Rychle / jednoduše / zdravě

Jemná cizrnová pomazánka - vhodná pro děti

Varianta cizrnové pomazánky, která by měla díky své jemné chuti projít i u menších dětí.
Co s cizrnou

Pro sebe ráda připravuji tradiční pomazánku z cizrny "hummus". Chutě, které na ní dospělí ocení, ale malé děti nadchnout nemusí... Proto jsem pro ně připravila tuto jednoduchou pomazánku, která je ale zároveň výživná. Na jemno nakrájená okurka v pomazánce hezky křupe a dodá jí svěžest.

Okurka ale obsahuje velké množství vody, kterou brzy začne pouštět, proto je dobré toto zeleninové vytunění použít ve chvíli, kdy se dílo chystáte rovnou sníst :-)

Budete potřebovat

  • 100 g uvařené cizrny
  • 1 kostičku přírodního sýra typu gervais (cca 100 g)
  • 1 lžíci řepkového oleje lisovaného za studena
  • 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
  • 10cm kousek okurky nakrájený na malé kostičky (dle chuti)
  • Na dochucení sůl, citronová šťáva

Postup

  1. Uvařenou cizrnu rozmixujte spolu se žervé a lžící oleje na pastu.
  2. Dochuťte pomocí soli a citronové šťávy.
  3. Smíchejte se sušenými pšeničnými klíčky, nakonec lehce vmíchejte na drobno nakrájenou a lehce vody zbavenou okurku.
  4. Ihned mažte na chleba nebo opečené tousty.

TIP

  • Pokud chcete pomazánku uchovávat do druhého dne, tak místo okurky použijte jinou zeleninu, třeba orestovanou cuketu. Nebude pak pouštět vodu a pomazánka bude dobrá i druhý den.
  • Další variantou je připravit jen základní pastu z cizrny a žervé a zeleninou obložit až při podávání.
  • Cizrnu si sama vařím doma, je to jednoduché a levné, pro rychlou potřebu lze však mít doma v zásobě hotovou konzervovanou cizrnu, kterou seženete v supermarketech i zdravých výživách.

Pomazánka u nás doma prošla jak u malých, tak velkých. Namazala jsem ji na opečený toust.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Luštěninová pomazánka
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

milu
Kamilo - měla jste parádní nápad! Pomazánka je vážně skvělá, pustila jsem se do ní se dvěma malými dětmi a mazali a papali a na tátu holt nezbylo... :-) Už mám namočenou cizrnu znovu a zítra bude repete. :-) Díky za skvělé za recepty! milu
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?