Rychle / jednoduše / zdravě

Celozrnná rýžová kaše z kulatozrnné rýže natural

Nejpřirozenějším způsobem, jak připravit domácí rýžovou kaši, je sáhnout po celozrnné kulatozrnné rýži. Ve srovnání s "instantní přípravou" je kaše sytější, nutričně bohatší a chuťově opravdovější.👍
Rýžová kaše natural

Poslední dobou jsem si oblíbila kulatozrnnou rýži natural, která se dobře vaří a má i přes svou celozrnnou podobu jemnou a příjemnou chuť. Hodí se skvěle na krémová rizota, různé opečené placičky, ale především na domácí kaše.🙂

Ingredience na 4 porce

  • 300 g kulatozrnné rýže natural + dvounásobné množství vody na uvaření rýže
  • 1 l mléka nebo rostlinného mléka + další na doladění konzistence (já jsem dala mandlové)
  • 1 BIO vanilkový cukr na chuť nebo jen vanilkový extrakt
  • Na doladění sladkosti kaše např. med nebo javorový sirup
  • Na ozdobu sušené švestky, pekanové ořechy a malé množství hořké čokolády

 Postup

  1. Rýži nejdříve uvařím ve vodě úplně do měkka podle návodu. Jakmile je rýže uvařená a voda vypařená, zaliju rýži mlékem a společně 5 minut povařím. Rozmixuji tyčovým mixérem do hladka a na mírném stupni ještě promíchávám, dle potřeby dolévám mléko... Kaše by něměla být ani řídká, ale ani by v ní neměla stát lžíce. 🙂
  2. Teď základ kaše doladím tak, aby byla chuť lahodná. Někdy přidám bio vanilkový cukr, jindy med či javorový sirup, případně kousek másla.
  3. Kaši rozdělím do misek a nechám na každém, aby si ji doplnil o to, co mu chutná a co od kaše očekává... Jak vidíte na fotce, já jsem měla chuť na čokoládu 🙈

☝️Pokud jste rýže uvařili více, než je jí třeba na kaši, jednoduše ji použijte do těchto rýžovo - zeleninových placiček. S domácím petrželovým dipem jsou vynikající! 🐭

I když se rýžová kaše připraví z celozrnné rýže, její chuť je stále velmi jemná a neutrální. To je její výhoda. 👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Domácí rýžová kaše

Sušené švestky mám po ruce celý rok. Tyto jsou nesířené, nedoslazované a v bio kvalitě.

 
Penízky z hořké čokolády

Čokoládové penízky či kousky lze v dnešní době sehnat v mnoha podobách. Ať už se to týká zastoupených procent kakaové hmoty, bio kvality či množství cukru. Toto je 74% hořká čokoláda v bio kvalitě.

 
Kulatozrnná rýže natural recept

Uvařenou kulatozrnnou rýži krátce povařím s mlékem. Někdy dám klasické, jindy mandlové nebo kokosové. Rozmixuji tyčovým mixérem do hladké konzistence. Je pak hodně podobná krupicové...

 
Celozrnná rýžová kaše s pekanovými ořechy a švestkami

A teď přijde to nejlepší. Čím kaši doplnit, doladit a ozdobit...🙂 Každý potřebujeme něco jiného. Jak chuťově, tak nutričně. Já jsem teď vsadila na rozmazlenou kombinaci sušených švestek, pekanových ořechů a hořké čokolády. 😇Neskutečně lahodné 👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?