Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlá a nadýchaná citronová bábovka

Příprava této bábovky vám zabere jen pár minut. Je opravdu snadná, rychlá, nadýchaná a díky lehké citronové chuti není mdlá.
Bábovka s ceozrnnou moukou

Potřebovala jsem udělat bábovku, která mě bude stát minimum práce, nebudu k ní potřebovat váhu a zbyde po ní max. 1 špinavá mísa. Holt je člověk někdy v situaci, kdy není možnost si pečení užívat, přesto upéct chce, protože mu to kupované zkrátka nechutná, natož to dávat dětem. Povedlo se. Tato bábovka je opravdu snadná, rychlá, nadýchaná a díky lehké citronové chuti není mdlá.

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek mléka ( můžete použít klasické i rostlinné)
  • 1 hrnek cukru (popř. osladit zdravěji, jak jste zvyklí - slad, stevie)
  • 2 vejce
  • necelá ½ hrnku rostlinného oleje (nebo 100ml)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva (bio, bez fosfátů)
  • 1 lžíci citronové kůry (nejlépe z bio citronu, chemicky neošetřeného)
  • Šťávu z 1 citronu

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem.
  2. Přidejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr.
  3. Na závěr smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva.
  4. Vše důkladně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená.
  6. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.

TIPY

  • Toto je takový univerzální recept na rychlou bábovku, místo citronové příchuti do ní můžete přidat kakao, rozinky, ořechy apod.

  • Místo mléka lze použít bílý jogurt, bábovka ale bude mít trochu jinou konzistenci.

  • Pro tento typ bábovky nepoužívám celozrnnou špaldovou mouku, protože má výraznější chuť, která mi sedí spíše do tmavších těst, perníků k ořechům apod. Používám pšeničnou celozrnnou.

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hanka
Kami, určitě vyzkouším, jen k podpoření citronové chuti doporučím nepoužívat vanilkový cukr, ale citronový :) Kupuju ho v Německu, mají i pomerančový a jsou skvělé
kamila (www.varilamysicka.cz)
Citronový a pomerančový cukr? Tak to jsem ještě nezaznamenala :-) Do té citronové bábovky musí být skvělý, až se zas dostanu do Německa, kouknu po něm. Díky za TIP.
Veronika
Tááák včera sme skúsili mrkvovú pomazánku a dnes sme piekli :) Bábovká je úžasná...taká jemná a zároveň výrazná. Super! Moji chlapci sa len olizovali :)
Lisa
Wow, your post makes mine look feeelb. More power to you!
AnickaMisanek
Na bábovku se chystám zítra, určitě bude báječná - jako všechny recepty zde :-) Moc a moc chválím a děkuji :-) Jinak citronový cukr jsem u nás v Plzni sehnala v hypermarketu Tesco :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Diky Diky moc, jsem rada, ze jsou recepty k uzitku :-)
Samm
Jiz se pece v troube, ac ve tvaru beranka a kvetinek. A nejak pro jistotu jsem vyslehala z bilku snih:) Dekuji za recept vypada nadherne a voni take tak
Káča
Včera vyzkoušená a i snězená, opět luxusní, dnes ji dělám znova :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?