Rychle / jednoduše / zdravě

Kuře pečené na zelenině - téměř bez práce

Aby si na své přišli i masožravci. Velmi snadný recept na jídlo se spoustou výborné pečené zeleniny.
Kuřecí stehna na zelenině

Toto jídlo je velmi snadné na přípravu. Během pár minut máte vše naskládané v pekáči a víc se nestaráte. Příprava kuskusu Vám pak nezabere ani minutu.

Budete poptřebovat

  • Kuřecí stehna (může být i celé kuře)
  • Zeleninovou směs (na 4 kuřecí stehna jsem dala kilo zeleniny. Větší kusy - mrkev, fazolové lusky, brokolice, růžičková kapusta atd. atd.)
  • Na dochucení - sůl, kmín, libovolné oblíbené koření na maso či zeleninu)
  • KUSKUS jako přílohu

Postup

  1. Kuřecí stehna okořeňte, jak vám vyhovuje. Já jsem použila sůl a drcený kmín, pak jsem ještě maso včetně zeleniny dochutila kořením "Cipísek", které nepálí. Obsahuje kmín, červenu papriku, kurkumu, česnek, hořčici, saturejku a oregano.
  2. Do pekáčku dejte zeleninu. Kolik použijete zeleniny, je jen na vás. Já jsem pekla 4 kuřecí stehna a pod ty jsem naskládala kilo zeleninové směsi. U nás doma není zeleniny nikdy dost ;)
  3. Na zeleninu položte kuřecí stehna a i tu zeleninu ještě posypte nějakým kořením.
  4. Přikryté pečte do změknutí stehen, jak jste zvyklí. Asi 60 - 80 minut. Půl hodiny můžete péct na 200 stupňů a pak teplotu snížit. Ke konci můžete odstranit poklop a dopéct do zlatova.
  5. Jako přílohu doporučuji kuskus. Tady je přesný NÁVOD na přípravu kuskusu

Jelikož jsem použila větší množství zeleniny, která nějakou vodu pustí, tak jsem nepodlévala vodou. Zrovnatak jsem na spod pekáčku nedávala žádný olej, protože stehna na sobě měla dost tuku, který jídlo omastil.

Takto připravené jídlo ctí určité principy zdravého životního stylu. Je rozděleno na třetiny - bílkovina(maso), zelenina a příloha.

TIP

Kuskus je perfektním pomocníkem při vaření. Nemusí sloužit jen jako příloha. V krátkosti z něj vyrobíte také sladké jídlo, zrovnatak skvěle poslouží jako zavářka do polévky. Stačí vhodit 3 hrsti kuskusu do hotové polévky a jen ho nechat dojít ...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

olga
Chtěla bych se jen zeptat, jestli ta zelenina není moc rozvařená (rozpečená), když je to v troubě 60 - 80 minut. Na kuře dobrý, ale na zeleninu mi to přijde moc. Děkuji Olga
Kamila (varilamysicka)
Olgo, to je pravda, že na zeleninu je to moc. Tím, že jsem ale měla větší kusy té zeleniny a ona se v tom pekáčku vůbec nemíchá, tak kupodivu zůstane v celku a není z ní kaše. Člověk tedy musí počítat s tím, že je ta zelenina hodně měkká, nasáklá tou šťávou z kuřete. Pokud bych tu zeleninu chtěla pevnější a více fresh, tak bych začala péct kuře a do pečkáčku bych ji dala až třeba za 30 minut ... :-)
olga
Díky za odpověď :-)
Lucie
V souvislosti s tímto receptem... Používáte někdy i mraženou zeleninu nebo jen čerstvou? :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?