Rychle / jednoduše / zdravě

Rýže pečená v troubě - voňavá po koření, bezpracná příprava

Rýže připravená v troubě má své výhody. Je vždycky "tak akorát", nedá se na ní nic moc zkazit. Ovoněná hřebíčkem perfektně sedne třeba k čočkovému dhalu nebo ke kari.
Rýže z trouby

Rýži připravenou pečením dělám velmi často. Ráda pak rozpálenou troubu využiji tak, že za sebou peču rýži a třeba koláč.

Rýže připravená v troubě může mít mnoho variant. Nejčastěji ji připravuji tradičně bez jakýchkoliv příchutí, někdy do ní však dám kurkumu, bylinky nebo hrášek. Oblíbená je také rýže ovoněná novým kořením, bobkovým listem a hřebíčkem. Důležité je nepřehnat to s množstvím hřebíčku. Méně je více...🙂

 Ingredience na 4 přílohové porce

1 hrnek = 300 ml

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky horké vody
  • trochu soli, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 4 až 6 hřebíčků

 Postup

  1. Rýži propláchnu a vsypu do nádoby vhodné do trouby. Nejraději mám skleněné zapékací mísy. Velikost pak volím podle toho, kolik rýže dělám.
  2. Rýži zaliju dvounásobným množstvím vody a přidám koření.
  3. Peču na 200 stupňů asi 25 minut nebo dle typu rýže. Např. rýže basmati je hotová dříve.

 TIP

V troubě můžete připravit také rýži natural. Existují různé druhy. Klasická neloupaná "hnědá", nebo také pololoupaná červená rýže. V těchto případech dávám o půl hrnku vody navíc a dobu pečení prodloužím cca o 10 minut dle situace v troubě či typu rýže. 👍

☝️Stejným způsobem můžete připravit výbornou mexickou rýži. Místo hrnku vody stačí přidat rajčatovou šťávu.🐭

A teď už jen vymyslet, co k tomu.🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rýže z trouby recept
Po upečení v troubě je rýže tak akorát a hezky kyprá. Koření navíc zůstane na povrchu, takže ho jen seberete a hotovo! 🙂
 
Jak upéct rýži v troubě
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?