Rychle / jednoduše / zdravě

Italská cuketová polévka

Chutí intenzivní polévka plná zeleniny a bylinek, s kostičkami křupavé cukety. Závěrečný šmrnc jí dodá sýr, který se v polévce lehce rozpustí...
Italská cuketová polévka

Inspirací na tuto polévku mi byla tradiční italská cuketová polévka, do které se ještě originálně dává italská klobása.

Na této polévce bych vyzdvihla obsah celeru, který se v rajčatové chuti úplně ztratí.🙂

Já jsem měla chuť pojmout ji jen zeleninově bez uzeniny. I tak je polévka výrazná, plná. Její příprava je nenáročná, vždy se povede, jen je třeba dát jí ten správný čas "na plotně", aby se rajčata správně provařila a polévka přirozeně zhoustla...

 Ingredience

  • 200 g menší cukety nakrájené na drobné kostičky
  • 200 g celeru nakrájeného na kostičky (bulva)
  • 1 plechovka sekaných rajčat (kvalitnější má vždy lepší chuť rajčat, použila jsem sekaná rajčata ochucené bylinkami)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě)
  • Olivový olej (nebo jiný tuk)
  • 1 stroužek česneku nebo sušený česnek
  • 1 litr vývaru
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce přírodního cukru (nebo jiná sladící alternativa)
  • Sušená bazalka a oregano
  • Tvrdý vyzrálý italský sýr (Grana padano, parmezán, pecorino atd.)

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno. Kus bulvy celeru oloupu a nakrájím na asi centimetrové stejné kostičky. Celer orestuji v hrnci na olivovém oleji, až trochu chytne barvu. Přidám protlak, krátce zarestuji, vliju sekaná rajčata, osladím, osolím, opepřím a zaliju vývarem nebo vodou. Na mírném stupni nechám pozvolna vařit asi 45 minut. Tato doba je potřeba k tomu, aby měla polévka plnou intenzivní chuť.
  2. Mezitím si nakrájím menší cuketu na malé kostičky. Slupku nechávám. Cuketu přidám do polévky, zároveň ji doladím oreganem, bazalkou a decentně i česnekem. Vařím už jen 10 minut tak, aby kostičky cukety byly uvařené, ale zůstaly křupavé. Hotovo!
  3. Každou porci na talíři doladím výrazným italským sýrem.

☝️A když jsme v tom italském duchu, co takhle vyzkoušet úžasný dezert v podobě tradičního italského tiramisu...🙂

Ať se vám recepty povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Libka
Opravdu vynikající polévka,děkuji za recept.Vařím již po několikáté,
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?