Rychle / jednoduše / zdravě

Celerové hranolky z trouby

Kdo říká, že by měly být hranolky jen z brambor? Zkuste ty z celeru, jsou přímo skvělé.
Celer recept

Mnoho lidí používá celer velmi omezeně. Hodí kousek do polévky a tím to končí. Je fakt, že chuť syrového nebo naopak rozvařeného celeru není pro každého. Existuje ale tolik jiných možností "co s celerem". Zkuste třeba tuto celerovo-mrkvovou pomazánku, nebo nastrouhejte trochu celeru do rybičkové pomazánky. Další výbornou volbou je i obalovaný celer nebo tyto celerové hranolky z trouby :)

Budete potřebovat

  • Celer (menší množství hranolek 1 bulvu, na celý plech 2 bulvy)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Koření dle chuti (papriku, kari, kurkumu apod.)

Postup

  1. Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky.
  2. Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
  3. Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte. Maximálně 2 minuty. Jinak by změkly a mohly by se zbytečně lámat.
  4. Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
  5. Pečte asi na 200 stupňů do zlatova. Je to asi 30 minut.
  6. Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk.

TIP

  • Když je budete připravovat pro děti, vystačíte si třeba jen s trochou soli, papriky nebo také s kurkumou.

  • Ve verzi pro dospělé je můžete naopak udělat pikantní pomoci koření kari.

Chuť celerových hranolek je spíše sladká, jemná. Zajímavý chuťový kontrast proto vytvoříte s nějakým domácím kyselejším dipem. Stačí jen smíchat zakysanou smetanu s bylinkami, hořčicí a přidat trochu balsamikového octa. Chuť dipů může skvěle vyladit i trocha kvalitního kečupu nebo česneku.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s celerem

Celerové hranolky po dvou minutách vaření. Opravdu to stačí, jinak by se lámaly ...Teď je nechte pořádně oschnout ...

 
Celerové hranolky

Papírová utěrka pomůže odsát přebytečný tuk.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Divím se, že k této pochoutce ještě není žádný komentář. Celerové hranolky jsem u nás zavedla jako jednu z příloh k masu, rybě či zelenině a jí je celá rodina. Přiznám se, že tento recept jsem ještě nevyzkoušela, ale jistě to brzy napravím. A ráda bych se podělila s mým receptem na tuto opravdu zdravou pochoutku (je trochu upravený podle A.Mačingové a její detoxikační kúry). Dvě bulvy si nakrájím na slabé hranolky cca 0,5cm, vysypu na plech, posolím, lehce pokapu olivovým olejem a vše promnu rukama a rozprostřu po celém plechu. A za cca 30min na 200 stupňů" a občasném "prošťouchnutí" obracečkou je hotovo :)
Michaela
Právě jsem je vyzkoušela a je to delikatesa. Baštil s chutí i mlsny čtyřleťák, kterému jsem oddělila porci ještě před osolenim.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?