Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí rukolové pesto s celozrnnými těstovinami - do 10 minut na talíři

Rukola. Listová zelenina jedinečné chuti, která se hodí především do těstovin a různých salátů. Ne každý se chce ale cítit jako králík a přežvykovat jednotlivé lístky. Řešením je vyrobit snadno z rukoly jednoduchou omáčku z pár ingrediencí známou jako pesto.
Rukolové pesto

Tradiční zelené "Pesto alla genovese" se vyrábí z bazalky. Existují ale i jiné možnosti, které jsou zrovnatak hotové raz dva.

Základem úspěchu pesta je dodržování poměru surovin. Na 1 díl rukoly použijte 1 díl ořechů, 1 díl strouhaného parmazánu a 1,5 až 2 díly oleje.

Budete potřebovat ( 2 větší porce)

  • 50 g rukoly
  • 50 g předem namočených kešu ořechů (mohou být i lískové nebo piniové)
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 100 ml olivového oleje extra vergine
  • 1 malý stroužek česneku zbavený zeleného srdíčka
  • Sůl
  • Bílý vinný ocet na doladění chuti

Postup

  1. Kešu ořechy předem na chvíli namočte, aby se daly dobře rozmixovat. Pokud chcete výraznější chuť ořechů, můžete místo kešu použít opražené lískové ořechy.
  2. Do mixéru nalijte olej, přidejte ořechy, rukolu, česnek a rozmixujte do hladka. Na závěr přidejte na jemno nastrouhaný sýr typu parmazán, dochuťte solí, pár kapkami vinného octa a ještě krátce promixujte.

Pesto smíchejte s noky nebo těstovinami a ihned podávejte. Můžete ho ale i skladovat ve skleničce, kterou zalijete olivovým olejem. Takto se pesto nemůže zkazit a vydrží v lednici i několik dní.

No není to paráda mít doma připravené jídlo na stole do 10 minut?

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Celozrnné těstoviny

Celozrnné těstoviny mají nižší glykemický index, více vlákniny a živin, takže vás zasytí na delší dobu.

 
Domácí pesto

Během minuty máte připravenou zdravou omáčku na jakékoliv těstoviny či noky. Pestem ale můžete potřít i rozpečené bagetky, nebo jej před zapečením máznout do toustů.

 
Pesto z rukoly

Správné pesto není ani příliš tuhé, ani tekuté. Krásně obalí každý kousek těstoviny a drží na ní. Rychlé, jednoduché, zdravé :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?