo ne...
  3. Vlijte do vhodné formy, kterou vymažte tukem a vysypte třeba hrubou moukou. Já tentokrát zkusila jen pečící papír. Používám buď malý plech nebo kulatou dortovou formu.
  4. Pečte na 175 stupňů 25 až 30 minut.

Perník je vláčný, křehký a musí se opatrně krájet. Díky jeho vhkosti ale dobře drží pohromadě, nedrobí se, takže ho dávám dceři klidně i do krabičky na svačinu do školy.

Dejte vědět, jak se vám povedl :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Perník s medem

Krok 1 je vyšlehat vejce s kokosovým cukrem do pěny.

 
Amaranthová mouka recept

Celozrnná, mouka, jablka, skořice. Jablka strouhám na hrubo včetně slupky. Pokud by vám slupka vadila, oloupejte ji.

 
Amaranthová mouka recept

Těsto je připravené během chvilky. Teď jsem ho vylila na menší plech, který jsem vyložila pečícím papírem. Raději ale plech vymažu tukem a vysypu moukou či krupicí.

 
Domácí perník s jablky

Po 25 až 30 minutách je upečený. Vypadá, že se povedl :)

 
Perník s jablky

Extra vláčný, po skořici voňavý, výborný ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Výborný perník! Je opravdu krásně vláčný. Mám co dělat, abych nesnědla celý plech :D
catherina
Dnes jsem vyzkoušela, dělala jsem jen ze špaldy, protože jsem doma jinou neměla a sladila jen medem. Jablek jsem dala dvakrát víc, ale nevím.... Ta špalda je prostě taková hořká, úplně mě nenadchla... Možná zkusím příště přesně podle receptu
jana
Dnes upeceno, spaldova a pohankova mouka a z predpokladane zitrejsi snidane byla odpoledni svacina. Vyborna. Diky za recepty. jana
Sylva
Váš recept se určitě stane mým oblíbeným, chuťově řadím mezi moji perníkovou TOP 3. Na první pokus vynikající. Moc díky! (co jsem zvolila: 1 hrnek špaldová hladká, 1 hrnek špaldová hladká celozrnná, mléko)
Jana
Recept si ukládám mezi oblíbené, děkuji za něj. Hned druhý den jsem musela dělat ještě jeden plech :-) Jablek jsem dala víc a žádný cukr, jenom med.
Kamila (Varilamysicka.cz)
Děkuji za zpětné vazby, těší mě, že je perník oblíbený recept :-)
Týna
Vynikající perník! Obohacuji o nasekané ořechy (kešu nebo vlašské) a pomerančovou kůru a šťávu. Sladím jen medem a datlovým sirupem, mouka špaldová celozrnná, někdy malou část nahradím kokosem. Díky!
Hanka
Dobrý den, jak velký plech prosím a myslíte, že kombinace cirokova a hladká spaldova jsou ok? DĚKUJI za rychlou odpověď, zítra bych chtěla péct.
Kamila (varilamysicka.cz)
Hanka: Perník lze udělat v kulaté nebo menším plechu. Určitě se nejedná o takové množství, aby vyšlo na klasický velký plech. Čím menší forma bude, tím bude perník vyšší a naopak.
Anna
Použila jsem půl celozrnné špaldové a půl cizrnové mouky a ještě do těsta nasekala oříšky a nemělo to chybu. :)
Hanka
Naprosto vynikající perník! Děkuji za recept, dala jsem hrnek špaldové a hrnek mandlové mouky.
romca
delala jsem podle receptu, ale pernik je nizky a zdrcly
romca
delala jsem podle receptu, ale pernik je nizky a zdrcly
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?