Když připravuji bábovku, tak nejčastěji celozrnnou, do této ale nedávám špaldovou mouku, která má výraznější chuť a tmavší barvu. Tuto citronovou bábovku tedy připravuji buď z bio celozrnné pšeničné mouky v kombinaci s polohrubou, nebo použiju 1 hrnek bezlepkové mouky. Lépe tak vynikne citronová chuť.
Bábovku pak sladím podle toho, pro jaký účel ji chystám, jak moc sladká má být a tak dále.
Vyzkoušenou mám i variantu s nekalorickým erythritolem a stevií.
Potřebujete
(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek mléka ( můžete použít klasické nebo např. mandlové)
- 3/4 hrnku cukru nebo alternativního sladila dle vašich preferencí
- 2 vejce
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 bio vanilkový cukr
- 1 bio prášek do pečiva
- 1 lžíci citronové kůry z bio citrónu
- Šťávu z půlky citrónu
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr.
- Na závěr smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva.
- Vše důkladně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.
Dobrou chuť!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.