Rychle / jednoduše / zdravě

Výborné mandlové sušenky slazené čekankovou vlákninou - přirozeně bezlepkové

Raz dva hotové sušenky ze super vděčného těsta. Jsou akorát sladké a perfektně poslouží, když je na něco chuť. Mají nízký glykemický index, vysokou nutriční hodnotu a hodí se i do krabičky na výlet.
Sušenky z mandlové mouky

Cílem této receptury na sušenky bylo zapojit mandlovou mouku a osladit je tak, aby byly příjemně sladké i bez cukru. Skvělou volbou je čekankové slazení, což je tekutá rozpustná vláknina. V současné době jedna z top přírodních alternativ cukru. To ovšem neznamená lít ji od rána do večera od kafe přes kaši až po lívance. Mně vyhovuje prostřídávat ji i s jinými sladidly.

V sušenkách funguje čekankový sirup na jedničku. Vyzkoušejte.🙂

 Ingredience na 12 sušenek

  • 100 g jemně mleté mandlové mouky
  • 60 g jemně mleté jednodruhové bezlepkové mouky - já jsem dala čirokovou
  • 60 g tuku - kokosový olej nebo Ghí máslo
  • 60 g ČEKANKOVÉHO slazení
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu - jen lehce vrchovatá

 Postup

  1. Všechny ingredience smíchám dohromady a důkladně propracuji. Z těsta vytvaruji bochánek a dám ho odležet do lednice alespoň na půl hodiny nebo déle. Pokud potřebuji, pracuji s těstem ihned.

  2. Z bochánku odebírám menší kousky těsta a rukama vytvaruji kuličky. Ty pokládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem.

  3. Každou kuličku pak lehce zmáčknu. Buď dnem skleničky nebo nějakým "tvarovátkem". Mně vyhovuje mřížka, která sušenku i hezky ozdobí.

  4. Peču do zezlátnutí na 180 stupňů asi 15 až 17 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Pokud použijete klasický voňavý kokosový olej, budou po něm sušenky cítit. Variantou je buď použít jiný tuk, nebo zůstat u kokosového oleje ve formě "mild" nebo "dezodorizovaný". Všechny tyto možnosti si můžete prostudovat na stránkách Countrylife v sekci OLEJE.

 TIP č. 2

Když peču jakékoliv domácí sušenky, obvykle je sladím sypkým oslazovadlem. Nejčastěji je to přírodní třtinový cukr, kokosový či nízkoglykemické alternativy jako xylitol či eryhritol. Výjimku tvoří tekutá čekanková vláknina ve formě sirupu, která je skvělou alternativou cukru. Sladivost má podobnou jako med a má všestranné využití. Vyplatí se kupovat ji ve velkém ekonomickém balení, které vidíte i na fotkách u receptu.🙂

 TIP č. 3

Po prvním vyzkoušení základního těsta si můžete vyhrát a zakomponovat rozinky, oříšky nebo čokopecky. Zajímavá varianta je dát sušenkám štiplavý nádech sušeným mletým zázvorem.

☝️Čekankový sirup se nehodí jen do sladkých jídel. Použila jsem ho také na doladění chuti u tétopolévky s pórkem a mungo fazolemi.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravé sušenky recept

Mandlová mouka a čekanková vláknina jsou přirozeně sladké suroviny, které se perfektně hodí do sušenek. Čekankové slazení je "chytré" pořídit ve velkém balení.

 
Sušenky bez přidaného cukru

S těstem se bez problémů pracuje. Ideální je nechat ho odležet v lednici. Když ale potřebujete sušenky "rychle hned", také to jde. Z těsta tvořím kuličky tak, aby jich vyšlo cca 12.

 
Co s mandlovou moukou

Každou kuličku pak trochu zploštím. Buď obyčejně dnem skleničky, nebo paličkou na maso nebo nějakým razítkem na sušenky. Dobře funguje i mřížka na brambory, která vytvoří efekt.

 
Mandlová mouka recept

180 stupňů asi 15 až 17 minut. Podle velikosti a tloušťky.

 
Bezlepkové sušenky s čekankovým sirupem

Vyhovuje mi jejich pevnost. Zvládnou i cestu v krabičce do školy nebo na výlet. Nedrobí.👍

 
Mandlová mouka recept

Výživné a bohaté na vlákninu. Poklad v krabičce, když je na něco chuť.💛

 
Sušenky čekanková vláknina

Vždy se povedou. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eliška
Dobrý den, bohužel se sušenky rozlily po celém plechu. Po upečení drží pohromadě, jak píšete, ale úplně ztratily tvar.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?