Rychle / jednoduše / zdravě

Celerové karbanátky se sýrem pečené v troubě

Vynikající karbanátky bez masa, kde hlavní roli hraje celer. Nutričně perfektní. Jsou bohaté na vlákninu, kvalitní sacharidy i bílkoviny, zcela bez mouky, chuťově výrazné, nenasáklé olejem, přesto šťavnaté.
Zdravé karbanátky

Různé zeleninové karbanátky jsou typ jídla, na kterém si vyloženě pochutnám. Je ovšem potřeba mít správný recept. Aby se nerozpadaly, nebo aby se nakonec nehodily jen jako munice pro bitvu. Tyto jsem vyladila tak, aby byly v pořádku jak z chuťového, tak výživového pohledu.

Jako zajímavou ingredienci bych v tomto případě vyzdvihla vločky z quinoi, které se, mimo jiné, hodí právě na zahušťování a zjednodušují život v kuchyni.

Budete potřebovat

  • 400 g na jemno nastrouhaného celeru (střední bulva)
  • 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ...)
  • 3 vejce
  • hrst čerstvé petrželky nebo jarní cibulky
  • Na dohuštění 7 - 8 lžic suchých ingrediencí (dala jsem 4 lžíce vloček z quinoi, 2 lžíce jemných ovesných vloček a 2 lžíce polohrubé mouky)
  • Na dochucení sůl, pepř, může být oblíbené koření na zeleninu, či dochucovadlo ze sušené zeleniny, kdo chce česnek, majoránku.
  • 2 lžíce olivového oleje do směsi + trochu na potření pečicího papíru a rukou

Postup

  1. Celer nastrouhejte na jemno, sýr na hrubo. Přendejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience (vejce, cibulku nebo zelenou petrželku, koření, olivový olej)
  2. Zahustěte vločkami v kombinaci s moukou. Já jsem si oblíbila vločky z bezlepkové obiloviny Quinoa, které jsem nakombinovala s ovesnými vločkami a moukou. Každý celer může být jiný, každé vejce jinak velké, proto celkové množství lžic zvolte s citem. Když zahustíte málo, nepůjdou vytvarovat karbanátky. Když zbytečně moc, mohou být karbanátky ve výsledku tužší.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a prsty ho potřete tenkou vrstvou oleje. Naolejovanýma rukama tvořte karbanátky, které na plechu ještě decentně pomocí mašlovačky potřete olejem.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí.

Celer považuji za nedoceněný, měl by se pro své pozitivní vlastnosti zařazovat do jídelníčku daleko častěji. Každý dobrý recept tomu pomáhá :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Co s celerem
Syrový celer nastrouhaný na jemno je skvělým základem pro mnoho zdravých jídel. Dá se jíst i zasyrova v salátech a pomazánkách.
 
Zdravé celerové karbanátky
Sýr a vejce všechny ingredience perfektně spojí.
 
Vegetariánské karbanátky
Hmotu na karbanátky je třeba na závěr zahustit tak, aby šly lehce naolejovanýma rukama dobře tvarovat karbanátky a nerozpadaly se.
 
Karbanátky bez masa
Výborné jsou teplé i studené. Hodí se i jako jídlo někam s sebou na výlet, protože se nerozpadají.
 
Salátová okurka recept
Okurkový salát s jogurtem se k placičkám výborně hodí, protože má kontrastní osvěžující chuť. Z na hrubo nastrouhané okurky vymačkejte šťávu a smíchejte s hustším jogurtem. Dochuťte solí, pepřem, koprem, případně česnekem.
 
Sýrové karbanátky
Jsou chuťově výrazné, nejsou mastné. Vynikající se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Jde to i bez masa.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
jak moc je důležitý jemně nastrouhaný celer? Nemám na robotu jemné struhadlo :D asi půjde hůře tvarovat? Možná bude výraznější celerová chuť?
Kamila - varilamysicka
Jano, myslim, že by se to zvládlo i s nahrubo nastrouhanym, jen, jak píšete, musíte zajistit, aby ve výsledku hmota držela pohromadě. Určitě to ale půjde! :) Kamila
Cobylka
Moc chutné. Se salátem výborné. Doporučuji.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?