Rychle / jednoduše / zdravě

Tržnice La Boqueria v Barceloně - stojí zato vidět

Mercat De La Boqueria je nejstarší tržiště v Barceloně, které je také považováno za nejbarvitější trhy v Evropě. Podívejte, co tam mají dobrého, inspirujte se a nechte na sebe dýchnout tuto jedinečnou atmosféru.

Tržnice vyniká vysokou úrovní po všech stránkách a její návštěva je zážitkem nejen pro oči, ale i pro chuťové buňky. Moc dobře zde totiž myslí na to, že lidé chtějí nejen nakupovat, ale i rovnou labužničit.

Tržnice La Boqueria není jen místo, kde nakoupíte perfektní suroviny. Je to i místo, kam můžete zaskočit na jídlo "do ruky". V různých krabičkách či papírových kornoutech můžete ochutnat od pečených brambor, přes různé mořské plody, nakrájené sýry, sušené šunky, ale i tacos plněné místními ingrediencemi a chutěmi.

Na tomto trhu koupíte vše ze světa mořských plodů, co by vás jen mohlo napadnout. Jako turista si asi těžko budete odnášet v batohu čerstvého humra, místní kuchaři či gurmáni ale ví, že zde mohou hledat kvalitu a čerstvost pro výrobu kulinářských specialit.

Obalované kalamáry a malé sardinky jsou další typickou chuťovkou v kornoutu. Namáčí se do těstíčka a smaží v oleji. Podávají se s různými dipy a jejich chuť se dolaďuje citrónovou šťávou. Když si je ale dáte v restauraci, kde jsou běžnou součástí tapas, tak uděláte lépe. Ještě horké a nejčerstvěji připravené jsou totiž nejlepší.

Různé čerstvé džusy, šťávy a smoothie chlazené v ledu je způsob, jak turistům dopřát místní vitamíny. Málokdo chce kupovat celý ananas nebo švýcarákem z batohu loupat mango. Z kelímku si tedy můžete brčkem pohodlně vycucnout vymačkaný pomeranč, meloun a mnoho dalších místních plodů.

Některé druhy mořského ježka jsou chráněné, ale ten hnědočerný, nejběžnější druh, se loví a je jedlý. Nikdo nechce mít bodliny mořského ježka v noze, na talíři je ale považován za delikatesu. Když se rozřízne, opatrně se oddělí jikry, které jsou pro labužníky opravdovou lahůdkou. Z mořských ježků se pak vyrábí pikantní těstovinová jídla, omáčky ale i sushi.

Stánky s čerstvými vejci vypadají dokonale, doslova farmářsky. Všude sláma a krásné ošatky naplněné různými druhy a velikosti vajec.

Tak toto ovoce na první pohled zaujme snad každého. Prodávají ho zde nejčastěji rozkrojené, aby bylo jasné, co se skrývá uvnitř. Jmenuje se Pitahaya. Je to plod kaktusu, který je vodnatý a obsahuje málo cukru. Chutí připomíná asi nejvíce kiwi, servírovat ho zase můžete jako meloun. Tedy rozkrojit napůl, nakrájet na plátky, vykousat dužinu a slupku vyhodit.

Mix čerstvého ovoce je na každém rohu. Stojí zato koupit si jeden kelímek a vychutnat "tu pravou chuť". Vypadá to jako kiwi a chutná to jako kiwi. Vypadá to jako pomeranč a chutná to jako pomeranč...

Čerstvé krevety. Když si dáte v Barceloně paellu s mořskými plody, donesou vám pánev plnou výborně ochucené kulatozrnné rýže, ve které budete mít nějaké slávky a tyto potvůrky. Většinu z té krevety vyhodíte, vyloupnete si jen malý kousek bílého masíčka. To k tomu ale patří.

Tak tento stánek mě nadchl. Čerstvé houby v receptech, jedna z nejlepších věcí! Používají se do různých omáček, například do speciální zapečené rajčatové omáčky s masovými kuličkami a sépií, která se podává jako tapas. Naprosto famózní chuťová kombinace.

Kapsa z pšeničné mouky plněná nejtradičněji masovou náplní se jmenuje Empanada. Druhů je tolik, že si vybere každý. Od pikantních zeleninových přes špenátové se sýrem až po kuřecí či vepřové. Na přání vám ji přihřejí.

Tyto stánky jsou pro milovníky ovoce a zeleniny hotovým rájem pro oči. Příroda je prostě dokonalá. Tolik tvarů, barev, vůní a možností. Jak se říká...Co jíš, mělo by Tě i léčit. Mně se tato lékárna tedy velmi líbí :)

Těch fotek bych sem mohla dát dalších 50 a pořád by bylo na co koukat. V Barceloně je mnoho zajímavých turistických míst, o kterých se dozvíte v každém průvodci. Jedním z nich je tato tržnice uprostřed známé ulice Las Ramblas. Kromě toho, že vás doslova oslní svojí pestrostí, tak zde můžete koupit spoustu jedlých suvenýrů. Třeba kus tradiční uzené šunky, která v pohodě přežije jakoukoliv cestu, nebo místní koření.

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?