Rychle / jednoduše / zdravě

Dýňová polévka s červenou čočkou - extra krémová

Dýně hokaido v kombinaci s červenou čočkou, zjemněná čerstvým smetanovým sýrem a doladěná pomerančovou šťávou? To funguje!
Polévka z dýně hokkaido

Krémové polévky, jejichž základ tvoří zelenina, jsou ideální večeří. Obzvlášť na podzim. Doporučuji je doplnit o luštěninu, která polévku pomůže přirozeně zahustit a obohatí ji o bílkoviny, vitaminy a minerály. Nejvhodnější je červená čočka, která se nemusí předem namáčet a je uvařená do 15 minut.

Budete potřebovat

  • Malou dýni Hokaido (používá se včetně slupky
  • 1 cibuli
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 velkou bramboru
  • Vodu nebo vývar na zalití
  • Šťávu z 1 pomeranče (případně 100% džus)
  • 1 kelímek nebo kostučku přírodního sýra typu gervais
  • Olivový nebo kokosový olej
  • Na dochucení sůl

Postup

  1. Na oleji orestujte cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou a vydlabanou dýni hokaido. Pokud máte nějakou větší, použijte jen půlku.
  2. Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby voda byla max centimetr nad suroviny.
  3. Vsypte propláchnutou červenou čočku, přidejte na kostičky nakrájenou oškrábanou bramboru, dle chuti osolte a vařte do změknutí dýně. Max 20 minut.
  4. Rozmixujte do hladka, zjemněte sýrem žervé a znovu promixujte.
  5. Hustotu na závěr dolaďte pomerančovou šťávou, případně i vodou.
Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina B.
Jak je možné, že recept se objevil přesně ten den, co jsem koupila dvě malinké dýně hokaido ? :-)) Polívka je super.
Kamila (varilamysicka.cz)
Martino, tak to je parádní náhoda. Ale říká se vlastně, že nic není náhoda :-) Mně přijde, že polévka z dýně snad nikdy nemůže zklamat :-) Díky za zprávu!
loolee
Dýňovou dělám, ale maličko jinak, kluci jí milujou, takže tohle tedy rozhodně vyzkouším.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?