Rychle / jednoduše / zdravě

Strouhání do polévky z pohankové mouky - rychlá bezlepková zavářka jen ze 2 ingrediencí

Nemáte nudle do polévky? Není čas vyrábět knedlíčky? Bude vám stačit vejce, pohanková mouka a struhadlo. Během chvíle máte v polévce skvělou domácí zavářku.
Domácí zavářka do polévky

Tuto jednoduchou zavářku jsem začala dělat, když jsem potřebovala vyrobit něco domácího bezlepkového do vývaru či jakékoliv zeleninové polévky.

Stálo mě to několik pokusů, než jsem dostala "do ruky" ten správný postup. Ze své zkušenosti mohu říct, že nezáleží na přesných gramech použité mouky, ale na konzistenci té "homole", kterou budete strouhat.🙂

 Ingredience

  • 1 vejce
  • Jemně mletá pohanková mouka (asi 130 g nebo dle potřeby)

 Postup

  1. Do větší mísy rozklepnu vejce a postupně ho začnu promíchávat s moukou. Začne vznikat tuhé těsto, které pak rukou začnu zpracovávat a dle potřeby přidávám mouku.
  2. Vzniklá "homole" nebo koule musí být docela tuhá, podobně jako když se snažíte zpracovat ztuhlejší modelínu.
  3. Hmotu strouhám na hrubém struhadle. Nejdříve si vše nastrouhám a teprve pak vložím do vroucí polévky. Naše babičky to dělaly tak, že "syrové" strouhání rozprostřely na tác či prkýnko a nechaly před vařením chvilinku proschnout.
  4. Strouhání nasypu do vroucí polévky a provařím asi 4 minuty. Hotovo!

☝️Příště zase pro změnu můžete vyzkoušet krůtí knedlíčky do vývaru.🙂

Ať se vám domácí polévky povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Pohanková mouka recept
Hustá zeleninová polévka s domácím strouháním je jedinečná.
 
Bezlepková zavářka
Na tuto polévku jsem jako základ použila vývar. Chuť je tedy opravdu "domácí".🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?