Rychle / jednoduše / zdravě

Pohanka na sladko - vitaminová bomba

V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou
Zdravá pohanka na sladko

Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny. Její výhodou jsou úžasné výživové vlastnosti a vysoký obsah rutinu. Má ovšem velice specifickou chuť, pro kterou někdo pohanku miluje a někdo nemůže ani cítit. Pokud patříte do první skupiny, tedy mezi příznivce pohanky, zkuste si ji připravit na sladko. V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou, je tedy vhodná pro každého, obzvláště pak pro vyčerpané lidi či lidi držící různé diety s chutí na sladké.

Na 2 porce budete potřebovat

  • 150 g uvařené pohanky – naleznete v receptu na základní přípravu pohanky
  • 2 jablka
  • 1 mrkev
  • Rozinky či sušené brusinky – množství dle chuti
  • Mandle – nebo jiné ořechy, popř. semínka
  • Citronovou šťávu
  • Skořici
  • Na oslazení – med nebo javorový sirup

Postup

  1. Pohanku připravte podle tohoto základního receptu nebo se řiďte informací na obalu. Pokud se rozhodnete pro postup, kdy pohanku necháte pod peřinou tzv. dojít, vhoďte do hrnce rovnou i mandle a rozinky či brusinky. Sušené ovoce nabobtná a mandle změknou. Pokud na to zapomenete, na chvíli mandle se sušeným ovocem namočte do horké vody.
  2. Jablka na hrubo nastrouhejte, nejlépe i se slupkou.
  3. Mrkev oškrábejte a na jemno nastrouhejte.
  4. Všechny ingredience smíchejte s hotovou pohankou a dále dochuťte citronovou šťávou, skořicí a medem, popř. javorovým sirupem.

Proč je tato pohanka na sladko tak moc zdravá?

Pohanka – bezlepková, vyvážený obsah aminokyselin, výživově velice hodnotná

Jablka – Jak praví lidová moudrost „Stačí 1 jablko denně a nebudete potřebovat lékaře“, obsahuje minerály, enzymy, vitaminy, flavonoidy

Mrkev – jeden z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu

Mandle - Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév, mandle jsou významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku

Citronová šťáva – zdroj flavonoidů, vitaminu C, ochrana před infekcemi

Skořice – desinfekční účinky na organismus

Med – tekutý zázrak, dříve používán jako přírodní antibiotikum, obsahuje mnoho zdraví prospěšných enzymů, chrání nás před nemocemi

Takže dostat do sebe toto všechno musí s naším zdravím pohnout správným směrem :)

Pokud vám pohanka chutná, ale je vám sympatičtější spíše její slaná varianta, zkuste třeba tento oblíbený staročeský recept na valašský kontrabáš

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pohanka na sladko
Pro přípravu tohoto sladkého pohankového salátu jsem použila pohanku kroupy, ta hezky drží pohromadě, pokud byste použili lámanku, byla by z toho spíše kaše ...
 
Pohanka
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Dnes som si tento šalát pripravila na obed a ešte stále sa zalizujem, úžasný, výborný, zdravý...mňam
kamila (www.varilamysicka.cz)
To jsem, Jano, ráda, že salát tak moc chutnal :-)
Pokiiito
Moc dobry salátek, neměla jsem akorát mandle tak jsem tam dala aspoň kokos. Ale opravdu dobre. Jen se mužský divil, ze to není teple. Dá se to i ohřát? To už ale nebude tak zdravé, ze? Jinak diky za nový domácí recept.
Kamila (varilamysicka)
Určitě se to dá jíst i teplé. Když to lehce zahřejete, nic se nestane. Nebo jen ohřát tu pohanku a zbytek nechat fresh. Hlavně moc nezahřívat med, nad 42 stupňů se v něm ničí ty zdraví prospěšné látky :-)
Šárka
Pohanka zrovna došla .Ale myslím že jáhly nebudou vůbec špatnou náhradou. :-) Určitě si udělám do práce na noční směnu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?