Rychle / jednoduše / zdravě

Tempeh s cizrnou ve smetanové paprikové omáčce

Také někde pořád čtete, jak je potřeba do jídelníčku zařazovat luštěniny? Zde je jeden tip, jak na to. Výsledkem je výživné jídlo plné lahodné chuti.
Recept bez masa

Jíst veganské jídlo nemusí znamenat srkat listy špenátu ze zeleninového vývaru a k tomu chroupat mungo klíčky. Veganské jídlo může být klidně sytá barevná nutričně hodnotná pánev se smetanovou omáčkou. A jde to i bez masa a smetany.

Budete potřebovat

  • 1 balení tempehu (marinovaný nebo uzený)
  • 1 hotovou cizrnu v nálevu (400 g, koupíte v každém supermarketu či zdravé výživě)
  • 1 cibuli
  • 1 velkou červenou papriku
  • Vývar na podlití
  • 1 lžíci suché ingredience na zahuštění omáčky (dala jsem cizrnovou mouku)
  • Rostlinnou smetanu na zjemnění (množství dle chuti, dala jsem ovesnou)
  • Koření červená paprika a sůl

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, tempeh na menší kousky, cizrnu slijte přes sítko, papriku nakrájejte na proužky.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a cibulku orestujte do růžova. Přidejte postupně tempeh, čerstvou papriku, orestujte, ochuťte solí a kořením sladká červená paprika. Zaprašte lžící mouky, promíchejte.
  3. Vsypte cizrnu a lehce podlijte vývarem. Nechte společně 5 minut provařit.
  4. Na závěr zjemněte rostlinnou smetanou a dolaďte konzistenci i podle toho, jakou přílohu plánujete :)

Co se týče přílohy, máte téměř volné ruce.

Doporučuji indický chléb, bulgur, rýži, pečené brambory, těstoviny. Nedoporučuji houskové knedlíky a hranolky z friťáku :))

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Tempeh recept

Cibule nakrájená na kostičky, tempeh a cizrna tvoří základ tohoto receptu. Orestovaná cibulka a opečený tempeh vytvoří báječnou chuť.

 
Co s tempehem

Cizrna je velmi lahodná luštěnina. Nejideálnější a nejlevnější je koupit ji v suchém stavu, přes noc namočit a uvařit do měkka. Pak je připravená k použití do polévek, omáček, pomazánek i salátů. Koupit ji ale můžete už i "hotovou". Buď v konzervě nebo naloženou ve sklenici.

 
Zdravý recept bez masa

K základu doporučuji přidat další zeleninu. Tentokrát jsem zvolila sladkou červenou papriku nakrájenou na jemné proužky.

 
Jídlo vegan

Omáčka ve variantě s opečenými bramborami. Druhou oblíbenou přílohou je rýže basmati.

 
Zdravý recept s cizrnou

Jídlo je hotové během chvilky, žádnou z ingrediencí totiž není potřeba tepelně upravovat déle, než pár minut. Veganská pánev plná lahodné paprikové smetanové chuti!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Moc dobré, zkoušeli jsme i s tofu a bezva. Jednou jsem ochutila i trochou kari a také super.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?