Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborovo-sýrová polévka

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje.
Bramborovo-sýrová polévka

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje. Na polévce nemůžete nic zkazit, pokud byste neodhadli množství brambor, můžete polévku na závěr vždy trochu doředit vývarem. U některých ingrediencí jsou na měření množství použity hrnky, pro přesnost jsem to ponechala tak, jak jsem recept dostala od kamarádky z Anglie.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 6 hrnků na kostičky nakrájených brambor
  • 1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného celeru
  • 2 stroužky na drobno pokrájeného česneku
  • 1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • cca 800ml kuřecího vývaru
  • 2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)
  • Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu
  • 150g nastrouhaného čedaru
  • Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
  2. Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
  3. Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
  4. Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
  5. restujte.
  6. Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
  7. Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
  8. Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
  9. Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
  10. Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

TIP

Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Bramborovo-sýrová polévka
Když přidáte jeden kelímek smetany, bude polévka tmavší, když přidáte dva, bude jemnější a světlejší.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Všichni povinně musíte uvařit...!! Dlouho jsem nejedla lepší polévku! Já dala tedy jen 3 hrnky brambor, páč už nějak nemusíme ty hutné, ale chuť je prostě dokonalá... Už základ bez smetan a sýrů je úžasný... Dle mě! Když nedáte smetany, ale houby, máte výbornou houbovou polévku, když přidáte zelí, je to skvělá zelňačka a když páreček, tak je z toho luxusní gulášovka... Fakt uni základ... Tleskám!
KačkaS.
Včera jsem ji udělalak večeři...Výborná, všem chutnala :-)
Míša P.
Moc dobrá, díky za typ :)
mispulin
Tak uvařeno, všechno snězeno, všichni si pochutnali ten sýr je v tom prostě úúúžasnej.
Lucka
Opravdu výborná polévka, je teda dost sytá, druhé jídlo jsem nedělala :D
Yvette
Tak kouzlo se podařilo!!Ponekud jsem to uryihlcl,ze jsem zacal s cibuli,paprikou,kminem a moukou(tedy ze1smažkou)na oleji a anglicke slanině.Potom vse ostatned včetně!česneku.Nemělo to chybu,aspoň podle mě.Ahoj.
misa
Místo čedaru obyč eidam ? Bude to moc velký rozdíl ? Polévku bych udělala , ale ten sýr doma prostě nemám .
kamila (varilamysicka)
misa: On ten čedar má specifickou chuť, ostatně jako každý sýr, ale i s tim eidamem by se to zvládlo, když je dobrý :-)
misa
Tak nevím sice jak chutná s čedarem , ale i s eidamem je polívka skvělá . Vyzkouším i čedar a pak porovnám :-))
Lucky
Tak jsme vyzkoušela a je trochu nakyslá, má to tak být? Jestli ne tak nevím co jsem udělala špatně, smetana zkažená nebyla :(
kamila (varilamysicka)
Lucky: Normálně polévka nakyslá není....Leda, že by někdo použil zakysanou smetanu ...Ani celer kyselý není, tak těžko říct. Leda zkusit znova a uvidíte :) Třeba je to jen kombinace chutí, která vám nemusí sedět :)
Lucky
Tak dneska dělám jiné jídlo s chedarem, ochutnala jsem ho samotný a je trochu nakyslý, tak to bylo asi od toho. Ale množství jsem dala stejné jako je v receptu, tak bych měla mít chuť stejnou, tak nevím :) Použila jsem chedar red, ale jiný jsem stejně nesehnala.
Berta
Neni to nakyslý tou hořticí? Některá je spíš octovka než hořčicče...
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?