Rychle / jednoduše / zdravě

Polévka z červené čočky s jáhlami

Hřejivá voňavá a hustá polévka plná výživných ingrediencí. Kombinace čočky a jahel zajistí její sytost. Příprava je velmi jednoduchá, zcela se obejdete bez mouky.
Polévka s jáhlami

 Ingredience

  • 200 g loupané půlené červené čočky
  • 4 lžíce jahel (asi 55 g)
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě nebo skleničce)
  • Na dochucení 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, lžička červené papriky
  • 1 l vody nebo vývaru (další dolévat dle potřeby a množství ingrediencí)

 Postup

  1. Na tuku orestuji nakrájenou cibuli. Když chytne barvu, přidám na malé kousky nakrájenou mrkev a zase restuji. Přidám 2 lžíce rajčatové pasty, krátce zarestuji a zaliju vodou nebo vývarem.
  2. Ihned přidám důkladně propláchnutou čočkou a propláchnuté jáhly a na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím solí, pepřem, případně přírodním sypkým zeleninovým bujónem. Vařím do změknutí asi 15 minut.
  3. Ke konci doladím chuť česnekem a majoránkou. A přiliju tekutinu, pokud se mi polévka zdá příliš hustá. Do hrnce párkrát ponořím tyčový mixér. Malá část obsahu se tak rozmixuje, což polévku přirozeně zahustí, udělá ji krémovější. Pořád v ní je ale dost struktury z brambor, mrkve a jahel. Na talíři doplním o petrželku. Hotovo!

☝️Z červené čočky a zeleniny nemusí být jen polévka, ale také placičky. Doporučuji vyzkoušet opečené placičky z červené čočky a zeleniny.🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Hustá polévka s červenou čočkou
Když je polévka hotová, párkrát do ní ponořím tyčový mixér. To ji přirozeně dohustí. Polévka je jemná, ale stále má strukturu.👍
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?