Rychle / jednoduše / zdravě

Šťouchané batáty s cibulkou a pečenými kapustičkami

Batáty a růžičková kapusta nepatří mezi nejčastěji využívané suroviny ve zdravé kuchyni. Jsou přitom jednou z ideálních druhů pro zimní období. Toto je jeden z nejjednodušších postupů jejich přípravy.
Růžičková kapusta recept

Čím jsem dospělejší, tím více mi chutnají věci, které jsem měla v dětství na "blacklistu". Třeba růžičková kapusta. Nejde totiž jen o to, CO jíme, ale JAK to připravíme.... A kapustičky pečené v troubě jsou zkrátka výborné! :)

Potřebujete

  • Batáty
  • Růžičkovou kapustu
  • Olivový olej
  • Cibule
  • Kousek másla do batátů
  • Vyzrálý sýr typu gouda, cheddar, grana padano
  • Na ozdobu zelené bylinky

 Postup

  1. Kapustičky omyju, seříznu na konci kousek toho malého košťálu a odstraním vrchní lístky, které jsou špinavé nebo jakkoliv špatné. Každou kapustičku překrojím na půl, posolím a řezem dolů položím na plech vyložený pečícím papírem, který potřu olejem. Peču do zezlátnutí na 200 stupňů asi 25 minut.
  2. Batáty oškrábu, nakrájím na kousky a uvařím do měkka v menším množství osolené vody tak, aby se voda téměř vyvařila. Batáty pak jen rozšťouchám s kouskem másla.
  3. V malé pánvičce si pak už jen na olivovém oleji orestuji dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky.

Servíruji nejčastěji tak, že na vrstvu šťouchaných batátů rozložím porci kapustiček a dle chuti zasypu hoblinkami sýra, cibulkou a zelenými bylinkami.

Barevné, voňavé, syté a jednoduché na přípravu :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Co s růžičkovou kapustou
Růžičkovou kapustu je třeba před dalším použítím zbavit špinavých či špatných lístků. Většinou stačí oloupat 1 vrstvu.
 
Jak vařit batáty
Batát nebo také sladká brambora se upravuje stejně jako klasická brambora. Narozdíl od ní má ale více vlákniny a mikroživin.
 
Jak upravit růžičkovou kapustu
Růžičkovou kapustu překrojte na půl, posolte a dejte řezem dolů na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem.
 
Pečené kapustičky s cheddarem
Šťouchané batáty s pečenými kapustičkami jsou v této verzi doplněné o restovanou cibulku a hoblinky vyzrálého cheddaru.
 
Růžičková kapusta recept
Co sousto, to spousta výrazných a zajímavých chutí, které k sobě skvěle sednou :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?