Rychle / jednoduše / zdravě

Bramboráky s hlívou ústřičnou

Jeden z atraktivních způsobů, jak do jídelníčku zapojit hlívu ústřičnou. Orestovaná hlíva spolu s cibulkou dodají bramborákům skvělou chuť, vlákninu i živiny navíc. Bramboráky jsou krásně křupavé.
Hlíva recept

 Ingredience

  • Půl kila brambor
  • 1 balení hlívy ústřičné (měla jsem vaničku, bylo to něco přes 100 g)
  • 1 větší nebo 2 menší cibule
  • 2 vejce
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • Na dohuštění asi 3 lžíce suché ingredience (Já jsem dala 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček a 1 lžíci čirokové mouky)
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
  • Tuk na opečení hlívy a smažení bramboráků (Dala jsem kombinaci oleje a másla Ghí)

 Postup

  1. Hlívu nakrájím na drobné kousky včetně noh, odkrojím jen ty tuhé spojené konce. Cibuli oloupu a nakrájím na malé kostičky. V pánvi rozpustím lžičku přepuštěného másla a pár minut restuji cibuli, až zesklovatí. Přidám hlívu a míchám a restuji, až změkne a trochu se opeče. V průběhu opékání ochutím solí, pepřem a drceným kmínem. Někdy dám ke konci i trošku mleté papriky.
  2. Brambory oškrábu. Polovinu nastrouhám na hrubo a polovinu na jemno. Z brambor vymačkám přebytečnou vodu.
  3. Teď už jen v míse vše promíchám dohromady a ochutím. Nastrouhané brambory spojím s houbovou směsí, přidám 2 vejce, ochutím solí, pepřem, dostatečným množstvím majoránky a prolisovaným česnekem.
  4. Podle situace a konzistence hmoty ještě lehce dohustím cca 2 lžícemi jemných ovesných vloček a 1 lžící mouky. Já jsem dala bezlepkovou čirokovou. Směs je třeba nechat pár minut odležet, aby vločky nasákly tekutinu.
  5. Lžící nabírám směs a tvořím malé bramboráčky. Ty opékám z obou stran na dostatečném množství tuku. Menší bramboráky se mi lépe obrací. Odkládám je na papírovou utěrku, aby nebyly mastné. Hotovo!

K těmto bramboráčkům je skvělý domácí dip z jogurtu. Jogurt jsem rozmíchala s čerstvým smetanovým sýrem a ochutila kořením.🙂

☝️Co se dá ještě přidat do bramboráků? Třeba zelí. Vyzkoušejte tyto zelné bramboráky.🙂

Ať se vám bramboráky povedou.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Cibule recept

Cibuli nakrájím na drobné kostičky a orestuji je, až zesklovatí.

 
Hlíva ústřičná placičky

Hlívu nakrájím na drobné kousky. Odkrojím jen spodek, jinak hlívu nakrájím včetně nožiček.

 
Bramboráky s hlívou

K lehce opečené cibuli přidám hlívu a restuji asi 5 minut. V průběhu restování ochutím solí, peřem, drceným kmínem a troškou sladké mleté papriky...

 
Bramboráky recept

Půl kila brambor oloupu a nastrouhám. Část nastrouhám na hrubo a část na jemno...

 
Hlíva ústřičná recept

Hlíva, půl kila brambor a 2 vejce...

 
Ovesné vločky recept

Směs ještě lehce dohustím 2 až 3 lžícemi "suché směsi". Může to být mouka, jemné ovesné vločky nebo třeba kukuřičná strouhanka.

 
Bramboráky s ovesnými vločkami recept

Bramboráky opékám na tuku, který se nepřepaluje. Někdy je i kombinuji. Dávám třeba olej a máslo Ghí.

 
Bramboráky houbové recept

Odložím na papírovou utěrku, aby se odsál tuk.

 
Co s hlívou
 
Jak udělat bramboráky
 
Co udělat s hlívou ústřičnou

Výborné jsou jen tak samotné...

 
Hlíva placičky

Můžete je doplnit také o zeleninu a ochucený jogurtový dip. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?