Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketová omáčka na těstoviny

Omáčka z cuket? Ano! Je moc dobrá a její příprava bleskovou záležitostí ...
Cuketa recept

Koupila jsem 3 cukety, že z nich něco vymyslím. V plánu byla cuketa v sýrovém těstíčku s brambory. Když jsem ale zjistila, že je 1 hodina a s obědem jsem ještě nezačala (ne, že bych byla líná, ale doma vládne šestinedělí), musela jsem najít rychlejší alternativu. Volba padla na cuketovou omáčku s těstovinami. Jídlo bylo za 15 minut hotové.

Budete potřebovat

(základní recept, cca na 4 porce)

  • 3 střední cukety
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Zakysanou smetanu (množství dle chuti, dala jsem ¾ kelímku)
  • Na ochucení – zeleninový bio bujón, případně sůl, bazalka, oregano

Postup

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
  2. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
  3. Přidejte na chuť zeleninový bujón bez glutamátu (já používám BIO sypký), popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
  4. Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
  5. Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
  6. Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.

TIPY

  • Omáčku můžete dále různě vylepšit a přidat třeba na kostičky pokrájený tempeh, kousky opečeného tofu, vejce. Jídlo dobře zvýrazníte, když ho na talíři posypete třeba trochou sýra parmazánového typu (ne malým dětem).

  • Na talíři jídlo můžete zakápnout trochou panenského oleje (olivový, dýňový) a zvýšit tak jeho výživovou hodnotu.

  • Zkuste použít kukuřičné nebo žitné těstoviny.

Já sama jsem měla pochybnosti, jak bude omáčka chutnat (v lednici to jistilo palačinkové těsto), ale talíře byly prázdné a za mě je to další jednoduchý způsob, jak zpracovat cukety.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cuketová omáčka
Cuketu budete nakonec stejně mixovat, tak je jedno, zda ji nahrubo nastrouháte nebo nakrájíte na kolečka.
 
Cuketová omáčka
Na závěr jsem do podušené cukety přidala zakysanou smetanu. Té můžete dát více či méně podle toho, jak moc smetanovou omáčku chcete.
 
Cuketová omáčka
Na závěr omáčku rozmixujte.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

loolee
Super. Když to jde, tak se bujonum (byť bio) vyhýbám, takže jen trochu soli, oregano, bazalka (v relativně velkém množství) a česnek. Skvělá rychlovka.
Eli
Právě jsem uvařila - dala jsem 2 stroužky česneku a také trochu pepře, neb cuketa je trochu nevýrazná. Rychlá a chutná omáčka!!!
kamila (varilamysicka)
loolee: ano souhlas, co nejvíce přirozenosti je nejlepší, některá dochucovadla jsou ale v pohodě, když obsahují třeba jen sůl a různou sušenou zeleninu, tak to třeba ráda používám. Největším průšvihem jsou pak bujóny, na kterých je napsáno bez glutamátu a lidi si hned myslí, jak je to zdravé a dávají to všude. Chce to holt číst a číst.
kamila (varilamysicka)
Eli: Cuketa sama o sobě je fakt nevýrazná, alespoň nám zas dává prostor pro různá zajímavá ochucení. Jinak česneku není nikdy dost, to je jasný ;-) Jen když člověk omáčku plánuje pro děti, tak na to musí brát ohled, aby jim to třeba nepřišlo už moc aromatické.
petka
Nechápu, proč se v receptu vyhýbáte parmezánu pro malé děti? Je velmi zdravý, obsahuje nejvíc vápníku snad ze všech sýrů a většinou se na jídlo jen lehce posype - vzhledem k jeho ceně. Jinak díky za super recept, určitě vyzkouším.
Edit
Dnes jsem uvařila, trochu jsem to přepískla s česnekem, ale i tak výborný!!! Zkombinovala jsem to s kuřecím masem plněným takovou špenátovo-slaninovou směsí, k tomu žitné těstoviny a supr!!! Manžel ani nepoznal, že jsou to žitné těstoviny :-)
bigo
Ďakujem za výborné recepty :) Niečo som už vykúšala :)
Jana
Výborný a rychlý způsob přípravy cukety. Bujón nebyl potřeba, stačily bylinky. Malému s těstovinami moc chutnalo a já si ještě trochu vylepšila nastrouhaným parmazánem.
Kamila (varilamysicka)
Jano, nastrouhaný parmazán k tomu vyloženě sedí. Italové ho dávají dětem už do příkrmů :D Bylinky jsou jednoznačně vždy lepší volba :-)
Katka
Je to vynikající!! Nevěřila jsem, ale opravdu dávám jedničku!! :-)
Šárka
Moc dobré to bylo! Zakysanku jsme zrovna doma neměli, tak jsem tam dala bílý jogurt a bylo to fakt moc dobrý.
Vyborna, pridala jsem do ni kureci maso na kousky s uzenym tofu a je mnamozni ;-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?