Rychle / jednoduše / zdravě

Gulášová polévka s hovězím masem a neloupanou červenou čočkou - zahuštěná bez mouky

Gulášová polévka nemusí být buď a nebo. Buď s masem nebo jen vegetariánská s luštěninou. Skvělé je to nakombinovat. Využít chuti hovězího masa a benefitů červené čočky. Výborná hutná polévka bez potřeby použít k zahuštění mouku.
Zdravá polévka

Přidat do různých gulášových polévek luštěninu není nic nového. Výborné jsou fazole, cizrna, pro praktičnost a rychlé změknutí je skvělá červená čočka.

Červenou čočku lze koupit v několika verzích. Loupanou červenou čočku, loupanou červenou čočku půlenou a celou neloupanou červenou čočku.

Loupaná a půlená červená čočka, který vyniká svojí zářivou oranžovou barvou, má výborné zahušťovací schopnosti. Pokud ale chcete v polévce méně "kejdy" a více struktury, doporučuji celou neloupanou červenou čočku.

Tu jsem zvolila i pro tento recept.

 Potřebujete

Střední hrnec polévky

  • 400 g mletého bio hovězího masa
  • 2 velké cibule + olej na opečení cibule
  • asi 8 středních brambor
  • 4 větší hrsti celé červené čočky (ideálně předem namočené, hodinu nebo klidně přes noc)
  • 2,5 litru vody
  • 2 stroužky česneku
  • Mletou sladkou červenou papriku dle chuti ( 2 lžíce)
  • Na dochucení sůl, pepř, bobkový list, majoránku a dle chuti rajčatovou pastu (kupuji bio protlak v tubě)

Postup

  1. V hrnci rozpustím trochu tuku olivového oleje a orestuji na něm do zlatova nakrájené cibule. Přidám mleté hovězí maso, restuji pár minut, ochutím solí, pepřem. zasypu červenou paprikou. Krátce promíchám a zaliju vodou. Přidám 2 na jemno nastrouhané brambory, které polévku přirozeně zahustí.
  2. Přidám celou červenou čočku a 5 minut povařím, pak přijdou do hrnce na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím majoránkou, česnekem, bobkovým listem a rajčatovou pastou.
  3. Vařím do změknutí brambor a čočky asi 15 minut.

Na závěr je už na každém, zda preferuje hustší "eintopf" nebo přidá dle potřeby trochu vody či vývaru navíc.

Toto je další z polévek, která je, alespoň u nás, sázkou na jistotu.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Hovězí gulášovka

Nutričně hodnotná, chuťově vyladěná, přirozeně hustá a sytá :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?