Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.
Tento recept mám uložený roky, až teď jsem ho ale vyzkoušela. Jeho výhodou je to, že je to celkem čistá a rychlá práce, nemusíte si kuchyň zamořit odérem smaženého (který mně tedy dost vadí) a nemusíte se potýkat s nepříjemnou záležitostí, kdy třeba sýr na pánev vyteče …
Sýr budete připravovat v hrnku, na každou porci vám bude stačit jeden. Určitě je lepší zvolit spíše širší hrnek, který musíte opravdu pořádně vymazat tukem (máslem) a bohatě vysypat strouhankou, aby šel bez problémů vyklopit.
Na 4 porce budete potřebovat
- 4 širší hrnky nebo misky
- Máslo na vymazání nádobky
- Strouhanku
- 250g na hrubo nastrouhaného Eidamu
- 4 celá vejce
- 250g na nudličky pokrájené šunky (tu můžete vynechat a dát o to více sýra)
- Trošku soli, popř. pepře na ochucení vajec
Postup
- Připravte si 4 širší hrnky nebo misky, vytřete je máslem a vysypte strouhankou. Tento krok nepodceňte, jinak by vám mohl jít sýr hůř ven.
- Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku pokrájejte na tenké nudličky.
- Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a ochuťte mletým pepřem.
- Teď už jen naplnit misky nebo hrnky. Na dno každého hrnku rozprostřete vrstvu strouhaného sýra a na ni vrstvu šunky. Každý hrnek zalijte cca 2 lžícemi rozšlehaných vajec.
- Následuje další vrstva sýra, další vrstva šunky a to opět zalijte zbylými rozšlehanými vejci.
- Povrch ještě lehce posypte zbylým sýrem.
- Hrnky vložte do pekáčku s vyšším okrajem a zalijte do poloviny jejich výšky horkou vodou.
- Vložte do trouby předehřáté na 220°C (někde se doporučuje na nejvyšší výkon) a pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.
Postup přehledně - 1.sýr 2.šunka 3.vejce 4.sýr 5.šunka 6. vejce 7. trocha sýra 8. šup do trouby
TIP
Šunku můžete vynechat a recept udělat čistě sýrový.
Nemusíte se omezit pouze na nám nejznámější sýr Eidam, podobným způsobem můžete připravit i sýr Feta, Halloumi, Camembert, Hermelín, Mozarellu...
Kdyby se vám zdálo, že je toho v hrnku na jednu porci příliš, jen se vám to zdá, ono se to všechno zapeče a "splaskne".
Dobrou chuť :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.