Rychle / jednoduše / zdravě

Tvarohový moučník s celozrnnou moukou a povidly

Výborný domácí moučník s pořádnou porcí tvarohu. I nakrájený drží pěkně pohromadě, takže se hodí na svačinu do krabičky.
Moučník s tvarohem

Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi :-)

Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.

A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
  • 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
  • 3 vejce
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
  • 125 ml oleje
  • šťávu z půlky citronu

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 bio vanilkové cukry
  • lžičku citronové kůry

Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  3. Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.

Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Moučník s povidly
Těsto vylijte do oblíbené formy a pomocí lžíce naneste tvarohovou směs. Někdy dělám mřížku, teď jsem zkusila kopečky :)
 
Celozrnný moučník s povidly
Povidla jsou sama o sobě dost sladká, tak je do moučníků dávám spíše jako doplněk. Kombinace tvarohu a povidel je generacemi odzkoušená.
 
Zdravý moučník s povidly
Ten moment, kdy vytáhnete moučník z trouby, dáváte ho ven vychladnout a těšíte se, až zakrojíte a potvrdíte si, že chutná stejně dobře, jako voní a vypadá.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Dobrý den, Kamilo, prosím Vás, jaký je rozměr plechu? To asi není ten klasický velký, že? díky.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?