Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí ovesné sušenky přírodně slazené

Zdravé, bohaté na vlákninu, akorát sladké. Domácí sušenky s ovesnými vločkami, voňavé po mandlích a datlích. Oblíbí si malí i velcí :)
Zdravé sušenky

Různé druhy sušenek zkouším často. Občas se nechám inspirovat recepty v knihách nebo časopisech, občas vymýšlím a hňácám a přidávám ingredience podle zásob nebo nálady. To byl přesně případ těchto sušenek. Drží pěkně pohromadě, nedrobí se, takže jsou ideální k zabalení někam s sebou.

Budete potřebovat

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 80 g mouky (dala jsem 50 g cizrnové mouky a 30 g hladké mouky)
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo másla)
  • 1 celé vejce
  • 50 g datlové pasty (nebo jiného sladidla)
  • 50 g na jemno nasekaných mandlí
  • 1 lžíci medu
  • 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a zpracujte v bochánek těsta, který nechte alespoň 15 minut "odležet"
  2. Z těsta odebírejte malé kousky a z každého vytvarujte kuličku menšího golfového míčku. Mělo by jich být 19 nebo 20.
  3. Kuličky přendejte na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečicím papírem a trochu je rozplácněte. Pomáhám si tou hladší plochou paličky na maso. Lze použít i skleničku.
  4. Pečte na 175 stupňů 15 - 20 minut.

A to je celé! Výhoda těchto sušenek je ta, že se povedou, ať je uděláte tlustší či tenčí. Nemusí být tedy "precizně" připravené, což znamená, že nám s nimi mohou pomáhat i děti (nebo chlapi) :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Sušenky pro děti
 
Sušenky z ovesných vloček
 
Ovesné sušenky domácí
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

kristýna
Můžu se prosím zeptat, jak je to s alternativnim sladidlem? Kolik treba medu nebo rozmixovane rozinky nebo banan? Diky.
Jana
Dobrý den, sušenky jsem zrovna "šoupla" do trouby. Když se povedou, ráda bych je upekla synovi do školky, až bude mít svátek, místo bonbonů a jiných sladkostí. Čím bych mohla nahradit mandle? Nevím, jestli nějaké dítko není alergické, tak abych nezpůsobila nějakou nepříjemnost. Děkuji.
Janulka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jsou sušenky spíše měkké nebo tvrdší aby se mi malý s nimi nerušil.
Jolie
Zdravím :-) prosím, kde sezenu bio pec.prášek? Jak sušenky nejlépe uchovávat, aby nebyli tvrdé? Děkuji
Edit
Jedním slovem - vynikající! Datlovou pastu nemám, dala jsem o to víc medu, a výsledek perfektní!
Lucí
Místo datlové pasty jsem použila rozmačkaný banán (50g), vejce nahradila strouhaným jablkem. Těsto bylo mnohem sladší před upečením, teplem ta chuť trochu zeslábne, takže s případným ,,přicukřením" není co zkazit. :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?