Rychle / jednoduše / zdravě

Podzimní noky na oranžovo

Zkuste tento báječný recept na zeleninové noky, díky kterému do sebe dostanete porci zdraví prospěšných látek.
Noky se zeleninou

Máte doma takový ten hezký žlutý létající talíř, o kterém si někteří myslí, že není k jídlu, ale slouží na ozdobu? Ano, myslím patizon :) Pokud jste šikovní v krájení zeleniny, tak toto jídlo bude rychlovka, díky které do sebe dostanete cenné látky ze zeleniny a semínek.

Budete potřebovat

  • 1 balení hotových chlazených noků (myslím ty čerstvé bez bytečných éček, rozhodně ne ty, co vám vydrží do roku 2025)
  • 1 menší žlutý patizon (slupku dejte raději pryč)
  • 1 cibuli
  • 1 větší mrkev
  • 2 rajčata
  • Loupaná sezamová semínka
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • Olivový olej
  • Na dochucení – lžičku hnědého cukru, sůl nebo solčanku

Postup

  1. Nejprve si připravte zeleninu – cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, patizon oloupejte, vydlabejte vnitřek (měkkou dužinu a semínka) a pokrájejte na menší plátky, rajčata pokrájejte na měsíčky a mrkev na slabší kolečka.
  2. Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji, pak přidejte všechnu ostatní zeleninu, ochuťte solí nebo solčankou a trochou třtinového cukru. Krátce orestujte a pak duste pod pokličkou do změknutí patizonu (cca 15 minut, v případě potřeby lehce podlijte).
  3. Ke konci přidejte na hrubo posekanou čerstvou bazalku, která celému jídlu dodá ten správný šmrnc.
  4. Hotovou zeleninovou směs z pánve smíchejte s noky, které jste připravili dle návodu a posypte na sucho krátce opraženými sezamovými semínky.

Na semínka se v kuchyni dost často zapomíná, přitom obsahují veliké množství cenných látek – obzvlášť ta sezamová. Krátce opražená semínka nádherně voní a lehce křupou.

TIPY

  • Někdy není nutné mladý a malý patizon loupat. Jednou mi to prošlo bez loupání, podruhé byla slupka tak tuhá, že to zkazilo jídlo. Proto doporučuji patizon pro jistotu oloupat :)
  • Tyto noky si můžete udělat i bez patizonu, protože se jedná o sezonní zeleninu. Patizon nahraďte žlutou paprikou a výsledek bude také stát za to.

Dobrou chuť :)

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Noky s patizonem

Kombinace zeleniny, čerstvé bazalky a semínek je chuťově zajímavá a navíc moc zdravá.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Daynara
Gran Moravia je litovelskfd vfdrobce tvrdfdch zrajedcedch sfdrů, v tuzkmseu jsou technologicky ojediněle9 (kdo jinfd u ne1s vyre1bed dva roky zrajedced sfdry?) jsou z česke9ho, pardon moravske9ho mle9ka :). Na trhu me1 sve9ho autorizovane9ho prodejce, ktere9ho ze1sobuje předmo vfdrobna v Litovli, ten pe1n nened že1dnfd překupnedk. Sfdry i me1slo, ktere9 takto prode1ve1, majed hodně předznivců a me1 i dobre9 ceny. Patředme mezi ně. Me1slo me1 vždy pečlivě předbalene9 a zve1žene9, nekre1jed ho tak, jak popisujete. Tedm velkfdm chve1stavfdm farme1řem mysledte asi Němcovy ? To je docela vtipnfd postřeh :) Ale oni majed na pultě vždy jen neprodejne9 vzorky, podobně jako třeba BioVavřinec. Když si u nich kupujete mle9čne9 vfdrobky, se1hnou vždy do chladicedch boxů za sebou. Při prodeji ve ste1nku je zake1zano kouřened. Pokud takto někoho nachyte1te, upozorněte ho na ze1kaz, popředpadě upozorněte na to spre1vce trhu (jeho telefon je uveden dole v tržnedm ře1du na infoceduli na zače1tku trhu), kterfd je na trhu vždy předtomen. Pokud se ve1m nebude zde1t něco v poře1dku, bude nejle9pe, když zavole1te na Městskou hygienickou stanici i na Veterine1rned stanici, musedte uve9st konkre9tně, jak a kdo podle ve1s hřešed. Chce to ale konkre9tned jme9na. Oni reagujed na všechny podněty. Je to naprosto lege1lned a me1te na to pre1vo! Pokud uvedete konkre9tned jme9no, napředklad toho fadajně při prodeji kouředcedho řeznedka, rozhodně stedžnost doručedme předmo tomu dotyčne9mu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?