Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a sýrem

Noky obalené vyladěnou hustou domácí rajčatovou omáčkou. Zapečené s rozteklým sýrem. Jednoduché a atraktivní jídlo.🙂
Noky recept

Ingredience

  • asi 500 g noků (buď uvařené domácí nebo balení chlazených)
  • 1 velká cibule
  • 400g balení sekaných loupaných rajčat
  • 80 g pancetty nebo libové slaniny
  • 2 lžíce rajčatového protlaku (kupuji bio v tubě)
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl, pepř, trochu přírodního cukru nebo jiného sladidla na vyladění kyselé chuti rajčat
  • Tučnější sýr dle chuti (Gouda, old Gouda, parmezán, ovčí Pecorino, kozí zrající atd.)

 Postup

  1. Rajčatová omáčka. Na drobno nakrájenou cibuli orestuji do zlatova na olivovém oleji. Přidám na malé kousky nakrájenou pancettu nebo slaninu a lehce ji opeču. Teď přidám prolisovaný česnek, promíchám a nechám ho jen zavonět. Vliju sekaná rajčata, z tuby vymáčknu odhadem 2 lžíce rajčatového protlaku. Ochutím solí, pepřem a nechám pod pokličkou provařit na mírném stupni alespoň 15 minut. Rajčata získají lepší chuť i konzistenci. Na závěr doladím chuť trochou preferovaného cukru či jiného sladidla a vmíchám na drobno nakrájenou bazalku.
  2. V případě chlazených kupovaných noků je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Většinou stačí minuta než vyplavou na povrch.
  3. Noky promíchám s omáčkou a dám do zapékací misky. Na fotce vidíte zapékací misku pro 1 porci. Praktická věc! Zapékám na 220 stupňů asi 10 minut.
  4. Posypu sýrem a ještě nechám krátce zapéct nebo povolit pod grilem. Záleží na typu sýra. Zakápnu troškou panenského olivového oleje, ozdobím lístkem bazalky a hotovo!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zapečené noky s rajčaty

Rajčatová omáčka může mít mnoho podob. Od hladké řidší až po takto hutnou s kousky rajčat a pancetty. Základem je vždy správné dochucení a vyvážení kyselé chuti rajčat.

 
Zapečené noky recept

Bramborové gnocchi si můžete vyrobit doma. Občas to dělám, je to jednoduché. Vypadají pak hezky "domácky". Ty na fotce jsou kupované, kvalitní chlazené...👍

 
Noky se sýrem

Co se týče sýru, hodí se mnoho druhů. Spíše tučnější typy. Může to být gouda, parmezán, ovčí Pecorino nebo i kozí zrající sýr. Tvrdý sýr místo strouhání ráda rozsekám v robotu.👍Někomu může vyhovovat i verze s kousky mozarelly...

 
Noky s rajčaty recept

Noky s omáčkou zapékám na 220 stupňů asi 10 minut, pak nahoru rozdrobím sýr a nechám ho zapéct, roztéct... To záleží na typu a množství sýra. Mozarellu je dobré nechat "jen povolit", parmezán zase nechávám trochu zezlátnout...

 
Noky s omáčkou recept

Základem povedeného výsledku jsou chuťově dobré noky a hustá vyladěná rajčatová omáčka. "Svoje" v ní udělá rozhodně česnek, bazalka a troška cukru, který vyrovná kyselost rajčat.

 
Rajčatová omáčka noky

Pár kapek olivového oleje, čerstvá bazalka a může se servírovat.🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?