Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená mexická rýže v troubě - úžasná příloha bez práce

Zkuste rýži zase v jiné podobě. Pečená rýže v troubě má jednu velkou výhodu - nemůžete ji rozvařit a její příprava je téměř bez práce.
Rýže pečená v troubě

Ne, že by byl takový problém uvařit rýži, její pečení v troubě má však své výhody. Během minuty ji máte v pekáčku a pak už se o nic nestaráte. A o jeden hrnec na plotně, který musíte hlídat, méně. A to se počítá!

Tento recept je opět dílem mých pokusů a cest za rychlým zdravým jídlem. V jedné mexické restauraci, kterou jsem občas navštěvovala před mnoha lety, ke všemu podávali takto červenou rýži. Podařilo se mi zjistit jen to, že ji "pečou v troubě s rajčatovou šťávou". Nic víc jsem k tomu neměla a ani na internetu nenašla. Tak jsem to zkusila a je výborná!

Budete potřebovat

1 hrnek = 300ml, 4 porce jako příloha

  • 1 zcela plný hrnek rýže (nejlépe typ parboiled)
  • 1 hrnek rajčatové šťávy (použila jsem kvalitní rajčatový džus)
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli (nebo půlku)
  • Dále na dochucení – sůl nebo trochu sypkého zeleninového BIO bujónu, pár kuliček pepře, nového koření.

Postup

  1. Rýži pořádně propláchněte a vsypte do pekáčku. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžete podívat, kolik máte rýže a kolik vody.
  2. Rýži zalijte vodou a rajčatovou šťávou, přidejte sůl nebotrochu sypkého zeleninového BIO bujónu.
  3. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli (nebo jen půlku)
  4. Zakápněte cca lžící oleje (mně chutná s olivovým).
  5. Přiklopte víkem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut.

TIPY

  • Abyste to s množstvím rýže nepřehnali, nebo nepodcenili, je tu jeden tip. Pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

Tuto skvělou rýži můžete podávat jako přílohu místo klasické rýže k různým zeleninovým pokrmům, masu, rybě, luštěninám či zeleninovým salátům.

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rýže pečená v troubě
Takto lze připravovat mnoho druhů rýže, mně se osvědčil typ parboiled.
 
Rýže pečená v troubě
Rýži jen stačí propláchnout a zalít vodou a rajčatovým džusem nebo šťávou. Pak už vše udělá trouba za vás.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Evka
rýže chuťově výborná, měli jsme ji s krůtím masem jen po 35 minutách nebyla voda vyvařená a rýže byla tvrdá, tak jsem pekla ještě asi 10 minut odkryté a vše bylo jak mělo :-) Nevím jestli to mohůo být porcelánovým pekáčkem nebo rýží ...
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, to samozřejmě může být teplotou, ale spíše i druhem rýže. Nejlepší výsledky mám opravdu s tou parboiled. Jakmile si člověk vyzkouší, že s tímto typem rýže na jak dlouho do trouby, tak je to bez práce. Pokud by se někomu naopak tekutina vyvařila dříve, stačí dolít trochu vody :-)
Muhammad
At last! Someone with the insight to solve the prelobm!
chrinka
zdravim. ja som kedysi robila v mex. restike-len brigadne a robili tam mexicku ryzu, uplne si nepametam recept, ale nic podobne som nenasla na nete-najviac sa podoba vasmu receptu-len pametam , ze tam sa oprazila cibulka, aj nastruhana mrkva, trocha pretlaku paradajkoveho, ryza sa osmazila, zaliala vyvarom a supli ju do truby :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?