Rychle / jednoduše / zdravě

Šťavnatý jahelník s čerstvými meruňkami

Tradiční bezlepkový moučník, jehož základ tvoří výživné jáhly. V zimě se do něj hodí sušené ovoce, v létě zase různé druhy čerstvého. Se šťavnatými meruňkami je výborný! 👍
Jahelník recept

Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.

Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou "svačinovou" verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově "pozvednou".

Ingredience na kulatou formu (24 nebo 26 cm)

  • 200 g suchých jahel
  • 750 ml vody
  • 3 vejce
  • Něco na doslazení (med, sirupy, kokosový cukr, nekalorické sladidlo se stevií atd)
  • Dle chuti ořechy a hrstku rozinek
  • Čerstvé ovoce ( já jsem použila asi 9 velkých zralých meruněk)

Postup

  1. Nejdříve si uvařím jáhly. Tradičně se jáhly 3x prolévaly horkou vodou k odstranění případné hořkosti. Pokud ale mám čerstvé a hygienicky balené bio jáhly, stačí je obyčejně propláchnout. Jáhly vsypu do vroucí vody a na mírném stupni pod pokličkou vařím do měkka. Nechám je úplně vychladnout.
  2. Uvařené jáhly smíchám s celými vejci a trochu dosladím. Množství záleží na tom, jaké plánuji dávát ovoce, zda je kyselé či sladké, zda budu přidávat rozinky a ořechy. Dala jsem 4 lžíce sladidla. 2 lžíce sypkého a 2 lžíce tekutého. Druhy střídám.
  3. Do jahel ještě přidám hrstku rozinek a hrstku nasekaných vlašských ořechů.
  4. Formu o průměru asi 24 cm vymažu, vysypu a rozprostřu polovinu jáhlové směsi.
  5. Pokladu čerstvým měkkým ovocem. Pokud bych chtěla dát plátky jablek, nejdříve je krátce podusím.
  6. Završím druhou polovinou jáhlové směsi a dám péct do trouby do zlatova na 180 stupňů na 45 minut. Před krájením je třeba nechat jahelník dobře vychladnout.

 TIPY

  • Pokud chcete místo čerstvého použít jen sušené ovoce, doporučuji z bílků vyšlehat sníh. Jahelník pak bude kypřejší. Pokud chcete jahelník péct se šťavnatým ovocem, je lepší jáhly rozmíchat rovnou s celým vejcem. Základ bude více pevný.

  • Jahelník lze upéct i bez vajec. Jáhly lze v tom případně zpevnit třeba trochou mandlové nebo kokosové mouky, případně lžící škrobu.

  • Lze ho upéct zcela bez oslazení a sladkou chuť dotáhnout až na talíři troškou oblíbeného sirupu. Výborný je datlový, švestkový či kokosový.

☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭

Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jáhly recept

Jáhly neboli "proso seté". Výživná bezlepková obilovina.

 
Jáhelník s ovocem zdravý recept

Pro tento recept jsem použila poměr 200 g jahel na 750 ml vody... Jáhly jsem vařila 20 minut. Je třeba nechat je vychladnout.

 
Jahelník s ovocem

Jáhly smíchám s vejci, osladím, někdy přidám kousky ořechů, rozinky... Polovinu směsi dám do formy a obložím půlkami meruněk.

 
Meruňky bezlepkový recept

Na meruňky dám druhou polovinu těsta. Toto je zrovna verze s našlehanými bílky, které z jahelníku udělají spíše nákyp...

 
Bezlepkový moučník

Jahelník peču obvykle na 180 stupňů asi 45 minut.

 
Jahleník s čerstvým ovocem

Jahelník po upečení. Vidíte, jak je ještě křehký? Je třeba nechat ho vychladnout, ztuhnout. Sladké jáhly zapečené se šťavnatými meruňkami jsou úžasné...🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Magdaléna
Vyzkoušela jsem poprvé jáhelník a musím říct, že jsem nečekala,že bude tak luxusní:-) Já měla jen kousek a muž nenechal ani drobeček. Přidala jsem ještě špetku skořice a výsledek stál opravdu za to. Děkuji za inspiraci.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?