Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravý smažák – zcela bez oleje!

Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.
Smažený sýr z trouby

Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.

Tento recept mám uložený roky, až teď jsem ho ale vyzkoušela. Jeho výhodou je to, že je to celkem čistá a rychlá práce, nemusíte si kuchyň zamořit odérem smaženého (který mně tedy dost vadí) a nemusíte se potýkat s nepříjemnou záležitostí, kdy třeba sýr na pánev vyteče …

Sýr budete připravovat v hrnku, na každou porci vám bude stačit jeden. Určitě je lepší zvolit spíše širší hrnek, který musíte opravdu pořádně vymazat tukem (máslem) a bohatě vysypat strouhankou, aby šel bez problémů vyklopit.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 4 širší hrnky nebo misky
  • Máslo na vymazání nádobky
  • Strouhanku
  • 250g na hrubo nastrouhaného Eidamu
  • 4 celá vejce
  • 250g na nudličky pokrájené šunky (tu můžete vynechat a dát o to více sýra)
  • Trošku soli, popř. pepře na ochucení vajec

Postup

  1. Připravte si 4 širší hrnky nebo misky, vytřete je máslem a vysypte strouhankou. Tento krok nepodceňte, jinak by vám mohl jít sýr hůř ven.
  2. Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku pokrájejte na tenké nudličky.
  3. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a ochuťte mletým pepřem.
  4. Teď už jen naplnit misky nebo hrnky. Na dno každého hrnku rozprostřete vrstvu strouhaného sýra a na ni vrstvu šunky. Každý hrnek zalijte cca 2 lžícemi rozšlehaných vajec.
  5. Následuje další vrstva sýra, další vrstva šunky a to opět zalijte zbylými rozšlehanými vejci.
  6. Povrch ještě lehce posypte zbylým sýrem.
  7. Hrnky vložte do pekáčku s vyšším okrajem a zalijte do poloviny jejich výšky horkou vodou.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 220°C (někde se doporučuje na nejvyšší výkon) a pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

Postup přehledně - 1.sýr 2.šunka 3.vejce 4.sýr 5.šunka 6. vejce 7. trocha sýra 8. šup do trouby

TIP

  • Šunku můžete vynechat a recept udělat čistě sýrový.

  • Nemusíte se omezit pouze na nám nejznámější sýr Eidam, podobným způsobem můžete připravit i sýr Feta, Halloumi, Camembert, Hermelín, Mozarellu...

  • Kdyby se vám zdálo, že je toho v hrnku na jednu porci příliš, jen se vám to zdá, ono se to všechno zapeče a "splaskne".

Dobrou chuť :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Smažený sýr bez smažení
Smažený sýr bez smažení je vhodné doplnit zeleninovým salátem, já ještě přidala pár bramborových plátků.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Věra
Sýr v hrnečku mě přímo uchvátil, i když ten recept není nový. Někdy člověk něco vyzkouší teprve tehdy, když je to dobře a srozumitelně podané, tím myslím napsané.Bylo to výborné a budu tento recept doporučovat.
Pavel
Super receptík.Zvládne to i chlap jako já,ale horší je, že jsem singl a budu muset zdlábnout všechny porce.Už se těším, zítra si pochutnám!!! :-)
Kazi
Tak tohle nemá chybu a musím říc, Vaše recepty jsou jenoduše úžasné děkuji
Eva
Připojuji se k výše spokojeným jedlíkům a chválím.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Jsem ráda, že se recept povedl i jiným :-)
Lenka
Naprosto vynikající!
Ladka
Vyzkoušeli jsme a doporučuji, vyhovuje mi tato příprava
KKrysa
Recept Ládi Hrušky vylepšený o šunku. Na jeho stránkách samá kritika a zde toliko chvály zkusím a uvidím co na to pantáta žaludek. Neb kdo nepoznal nemá právo kritiky.
Tak to ani nevim, že slavný Láďa Hruška dělal smažák. Šunka může a nemusí být. Asi to chce vychytat, občas ten smažák nejde vyklopit, takže se musí nožem odtrhnout a pak podebrat, ale jinak zatím jsem s výsledkem chuťově byla vždy spokojená. Za tu absenci přepáleného oleje na pánvi to docela stojí. Ale každý má holt jiné nároky, takže se zkusí a uvidí, co? :-)
Berta
hm zkoušel někdo smíchat prostě sýr a vejce dohromady a nalít to do toho hrnku? BTW.recepty Ládi Hrušky nejsou jeho, ale poslaný od lidí...možná proto
Monika
Ráda bych se zeptala, jestli hrnečky musejí být nějaké speciální nebo stačí obyčejné. Mám trochu obavu, aby vydržely vysokou teplotu v troubě. Děkuju
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?