Rychle / jednoduše / zdravě

Celozrnný margot koláč

Margot koláč v celozrnné variantě. Patří k více sladkým moučníkům.
Celozrnný margot koláč

Tyčinka Margot je kalorickou bombou. Pokud ji ale nastrouháte do koláče, kterého máte celý plech a rozdělíte se s ostatními, tak to tak strašné není. Zvykla jsem si tento koláč péct jako celozrnný ze špaldové mouky. Špaldová mouka k této chuti skvěle sedí a mlsání je alespoň o něco zdravější :)

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250 ml)

Na těsto
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový přírodní, možno také nahradit částečně stevií nebo obilným sladem)
  • 2 celá vejce
  • 1 kelímek smetany (dá se upéct jak s 12% smetanou, tak s 30%)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 1 nahrubo nastrouhaná tyčinka margot
  • 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů, např. BIO Amylon)
Na domácí čokoládovou polevu
  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru (prodává se i najemno namletý přírodní cukr)
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaového prášku

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a pomocí ručního mixéru ušlehejte do hladka.
  3. Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný klasický plech.
  5. Pečte na 160° (horkovzdušná) nebo 170° elektrická cca 25 minut.
  6. Připravte si domácí kakaovou polevu tak, že v kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte cukr, kakao a 1 lžíci mléka rozmíchanou s 1 lžící škrobu. Prohřejte, přidejte rum a vymíchejte do hladka. Polijte koláč a nechte zatuhnout.

Moučník je celkem křehký a poleva zcela nezatuhne, zůstane měkká.

Dobrou chuť :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Celozrnný margot koláč

Špaldová mouka se výborně hodí k pečení. Chutná jinak než klasická pšeničná mouka. Proto ji nepoužívám do bábovek, ale spíše do "tmavších těst".

 
Celozrnný margot koláč

Na hrubo nastrouhaná "Margotka" je to poslední, co se do těsta přidává. Moučník je celkově více kalorický, pokud ovšem nesníte celý plech, tak buďte v klidu ;)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Výborný moučník! Ocenil ho i můj manžel, který má nos na zdravější verze... Tentokrát nic nepoznal:-). Jen polevu jsem udělala z dvojité dávky. :-)
Kamila Metzová (www.varilamysicka.cz)
Martino, chudák manžel...dostaneš do něj celozrnnou mouku a ani o tom neví :D
Moncica
Už roky děláme klasický margotkový koláč. Ráda bych vyzkoušela i tento, mám doma celozrnnou pšeničnou a žitnou mouku, ale ne špaldovou. Mají obě dost typickou chuť, myslíte že z nich by ten koláč šel také a byl dobrý? Máte s tím nějakou zkušenost?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Milá Moncico, moučník můžete dělat, jak jste zvyklá, jen část mouky můžete pro začátek nahradit třeba tou pšeničnou celozrnnou. Ta v receptech funguje stejně jako špaldová. Zkuste třeba půl na půl pro začátek. Žitná mouka je jiná kapitola. Více váže vodu, moučníky mohou být o něco tužší. Běžně se ale peče např. žitný perník. S žitnou bych byla opatrná, určitě je možné jí k moučníku trochu přidat :)
Andrea
Dneska jsem dělala a chut vynikajici,moc děkuji za vaše receptiky :-)
Blanka
Pekla jsem na půl pšeničnou s žitnou, smetanu jsem nedávala a přidala jsem i chia a byl fakt úžasný. Doma neprozrazuji obsah a všem šmakoval :-D
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?