Rychle / jednoduše / zdravě

Květáková polévka se žloutkem a muškátovým květem

Krémová květáková polévka je zcela jednoduchá na přípravu. Stačí ji jen správně ochutit. Plnost chuti v základu zajistí vývar, žloutek a mletý muškátový květ.
Květák polévka recept

Většinu krémových zeleninových polévek připravuji bez zahušťování "navíc". U této květákové polévky jsem se ale rozhodla zahustit ji trochou rýžové mouky, která má neutrální chuť a pomohla kompaktnější konzistenci. Rýžovou mouku pak obecně používám k nahrazení jen části bežné mouky třeba v moučnících.

Potřebujete

  • 1 střední květák
  • 0,8 l vývaru ( + další na doladění konzistence)
  • 1 žloutek
  • Sůl, mletý muškátový květ
  • 50 ml smetany na zjemnění ( může být i rostlinná)
  • 2 lžíce rýžové mouky (lze vynechat)
  • Na doladění např. sýr cheddar, zelené bylinky, opražená semínka atd.

 Postup

  1. Růžičky květáku zaliju vývarem, přidám 2 lžíce rýžové mouky a vařím do změknutí květáku, tedy asi 10 minut.
  2. Rozmixuji do hladka, přidám žloutek, dle chuti osolím, ochutím muškátovým květem ( jen na špičku lžičky, je hodně aromatický) a už nevařím.
  3. Zjemním trochou smetany, promíchám a hotovo!

Na talíři doladím dle chuti a preferencí jednotlivých strávníků :)

A pokud si s květákem chcete o trochu více pohrát, doporučuji tento recept na obalovaný květák pečený v troubě, který chutná skvěle, ale není vůbec mastný :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Krémová květáková polévka
Díky žloutku a muškátovému květu získá polévka lepší chuť i barvu.
 
Květák recept
Na doladění se hodí různé sýry, bylinky, bale také žitné krutony nebo opražená dýňová semínka.
 
Zeleninový krém
Verze s nahrubo nastrouhaným cheddarem a pažitkou je vynikající.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?