Rychle / jednoduše / zdravě

Zatím nejlepší kynutý koláč se švestkami a drobenkou

V sezóně čerstvého ovoce přijde chuť na poctivý domácí koláč. Podle tohoto receptu je dobrý výsledek zaručen.
Kynutý koláč s celozrnnou moukou

Občas přijde chuť na pěkně poctivý domácí kynutý koláč. Jeho chuť žádná bábovka nenahradí. Koupit se také nedá (alespoň dle mých zkušeností), tak si ho musíme připravit sami. S dobrým receptem je to hračka. Někdo preferuje polohrubou, někdo hladkou mouku. Tak jako tak každopádně alespoň polovinu mouky nahradím celozrnnou, jemně mletou špaldovou nebo pšeničnou. Těsto je i tak křehké...Pokud byste použili čistě jen celozrnnou mouku, stačí dát dostatek ovoce a koláč bude báječně šťavnatý.

Budete potřebovat

Množství do kulaté formy (průměr 28cm)

Na těsto

  • 300g mouky (dala jsem 150g polohrubé a 150g špaldové jemně mleté)
  • Půl kostky čerstvého droždí
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru z bio citronu (nebo sušenou)
  • na špičku lžičky soli
  • máslo na vymazání plechu, případně hrubou mouku na vysypání

na náplň

3/4 kila čisté váhy švestek (může být až 1 kilo)

na drobenku

  • 80 g másla
  • 80 g přírodního cukru
  • 80 g polohrubé mouky

Postup

  1. Droždí se lžičkou cukru vymíchejte do hladké kašičky, zalijte připraveným vlažným mlékem a zaprašte trochou mouky. Zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte v teple během 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, špetku soli a spojte s kváskem.
  3. Vypracujte hladké těsto, kdyby se hodně chytalo mísy, můžete ho ještě lehce poprášit moukou. Přikryjte těsto utěrkou a nechte kynout asi hodinu. V průběhu kynutí do těsta udělejte pár děr, aby unikl vzduch.
  4. Drobenku připravíte rozmělněním změklého, ale pevného, másla, cukru a mouky. Konečky prstů ingredience spojujte, až vznikne drobenka.
  5. Těsto rovnoměrně rozprostřete (dělala jsem to prsty) na máslem vymazaný plech. To vymazání by údajně mělo stačit, já jsem však pro jistotu nádobu vysypala hrubou moukou. 1. Pak už jen na těsto položte půlky švestek, a to řezem nahoru, na závěr pak posypte drobenkou.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.

A pokud jste teď dostali šílenou chuť péct a nemáte droždí, případně chcete těsto hned teď, zkuste tento vynikající jogurtový koláč s ovocem

TIP pro rodiče malých pomocníků

Do přípravy tohoto koláče můžete zapojit děti. Rozprostírání těsta do formy, pokládání ovoce, příprava drobenky - to je bude bavit a jak se pak budou těšit na výsledek. Předškoláky navíc můžete nechat počítat půlky švestek ;)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Domácí koláč se švestkami
Koláč je výborný s jakýmkoliv ovocem, platí včak pravidla, že ovoce pokládáme slupkou dolů, řezem nahorů, aby do těsta nevytékala šťáva.
 
Švestkový koláč
Drobenky podle tohoto receptu je tak akorát. Drobenku mohou pomoci připravit děti,to je bude bavit ...
 
Švestkový koláč recept
Základem je dostatek ovoce - koláč pak bude úžasně šťavnatý. Žádná dusivka ...
 
Švestkový koláč s drobenkou
Průřez koláčem ...Je k nakousnutí ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Danca
Vyzkoušeno - úžasný!
Výborný koláč, jen jsem ho v troubě nechala déle a to jsem neměla dělat, i tak všem moc chutnal.Dělala jsem ho i s borůvkama.
Janaj
Moc ráda se inspiruji na vašich stránkách... Tento koláč nás opět nadchl, jen jsem použila meruňky :-) Děkuji za vaše recepty....
Neli
Výborný koláč, iný kysnutý už skúšať ani nebudem...Keďže som ale mala menej sliviek potrela som cesto zmesou lekváru a vody.
ZDENKA
BYL VYNIKAJÍCÍ,I KDYŽ JSEM MÍSTO MÁSLA DALA SLUNEČNICOVÝ OLEJ A DO DROBENKY JSEM PŘIDALA SKOŘICI.DÍKY,JSEM U VÁS ČASTO.
Tyna
Vadilo by, kdybych místo pšeničné polohrubé dala jen špaldovou? :o
Tyna
Vadilo by, kdybych místo pšeničné polohrubé dala jen špaldovou? :o
Tyna
Vadilo by, kdybych místo pšeničné polohrubé dala jen špaldovou? :o
Áňa
Díky za recepty, vařím a peču podle Vás často. Přijde mi, že v tomhle receptu chybí cukr do těsta? Nebo opravdu stačí ty 3 lžíce? Dala jsem víc a i přesto byl koláč málo sladký (a to preferuji spíše méně sladké chutě). Díky
Terka_37
Dělala jsem bez cukru (mám těhotenskou cukrovku), tedy jen s jednou kávovou lžičkou do kvásku. Místo špaldové mouky celozrnnou hladkou dvouzrnku. Těsto jsem ještě trochu přisladila stévií. A pod borůvky (použila jsem místo švestek) jsem dala jeden tvaroh s vajíčkem, citronovou kůrou, vanilkovým extraktem a trochou stévie. Bez drobenky. A je tedy výborný, děkuji za recept!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?