Rychle / jednoduše / zdravě

Celerové karbanátky se sýrem pečené v troubě

Vynikající karbanátky bez masa, kde hlavní roli hraje celer. Nutričně perfektní. Jsou bohaté na vlákninu, kvalitní sacharidy i bílkoviny, chuťově výrazné, nenasáklé olejem, přesto šťavnaté.
Zdravé karbanátky

Různé zeleninové karbanátky jsou typ jídla, na kterém si vyloženě pochutnám. Je ovšem potřeba mít správný recept. Aby se nerozpadaly, nebo aby se nakonec nehodily jen jako munice pro bitvu. Tyto jsem vyladila tak, aby byly v pořádku jak z chuťového, tak výživového pohledu.

Jako zajímavou ingredienci bych v tomto případě vyzdvihla vločky z quinoi, které se, mimo jiné, hodí právě na zahušťování a zjednodušují život v kuchyni.

Budete potřebovat

  • 400 g na jemno nastrouhaného celeru (střední bulva)
  • 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ...)
  • 3 vejce
  • hrst čerstvé petrželky nebo jarní cibulky
  • Na dohuštění 7 - 8 lžic suchých ingrediencí (dala jsem 4 lžíce vloček z quinoi, 2 lžíce jemných ovesných vloček a 2 lžíce alternativní mouky, např.cizrnové, může být i instantní polenta)
  • Na dochucení sůl, pepř, může být oblíbené koření na zeleninu, či dochucovadlo ze sušené zeleniny, kdo chce česnek, majoránku.
  • 2 lžíce olivového oleje do směsi + trochu na potření pečicího papíru a rukou

Postup

  1. Celer nastrouhejte na jemno, sýr na hrubo. Přendejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience (vejce, cibulku nebo zelenou petrželku, koření, olivový olej)
  2. Zahustěte vločkami v kombinaci s moukou. Já jsem si oblíbila vločky z bezlepkové obiloviny Quinoa, které jsem nakombinovala s ovesnými vločkami a moukou. Každý celer může být jiný, každé vejce jinak velké, proto celkové množství lžic zvolte s citem. Když zahustíte málo, nepůjdou vytvarovat karbanátky. Když zbytečně moc, mohou být karbanátky ve výsledku tužší.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a prsty ho potřete tenkou vrstvou oleje. Naolejovanýma rukama tvořte karbanátky, které na plechu ještě decentně pomocí mašlovačky potřete olejem.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí.

Celer považuji za nedoceněný, měl by se pro své pozitivní vlastnosti zařazovat do jídelníčku daleko častěji. Každý dobrý recept tomu pomáhá :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s celerem

Syrový celer nastrouhaný na jemno je skvělým základem pro mnoho zdravých jídel. Dá se jíst i zasyrova v salátech a pomazánkách.

 
Zdravé celerové karbanátky

Sýr a vejce všechny ingredience perfektně spojí.

 
Vegetariánské karbanátky

Hmotu na karbanátky je třeba na závěr zahustit tak, aby šly lehce naolejovanýma rukama dobře tvarovat karbanátky a nerozpadaly se.

 
Karbanátky bez masa

Výborné jsou teplé i studené. Hodí se i jako jídlo někam s sebou na výlet, protože se nerozpadají.

 
Salátová okurka recept

Okurkový salát s jogurtem se k placičkám výborně hodí, protože má kontrastní osvěžující chuť. Z na hrubo nastrouhané okurky vymačkejte šťávu a smíchejte s hustším jogurtem. Dochuťte solí, pepřem, koprem, případně česnekem.

 
Sýrové karbanátky

Jsou chuťově výrazné, nejsou mastné. Vynikající se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Jde to i bez masa.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
jak moc je důležitý jemně nastrouhaný celer? Nemám na robotu jemné struhadlo :D asi půjde hůře tvarovat? Možná bude výraznější celerová chuť?
Kamila - varilamysicka
Jano, myslim, že by se to zvládlo i s nahrubo nastrouhanym, jen, jak píšete, musíte zajistit, aby ve výsledku hmota držela pohromadě. Určitě to ale půjde! :) Kamila
Cobylka
Moc chutné. Se salátem výborné. Doporučuji.
onqa
Naprosto luxusní chuť. :) Díky za recept. Okořenila jsem libečkem.
Silvie
Dnes na oběd. Skvělé :-) děkuji za inspiraci !
Martina
Výborné. Dělala jsem je už několikrát a vždy jsme si náramně pochutnali. Děkuji za recept.
Luc
Zcela bez mouky a přitom v receptu je polohrubá mouka..
Valide
Jednou jsem udělala celerovou pomazánku po které mě svědila ústa i jazyk, asi alergie. Mám to zkusit?
Mirka
Vyzkoušela jsem. Přidala jsem ještě červenou čočku a sójové vločky a bylo to výborné. I mužská část strávníků karbanátky pochválila. Zařadíme do našeho jídelníčku.
Jana
Výborný recept, děkuji za něj! Dala jsem 4 lžíce bezlepkových pomletých ovesných vloček a 4 lžíce cizrnové mouky. Držely krásně pohromadě a ementál, který jsem zvolila jako typ sýra dodal aromatickou chuť.
Andrea
Prosim pozor na tvrzeni, ze jsou bez mouky, v receptu mate uvedenou polohrubou mouku. Ja jsem zahustovsla instatni polentou a byly vyborne. Dekuji za recdpt.
Eva
Hezky, den zaujal mne podtitulek úplně bez mouky a nakonec tam jsou 2 lžíce mouky:-) Bude fungovat stejně i uvařená quinoa,když nemám vločky?
Kamila Metzová
Eva: Evo, díky, nevšimla jsem si toho. Já je dělám obvykle bez mouky, proto jsem psala bez mouky. V receptu to opravím, žádná klasická mouka v nich být opravdu nemusí. S tou uvařenou quinoou to bude samozřejmě jiné, není to "suchá ingredience". Bude to jiný recept. A co zkusit třeba tu polentu nebo nějakou luštěninovou mouku?
Alena
Moc dekuji za recept Moc se me to libi zitra vyzkouším zapracuji a poslu fofo
Zdena
Děkuji. Naprosto skvělý -:)
Kaca
Myslíte že by místo sýra posloužilo třeba tofu?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?