Rychle / jednoduše / zdravě

Celozrnný jogurtový závin s jablečno - mrkvovou náplní

Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.
Jogurtový závin ze špaldové mouky

Při sladkém pečení ráda používám mrkev, která moučník obohatí o vlákninu, dodá mu sladkost a vláčnost.

Mezí mé nejoblíbenější moučníky patří tento křehký mrkvový závin s jablky, kde je mrkev součástí těsta.

Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad :)

 Na 1 závin potřebujete

Na těsto

  • 200 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo různé kombinace dle vlastní zkušenosti)
  • 125 g změklého másla
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na náplň na 1 závin

  • 400 g na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek
  • 200 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 100 g datlové pasty (konzistence povidel, lze vynechat, případně náplň dosladit trochou medu nebo rozinkami)
  • Dle chuti skořice
  • Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně

 Postup

  1. Ingredience na těsto zpracuji do hladké kompaktní hmoty, zabalím do folie či sáčku a nechám v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Náplň připravím tak, že smíchám nastrouhaná jablka s mrkví a důkladně propojím s datlovou pastou, která náplni dodá přirozenou sladkost i příjemnou konzistenci.
  3. Těsto na pečícím papíru rozválím na tenkou placku velikosti plechu, posypu tenkou vrstvou sušených klíčků, navrším náplň a zavinu z jedné a druhé strany, pak okraje.
  4. Závin potřu pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem, který zbyl a peču na 185 stupňů asi 30 minut. Po 25 minutách ale už kontroluji...

Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.

Závin je křehký, šťavnatý, sytý a hlavně domácí :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Jablečná náplň do závinu
Datlová pasta v přiměřeném množství je jednou z možností, jak osladit moučník, v tomto případě náplň. Datlovou pastu si můžete vyrobit doma z datlí, nebo ji koupit v tuhé formě a s trochou vody rozmixovat.
 
Jablečný závin zdravěji
Pod jablečno - mrkvovou náplň dávám slabou vrstvu sušených pšeničných klíčků.
 
Jablečný závin
Náplň ze 400 g nastrouhaných jablek, 200 g na jemno nastrouhané mrkve a 100 g datlové pasty. Samozřejmě můžete ochutit i skořicí.
 
Zdravý moučník
Závin připravuji rovnou na plátu pečícího papíru. Zavinu, okraje přehnu a potřu rozmíchaným bílkem, který zbyl z přípravy těsta.
 
Zdravý závin
Peču na 190 stupňů asi 30 minut. Sílu i délku pečení zvažte na základě zkušeností s vlastní troubou :-)
 
Jogurtový závin
A když je vás doma víc, tak množství jednoduše zdvojnásobte :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Dobry den, zajimavy recept, chtela bych vyzkouset - sel by misto datlove pasty med? Diky, zdravim
Kamila (Varilamysicka.cz)
EVA: Dobrý den, Evo, datlová pasta oslazuje a propojuje a doplňuje náplň. Samozřejmě je možné ji vynechat. Vše dle sladkosti jablek a mrkve. Lze ochutit medem, někdo může dát jen rozinky, případně nic. Záleží, jaké jsou cíle. Hlavní je, aby to chutnalo :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?