Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí jahodová zmrzlina s tvarohem

Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové :) Výhodou domácí zmrzliny je to, že máte 100% jistotu, že je čerstvá, a víte, z čeho je.
Domácí jahodová mrzlina

Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové :) Výhodou domácí zmrzliny je to, že máte 100% jistotu, že je čerstvá, a víte, z čeho je. Tedy – žádná nežádoucí barviva, ztužené tuky či konzervanty, které dělají z běžné zmrzliny hroudu zmražené chemikálie.

K výrobě této zmrzliny nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, ani speciální náčiní. Možná jen, pokud se rozhodnete dětem zmrzlinu podat jako nanuk, se vám budou hodit moderní silikonové formičky na nanuky.

Budete potřebovat

  • 500g jahod
  • 250g tvarohu (vanička)
  • 2 lžíce medu
  • 50 - 100g moučkového cukru (nebo třtinový jemně mletý)
  • 100ml smetany na šlehání
  • Citronová šťáva na dochucení

Postup

  1. Jahody očistěte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka s tvarohem.
  2. Přidejte med, cukr dle chuti a zašlehejte smetanu.
  3. Na závěr můžete dochutit citronovou šťávou.
  4. Pak máte dvě možnosti: a) Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte ztuhnout v mrazáku. b) Směs dejte v nádobce celou ztuhnout do mrazáku. V průběhu tuhnutí je dobré ji několikrát promíchat. Podpoříte tak správné propojení všech ingrediencí. Tvořte kopečky a podávejte v mističce.

Další tipy

  • Pokud chcete zmrzlinu udělat dietnější, můžete místo smetany použít mléko.
  • Místo cukru můžete k jahodám rozmixovat banán. Obsahuje velké množství přirozených cukrů, nebude pak potřeba zmrzlinu doslazovat.
  • Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete použít mražené a zmrzlinu udělat v robotu. Výhodou je, že bude hned hotová.
  • Samozřejmě můžete použít i jiné ovoce – maliny, borůvky apod.

Je to opravdu zcela něco jiného, než jsme zvyklí u kupovaných zmrzlin :)

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Domácí jahodová mrzlina
Pokud ji necháte v mrazáku déle, tak samozřejmě pořádně ztuhne, stačí ji ale pár minut nechat venku a kopečky se budou dělat jedna radost ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Alena
Ježiš ta vypadá super, doma máme kopu jahod, tak ji určitě vyzkouším. Už jsem po nějakých receptech koukala a přišly mi dost tučné, se salkem a tak. takto to dětem bude bohatě stačit :-)
Pavluschka
Jdu na ní,ale udělám tu rychlejší variantu z mražených jahod.
Petra
Už se chladí, tak jsem zvědavá, chodím ochutnávat, tak doufám, že něco zbyde, než to stihne zmrznout :D
Karolína P.
Tak jsem ji úspěšně udělala po tom dnešním vedru se po ní zaprášilo. Těším se na další recept.
Marťa
Perfektní zmrzlinka! Zbytek jsme ještě použili na polití sladkých knedlíků - bomba! Doporučuji!
Jarda
Bomba nejdriv jsem daval mene nez v receptu a potom jsem tam dal presne jako v receptu. Uz ztuchla a zmrzka byla vynikajici.
Vetyna
Super recept, udelala jsem ji z boruvek a je luxusni ;) Dekuji za inspiraci :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?