Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi :-)
Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.
A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.
Moučník lze udělat do kulaté formy nebo na menší plech. Já jsem si pořídila menší nepřilnavý plech cca 20x30 cm.
Budete potřebovat
Na Těsto
- 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
- 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
- 3 vejce
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
- 125 ml oleje
- šťávu z půlky citronu
Na tvarohovou náplň
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 2 bio vanilkové cukry
- lžičku citronové kůry
Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.
Postup
- Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
- Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
- Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.
V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.
Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.