Rychle / jednoduše / zdravě

Tvarohový moučník s celozrnnou moukou a povidly

Výborný domácí moučník s pořádnou porcí tvarohu. I nakrájený drží pěkně pohromadě, takže se hodí na svačinu do krabičky.
Moučník s tvarohem

Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi :-)

Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.

A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.

Moučník lze udělat do kulaté formy nebo na menší plech. Já jsem si pořídila menší nepřilnavý plech cca 20x30 cm.

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
  • 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
  • 3 vejce
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
  • 125 ml oleje
  • šťávu z půlky citronu

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 bio vanilkové cukry
  • lžičku citronové kůry

Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  3. Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.

Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Moučník s povidly

Těsto vylijte do oblíbené formy a pomocí lžíce naneste tvarohovou směs. Někdy dělám mřížku, teď jsem zkusila kopečky :)

 
Celozrnný moučník s povidly

Povidla jsou sama o sobě dost sladká, tak je do moučníků dávám spíše jako doplněk. Kombinace tvarohu a povidel je generacemi odzkoušená.

 
Zdravý moučník s povidly

Ten moment, kdy vytáhnete moučník z trouby, dáváte ho ven vychladnout a těšíte se, až zakrojíte a potvrdíte si, že chutná stejně dobře, jako voní a vypadá.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Dobrý den, Kamilo, prosím Vás, jaký je rozměr plechu? To asi není ten klasický velký, že? díky.
Kateřina Šimčíková
Naprosto výborný koláč! Na začátku jsem se trochu lekla, protože těsto bylo trochu hutnější, ale krásně vyskočilo a povedlo se:) Díky
Soňa
Bezvadný recept :) Dělala jsem z poloviční dávky. K tvarohu a povidlům jsem přidala ještě mák. Za odpoledne byla pryč - manžel i děti měli boule za ušima :) :) Děkuji za inspiraci. Soňa
jana
Dobry den, muzu se zeptat na rozmer plechu? Delala jsem na klasickou velikost do trouby - 31x 38 priblizne a vysel mi z toho spis kolac, nez buchta, jako mate na fotkach Vy? Dekuji. jana
Kamila (Varilamysicka.cz)
ROZMĚR PLECHU: Děkuji za komentáře, připisuji k receptu, ano, není to ten klasický velký rozměr plechu, toto je menší plech asi 25x37 cm. Kamila
Kamila (Varilamysicka.cz)
ROZMĚR PLECHU - OPRAVA, komentář předtím byly vnější rozměry, vnitřní prostor plechu je 20 x 30 cm, takže je menší a buchta je pak vyšší. Tento recept skutečně není vhodný pro velký plech vzhledem k malému množství mouky.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?