Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny. Její výhodou jsou úžasné výživové vlastnosti a vysoký obsah rutinu. Má ovšem velice specifickou chuť, pro kterou někdo pohanku miluje a někdo nemůže ani cítit. Pokud patříte do první skupiny, tedy mezi příznivce pohanky, zkuste si ji připravit na sladko. V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou, je tedy vhodná pro každého, obzvláště pak pro vyčerpané lidi či lidi držící různé diety s chutí na sladké.
Na 2 porce budete potřebovat
- 150 g uvařené pohanky – naleznete v receptu na základní přípravu pohanky
- 2 jablka
- 1 mrkev
- Rozinky či sušené brusinky – množství dle chuti
- Mandle – nebo jiné ořechy, popř. semínka
- Citronovou šťávu
- Skořici
- Na oslazení – med nebo javorový sirup
Postup
- Pohanku připravte podle tohoto základního receptu nebo se řiďte informací na obalu. Pokud se rozhodnete pro postup, kdy pohanku necháte pod peřinou tzv. dojít, vhoďte do hrnce rovnou i mandle a rozinky či brusinky. Sušené ovoce nabobtná a mandle změknou. Pokud na to zapomenete, na chvíli mandle se sušeným ovocem namočte do horké vody.
- Jablka na hrubo nastrouhejte, nejlépe i se slupkou.
- Mrkev oškrábejte a na jemno nastrouhejte.
- Všechny ingredience smíchejte s hotovou pohankou a dále dochuťte citronovou šťávou, skořicí a medem, popř. javorovým sirupem.
Proč je tato pohanka na sladko tak moc zdravá?
Pohanka – bezlepková, vyvážený obsah aminokyselin, výživově velice hodnotná
Jablka – Jak praví lidová moudrost „Stačí 1 jablko denně a nebudete potřebovat lékaře“, obsahuje minerály, enzymy, vitaminy, flavonoidy
Mrkev – jeden z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu
Mandle - Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév, mandle jsou významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku
Citronová šťáva – zdroj flavonoidů, vitaminu C, ochrana před infekcemi
Skořice – desinfekční účinky na organismus
Med – tekutý zázrak, dříve používán jako přírodní antibiotikum, obsahuje mnoho zdraví prospěšných enzymů, chrání nás před nemocemi
Takže dostat do sebe toto všechno musí s naším zdravím pohnout správným směrem :)
Pokud vám pohanka chutná, ale je vám sympatičtější spíše její slaná varianta, zkuste třeba tento oblíbený staročeský recept na valašský kontrabáš
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.