Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová cuketovo-bramborová polévka s křupavou slaninou

Cuketa a brambora jde rozhodně dohromady. A když je zjemníte čerstvým sýrem a vyladíte výraznou chutí kvalitní křupavé slaniny, je o lahodnou chuť postaráno.
Cuketový krém

Je rychle hotová, krásně barevná, přirozeně hustá i bez mouky ... Když nato přijde, máte teplou večeři do 15 minut na stole.

Budete potřebovat

  • 2 střední cukety
  • 2 brambory
  • 1 cibuli + tuk na orestování
  • 50 g čerstvého smetanového sýra ( Lučina, Gervais ...)
  • Slanina
  • Zeleninový vývar
  • Zelené bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na troše tuku. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou, kterou jste předtím pořádně kartáčkem omyli. Pár minut restujte.
  2. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a přidejte k cuketě. Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená.
  3. Dochuťte a vařte do změknutí brambor. 10 minut bude stačit.
  4. Rozmixujte do hladka a ke konci zjemněte trochou čerstvého sýra. Není třeba dávat mnoho, i 1 lžíce udělá divy.
  5. Úplně na závěr vhoďte na jemno nasekané bylinky. Ideálně čerstvé, třeba na jemno nasekaná petrželka.
  6. Polévku nalíjte do talířů a každou porci posypte opečenou křupavou slaninou. Nejlepší jsou jemné kostičky.

TIPY

  • Když budete chtít sehnat kvalitní slaninu, jděte po "domácích" zdrojích. Vygooglete si, zda máte v okolí nějakou farmu, případně navštivte prodejnu, která se specializuje na kvalitní farmářské potraviny. Rozhodně se vyhněte slanině, která místo masa obsahuje náhražky a její etiketa čítá 4 řádky aditiv.

  • Výborného výsledku můžete dosáhnout i bez živočišných produktů. Místo čerstvého sýra použijte rostlinnou ovesnou smetanu a místo slaniny drobné kostičky orestovaného tempehu.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Rychlá cuketová polévka
 
Zeleninová polévka se slaninou
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Miloš
Zkusili jsme s tempehem a jarní cibulkou a moc nám chutnalo. Díky za recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?