Rychle / jednoduše / zdravě

Špaldové řízky - aneb jak rychle obalit maso

Špaldové řízky jsou klasické řízky, které místo trojobalu obalíte v těstíčku ze špaldové krupice. Je to rychlé a výborné
Śpaldové řízky

Kdo by si občas nedal rád pěkně křupavý osmažený řízeček :) Ale toho nepořádku z obalování...Pro změnu vyzkoušejte špaldové řízky. Jsou to klasické řízky, které místo trojobalu obalíte v těstíčku ze špaldové krupice. Je to rychlé a výborné.

Budete potřebovat

  • Kuřecí řízky (množství dle počtu strávníků)

Na špaldové těstíčko

  • 1-2vejce (na obalení 4 řízků by mělo stačit 1 vejce)
  • mléko (množství také podle toho, kolik těstíčka budete potřebovat)
  • špaldová krupice
  • sůl, popř. pepř

Postup

  1. Maso připravte jako na klasické řízky – omyjte, naklepejte, posolte apod.
  2. Připravte si špaldové těstíčko – rozmíchejte vejce s mlékem a postupně přidávejte špaldovou krupici, až docílíte požadované hustoty. Správná hustota je taková, aby šel řízek těstíčkem pěkně obalit, těstíčko na řízku chvíli vydrželo a hned nesteklo.
  3. Místo klasického trojobalu řízky tedy „vykoupejte“ v těstíčku ze špaldové krupice a osmažte na pánvi.

Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a zeleninový salát.

Upozornění – jedním z nejnevhodnějších způsobů přípravy jídla je grilování a právě smažení. Smažit můžete v trojobalu (vídeňský způsob) nebo právě v těstíčku (francouzský způsob).Na průběh smažení má veliký vliv výběr oleje. Opravdu není jedno, na jakém oleji budete smažit. Je nutné vybírat oleje, které se nepřepalují ani při vyšších teplotách nad 190°.

Když smažit, tak zřídka a na správném oleji :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Śpaldová krupice

Špaldová krupice má vynikající výživové vlastnosti. V kuchyni ji můžete využívat tam, kde se hodí hrubá mouka. V praxi to znamená nahradit část hrubé mouky např. v domácích knedlících či haluškách.

 
Špaldové řízky

Obalení v těstíčku je příjemnou změnou, která vám navíc ušetří čas.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Katka
tak jestli řízky, tak už jedině špaldové,úžasná chut, můžu jen všem doporučit
Edit
Dnes jsem poprvé vyzkoušela, je to rychlý, jednoduchý a hlavně výborný! Doporučuji!
labužník
Řízek jedině v trojbalu a na sádle.
Zuzka
Moc dobré a hlavně rychlé. Všem chutnalo.
Lena
Dá se použít místo špaldové krupice hladká špaldová mouka? Díky za info :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?