Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborovo-sýrová polévka

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje.
Bramborovo-sýrová polévka

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje. Na polévce nemůžete nic zkazit, pokud byste neodhadli množství brambor, můžete polévku na závěr vždy trochu doředit vývarem. U některých ingrediencí jsou na měření množství použity hrnky, pro přesnost jsem to ponechala tak, jak jsem recept dostala od kamarádky z Anglie.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 6 hrnků na kostičky nakrájených brambor
  • 1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného celeru
  • 2 stroužky na drobno pokrájeného česneku
  • 1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • cca 800ml kuřecího vývaru
  • 2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)
  • Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu
  • 150g nastrouhaného čedaru
  • Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
  2. Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
  3. Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
  4. Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
  5. restujte.
  6. Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
  7. Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
  8. Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
  9. Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
  10. Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

TIP

Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.

Dobrou chuť!

Kamila

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Bramborovo-sýrová polévka
Když přidáte jeden kelímek smetany, bude polévka tmavší, když přidáte dva, bude jemnější a světlejší.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Všichni povinně musíte uvařit...!! Dlouho jsem nejedla lepší polévku! Já dala tedy jen 3 hrnky brambor, páč už nějak nemusíme ty hutné, ale chuť je prostě dokonalá... Už základ bez smetan a sýrů je úžasný... Dle mě! Když nedáte smetany, ale houby, máte výbornou houbovou polévku, když přidáte zelí, je to skvělá zelňačka a když páreček, tak je z toho luxusní gulášovka... Fakt uni základ... Tleskám!
KačkaS.
Včera jsem ji udělalak večeři...Výborná, všem chutnala :-)
Míša P.
Moc dobrá, díky za typ :)
mispulin
Tak uvařeno, všechno snězeno, všichni si pochutnali ten sýr je v tom prostě úúúžasnej.
Lucka
Opravdu výborná polévka, je teda dost sytá, druhé jídlo jsem nedělala :D
Yvette
Tak kouzlo se podařilo!!Ponekud jsem to uryihlcl,ze jsem zacal s cibuli,paprikou,kminem a moukou(tedy ze1smažkou)na oleji a anglicke slanině.Potom vse ostatned včetně!česneku.Nemělo to chybu,aspoň podle mě.Ahoj.
misa
Místo čedaru obyč eidam ? Bude to moc velký rozdíl ? Polévku bych udělala , ale ten sýr doma prostě nemám .
kamila (varilamysicka)
misa: On ten čedar má specifickou chuť, ostatně jako každý sýr, ale i s tim eidamem by se to zvládlo, když je dobrý :-)
misa
Tak nevím sice jak chutná s čedarem , ale i s eidamem je polívka skvělá . Vyzkouším i čedar a pak porovnám :-))
Lucky
Tak jsme vyzkoušela a je trochu nakyslá, má to tak být? Jestli ne tak nevím co jsem udělala špatně, smetana zkažená nebyla :(
kamila (varilamysicka)
Lucky: Normálně polévka nakyslá není....Leda, že by někdo použil zakysanou smetanu ...Ani celer kyselý není, tak těžko říct. Leda zkusit znova a uvidíte :) Třeba je to jen kombinace chutí, která vám nemusí sedět :)
Lucky
Tak dneska dělám jiné jídlo s chedarem, ochutnala jsem ho samotný a je trochu nakyslý, tak to bylo asi od toho. Ale množství jsem dala stejné jako je v receptu, tak bych měla mít chuť stejnou, tak nevím :) Použila jsem chedar red, ale jiný jsem stejně nesehnala.
Berta
Neni to nakyslý tou hořticí? Některá je spíš octovka než hořčicče...
evík
Tak jsem dovařila skvělý dala jsem navíc tavenak a kysanou smetanu až na talíř skvělý
Petka
Polevka je vyborna, na zaver jsem ji rozmixovala. Pouzila jsem take bylinky, tymian, bazalku a pazitku a ke zjemneni jsem pouzila zerve. Vynechala jsem mouku a sojovku.
MiPi
Polévka je vynikající. Všichni jsme si moc pochutnají. Vynechala jsem sójovou omáčku. Super recept!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?