Rychle / jednoduše / zdravě

Bez masa

Stačí mít uvařenou rýži a připravené jsou raz dva. Mrkev a kurkuma jim dodá zářivou barvu. S domácím tvarohovo jogurtovým dipem chutnají skvěle!
Pořádný šťavnatý burger můžete mít i bez masa! Navíc si dopřejete extra porci vlákniny. Burgery jsou prakticky pečené v troubě. S křupavou bulkou, čerstvou zeleninou a česnekovou majonézou aioli jsou k nakousnutí.🙂
Čočka beluga je výjimečná tím, že se vaří jen krátkou dobu a drží tvar. Perfektně se proto hodí do míchaných salátů, kde vynikne svojí tmavou barvou a vzhledem. Čočkový salát je vynikající se zastřeným vejcem, které mu dodá další živiny a sytost.
Domácí bazalkové pesto je extra jednoduché na přípravu. Chuť čerstvé bazalky je jedinečná! Pesto z ní perfektně dochutí a propojí těstoviny, rajčata i lahodné kuličky mozzarelly.
Jednoduchá a rychlá polévka, která hýří chutěmi, barvami a je plná zeleniny. Bílé fazolky v rajčatové omáčce jí dodají sytost i výraznou chuť. Ideální pro letní období s krásnou úrodou zralých rajčat a křupavých cuket.
Na přípravu jednoduchá luštěninová polévka. Chuťově zajímavá, z dostupných surovin. Hustá a krémová i bez mouky a bez smetany. Bohatá na vlákninu.
Rychlé a jednoduché těstoviny, které jsou ideální pro období čerstvých zralých rajčat. Šťavnaté díky rajčatům, výrazné díky tvrdému ovčímu sýru.
Polévka extra jednoduchá na přípravu. Pečení dodá mrkvi šmrnc, polévka je pak výraznější a hutnější. Křupavé sýrové krutony skvěle vyrovnají celkovou chuť.
Jednoduché, výživné a snadné jídlo! Velká porce čočky může být pro trávení náročná. Vyhovuje mi ji proto doplňovat o zeleninu, která ji odlehčí. Skvěle se hodí třeba cuketa.
Krémová smetanová omáčka, která nádherně voní po houbách. Promíchaná s bramborovými noky tvoří osvědčenou kombinaci. Jednoduché na přípravu, nenáročné na ingredience.
Lilkové rolky naplněné osvědčenou směsí s výrazným sýrem překvapí skvělou chutí! Zapečené v jednoduché rajčatové omáčce získají další šmrnc a šťavnatost. Výborné hlavní jídlo nebo jen chuťovka pro každou příležitost.
Nadýchaná vaječná omeleta s bohatou, vláčnou a chuťově atraktivní náplní. Plátky pečených batátů, lehce křupavá cuketa a šťavnaté opečené žampiony k sobě skvěle sedí!
Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.
Kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami se dají snadno zvládnout i bez masa. Jako základ perfektně poslouží výživné fazole adzuki.
Chuťově výrazná krémová polévka, jejíž základ tvoří pořádná porce do zlatova orestované cibule. Receptura bez mouky. Závěrečný šmrnc jí dodají kostičky opečené pancetty.👍
Jednoduchý recept na karbanátky bez masa, které jsou šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu. Výborný způsob, jak snadno do jídelníčku zapojit tofu a listový špenát.
Jednoduchá a rychlá polévka s bohatou porcí svěží zeleniny. Domácí sýrové knedlíčky jí dodají sytost a šmrnc. Na talíři vypadá skvěle!
Měkká máslová cizrna v kombinaci s jedinečnou chutí batátů v krémové výrazné kari omáčce. Jednoduché jídlo, které skvěle chutná s rýží či plackami.
Opečené kousky tofu a cukety ochucené kořením a bylinkami. V pánvi promíchané s rýžovými nudlemi a doladěné trochou rostlinné smetany. Jednoduché, výborné...
Sytá, hustá a krémová luštěninová polévka, jejíž základ tvoří cizrna. Jednoduchá na přípravu....Zjemněná smetanou a doplněná o domácí křupavé chlebové krutony je výborná!
Orestovaná zelenina s tofu, žampiony a vaječnou omeletou promíchaná s rýžovými nudlemi. Vše zakápnuté jednoduchou výraznou zálivkou a posypané křupavými arašídy. Rychlé jídlo plné různých chutí...
Jednoduché placky jen ze 3 základních ingrediencí. Uvnitř vláčné, na povrchu křupavé. Když jsou ještě teplé, chutnají perfektně s hustým domácím jogurtovo-bylinkovým dipem.
Jednoduché tradiční jídlo, které přežije generace. Kaše nastavená kroupami voňavá po česneku a majoránce. S pořádnou porcí orestované cibulky a volským okem máte chutěmi nabitou porci.
Tradiční chuť a vůni gulášovky si můžete dopřát i bez masa či uzeniny. Osvědčený recept s hlívou je skvělá alternativa. Polévku lze navíc snadno zahustit i bez mouky.🙂
Jednoduchý recept na voňavé špagety plné zdravých a kvalitních ingrediencí. Orestovaný česnek, zralá rajčátka, výrazná rukola a lahodná mozzarella jsou zárukou povedeného jídla.
Bezpracná a jednoduchá úprava rajčat, kterou si oblíbíte. Upečené plátky pečených rajčat podle Italů využijete ke snídani k vaječné omeletě, jako ozdobu na slaný koláč quiche nebo do sendvičů.
Předem orestovaný květák na cibulce zajistí výraznou chuť v tomto zapečeném jídle. Vrstvy batátů, květáku a smetanové sýrové omáčky k sobě sedí. Syté a šťavnaté jídlo plné vlákniny.
Ze svazku ředkviček a vajec máte během chvíle osvědčenou pomazánku, která je jemná, nepálí. Vynikající je na celozrnném žitném chlebu nebo křehkých křupavých knackebrotech.
Do zlatova pečená zelenina v troubě se hodí jako příloha. Když se mrkev potře medovou marinádou a zeleninu namáčíme do jogurtového dipu, je to skvělá chuťovka!
Rychle hotová krémová zeleninová polévka bez mouky. Snadná na přípravu. Opečené kostičky sýra jí dodají sytost, opražená semínka zase báječnou křupavost.
Hřejivá voňavá a hustá polévka plná výživných ingrediencí. Kombinace čočky a jahel zajistí její sytost. Příprava je velmi jednoduchá, zcela se obejdete bez mouky.
Vláčné, voňavé a křehké karbanátky bez masa. Základ tvoří výživné fazole adzuki. Ve spojení s opečenou cibulkou, česnekem a rajčatovou pastou je o výraznou chuť postaráno...
Extra jednoduchý recept, který překvapí svojí atraktivní chutí. Lahodný kořeněný květák a pečená, lehce křupavá cizrna...S domácím jogurtovým dipem perfektní!
Tofu knedlíčky jsou skvělou možností, jak i bez masa doplnit polévku o bílkoviny. Díky pečení v troubě drží pohromadě a lépe chutnají.
Sandwich, se kterým není žádná nuda. Rozpečený sýr a "zelená bomba" quacamole zajistí perfektní chuť. A ještě je krásný na pohled. 🙂
Pikantní šťavnatá směs z fazolí Adzuki je velmi jednoduchá na přípravu. Hodí se k rýži, ale také k chlebovým plackám. Výživné a chutěmi nabité jídlo.
S čím jsou dobré topinky? S česnekem, se sýrem, s různými pomazánkami... Co je ale bohatě obložit zeleninou a zároveň tělu dodat mnoho ochranných látek? Ochucená rajčatová směs s cibulí a česnekem je ideální.
Pro pestrost jídelníčku je vhodné střídat různé druhy obilovin. Netradiční červená quinoa se výborně hodí k obohacení rizota. Spolu s tofu pak v jídle zajistí bohatou porci bílkovin.
K dobré pórkové polévce vede mnoho cest. Tato je hustá, krémová, chuťově výrazná a jde to i bez mouky a smetany.
Mít doma kuskus a balíček tempehu se vždycky hodí. Pak už stačí míchaná zelenina dle chuti a do 10 minut je zdravé jídlo na stole.
Rychlá polévka, kde pórek hraje hlavní roli. Když se rozvoní na přepušténém másle, je ve vzduchu cítit, že se chystá něco moc dobrého.
Dobrý balkánský sýr má šmrnc a chuť sám o sobě. V letních měsících je ideální do salátů, v zimních je zase více chuť ho zapéct.
Vynikající karbanátky bez masa, kde hlavní roli hraje celer. Nutričně perfektní. Jsou bohaté na vlákninu, kvalitní sacharidy i bílkoviny, chuťově výrazné, nenasáklé olejem, přesto šťavnaté.
Slaný listový závin nikdy chutí neurazí. Jak ho udělat tak, aby byl sytý, chuťově výrazný a zároveň obsahoval dostatek vlákniny?
Křupavý toust a uvnitř lehce rozteklé tvarůžky okořeněné pepřem spolu s voňavou orestovanou cibulí. Ještě nějaký menší čerstvý salátek k tomu a nemá to chybu.
Jemná chuť mozzarelly nemusí každému přijít zajímavá. Zkuste ji podtrhnout výrazným pestem, k tomu ji dát na talíř spolu s křupavými opečenými bramborami a o nedostatku chutí nemůže být ani řeč.
Polníček se používá stejně jako hlávkový salát, je ale bohatší na živiny. Vyniká množstvím vitaminů C a kyseliny listové. V kombinaci s výbornou zálivkou a opečeným tempehem rozhodně nadchne. Navíc vše za 5 minut hotovo...
Kdybych měla vybrat 5 TOP surovin, bez kterých bych se v rámci zdravého stravování opravdu nechtěla obejít, patřily by mezi ně rozhodně jemné ovesné vločky. Ke snídani si je navíc mohou dopřát i ti, kteří preferují slané snídaně. Vyrobíte z nich během chvíle nutričně bohatou snídani, která může mít formu kaše nebo třeba palačinek.
Úžasné křupravé bramboráčky, na jejichž přípravu nebudete potřebovat ani lžíci bílé mouky. A zkombinovat tradiční aromatickou chuť bramboráků s povidly je fakt dobrý nápad.
Když chcete mít teplé vyvážené jídlo do 15 minut na stole, skvěle se hodí třeba tyto špagety, které jsou navíc čistě rostlinné.
Třeba takhle může vypadat večeře bohatá na zeleninu. Je plná zajímavých chutí a živin, navíc jednoduchá a rychlá.
Rýže basmati je už sama o sobě výjimečná svou chutí. Když ji ale připravíte na voňavém pórkovém základu a smícháte s lahodnou hlívou, budete překvapeni.
Upéct na pánvi palačinku, namazat, stočit a sníst. Ono to ale může pokračovat i dál - vyskládat do pekáčku, zalít a zapéct v troubě. Výborné ...
Výborný nákyp, který snese mnoho variant. Je ukázkou nízkorozpočtového zdravého jídla, když se ovšem zadaří, můžete si přilepšit sýrem ;)
Batáty můžete použít stejně jako brambory. Vyrobit z nich kaši, placky, skvělé jsou pečené. Lze si je velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti.
Dejme palačinkám úplně jiný rozměr. S výživnou špenátovou náplní, která neteče, a jemnou mozarellou jsou báječné.
Když to přeženete s porcí, tak jsou halušky docela těžké jídlo. Proto je občas kombinuji se zeleninou, která celé jídlo odlehčí. Zrovna špenát se k bryndze hodí skvěle.
Tepelně upravené ředkvičky? Možná nezvyk, ale rozhodně překvapí výbornou chutí.
Z uvařené řepy se dají vyrobit během chvíle zázraky. Třeba tato polévka, která zahřeje, zasytí a dodá tělu kvalitní živiny.
Další tip, jak pro rychlou a zdravou kuchyni využít výrobek z vaječných bílků jménem Šmakoun. S brambory a květákem si náramně rozumí.
Co s bulgurem? A co s listovým špenátem? Tady je jeden nápad na snadné a výživné jídlo.
Zdravější varianta langoše, který bývá tradičně uplácán jen z mouky a řádně vykoupán v oleji. I bez mastné lázně mohou chutnat výborně.
Velmi jedlé tyčinky, které mohou posloužit jako domácí slaná chuťovka nebo jako příloha ke krémovým zeleninovým polévkám.
Kombinace kysaného zelí, halušek a uzeného je známá prověřená kombinace. Jsou ale i jiné varianty. Stejně dobré, rychlejší a bez uzeniny.
Další způsob, jak jednoduše v kuchyni využít celer. Jeho chuť je po tepelné úpravě velmi jemná, stojí za vyzkoušení.
Když se žaludek hlásí o své a každá minuta je drahá, poslouží skvěle vaječná omeleta. A pěkně vylepšená o ricottu a sušená rajčata ...
Pro mě jedna z nejlepších krémových polévek je ta z dýně- tentokrát máslové. Opravdu výborná, vyplatí se ji zkusit.
I takhle může vypadat zdravý oběd. Vegan talíř bohatý na bílkoviny a vlákninu.
Pár minut u pánve, jejichž výsledkem je opravdový chuťový zážitek.
Ovesné vločky - naprosto báječná surovina, která má široké spektrum využití, a zvládne být klidně i výbornou palačinkou.
Mražený hrášek je skvělou surovinou pro rychlé recepty. Je kdykoliv po ruce a hotový během pár minut ...
Papriky lze naplnit, čím si jen vzpomenete. A ani k tomu nemusíte mít mleté maso ...
Opravdu není nutné zacpat si břicho horou těstovin. Když je zkombinujete se zeleninou, prospějete svému tělu a odlehčíte trávení.
Výborné bramboráky, které Vás nadchnou svojí křupavostí. V kombinaci se zeleninou a domácím koprovým dipem stojí zato.
Když přijde sezóna květáků a cuket, hodí se každá inspirace, jak je využít. Do jídla pak výborně zapadá i tofu, které je hotové raz dva. V kombinaci s kořením kari povedené ...
Vyzkoušejte jeden z mých nápadů, jak prakticky využít jáhly i pohanku.
Zeleninová polévka, kterou máte za pár minut hotovou a je vhodná pro děti asi od 8 měsíců věku.
Jeden z mých nápadů, jak využít červenou řepu, která je mnohem víc než kyselý kompot ze školní jídelny.
Další z receptů na těstoviny, které můžete přizpůsobit celé rodině, včetně nejmenších dětí. Už jste zkusili dát do těstovin cottage? Výborné...
Rychlá varianta špenátové polévky, která je vhodná pro nejmenší děti.
Pizza toho snese opravdu hodně. Zkuste tuto zajímavou variantu s pečenou zeleninou :-) V kombinaci s oblíbeným sýrem je báječná.
Skvělý recept na snadné tvarohové knedlíky s jahodami podle pořadu Kluci v akci. Domácí jsou prostě nejlepší.
Kedlubna je fantastická zelenina, kterou můžete chroupat, zapékat, vyrábět z ní omáčku, salát či polévku.
I palačinky se špenátem se dají dělat na mnoho způsobů...
Bramborové šišky s mákem. To je taková klasika. Výborné jsou ale i na slano, kdy můžeme využít různé druhy zeleniny. V tomto případě špenát.
Palačinky nemusí být jen z bílé mouky se sladkou marmeládou. Výborné jsou také na slano. A jsou zdravější.
Skvělé rizoto z trouby bez námahy, které chutí potěší malé i dospělé.
Mrkněte, jak lze uvařit výborné milánské těstoviny, aniž byste potřebovali uzeninu.
Abyste si pochutnali na karbanátcích, nemusíte mít nutně po ruce půl kila mletého ...
I s takovou klasikou, jakou je bramboračka, lze vymýšlet mnoho variant. Zkuste tuto extra výživnou.
Smetanovo-žampionovou chuť si lze užít i v čistě rostlinné verzi.
Netradiční salát, který nadchne nejen milovníky tempehu.
Tato směs na opečené pečivo či chléb nadchne každého, kdo má rád pikantní chutě.
Koprovka může být těžké jídlo plné tuku, bílé mouky a masa. Ale také nemusí, pokud zkusíte její odlehčenou verzi ...
Pivní těstíčko je výborné, vděčné a univerzální obalovadlo :-) Zkuste do něj vymáchat třeba uzené tofu. Budete překvapeni.
Další recept na to, jak v kuchyni využít tempeh. Tentokrát výrazná česnekovo-petrželová variace.
Těstoviny Alfredo patří mezi základní jídla italské kuchyně. Inspirujte se. Můžete si připravit tradiční kalorickou variantu, nebo omáčce značně odlehčit.
Díky kuskusu, který se nemusí vařit, můžete do 10 minut připravit sytý a výživný salát Pikantní koření mu navíc dodá výraznou chuť.
Jednoduché, vděčné a zdravé jídlo. Uzené tofu dodá jídlu nejen bílkoviny, ale i zajímavou chuť.
Pokud jste příznivci zdravé bezlepkové obiloviny - pohanky, rozhodně zkuste tyto karbanátky. Jsou úžasné!
Boloňské špagety můžete uvařit i bez mletého masa ...
Z medvědího česneku, který roste na jaře, můžete během chvíle vykouzlit skvělou krémovou polévku.
Z červené čočky můžete udělat polévku, karbanátky, můžete ji použít na zahutění. Další možností jsou tzv. dhály. Luštěninové eintopfy inspirované indickou kuchyní.
Zkuste rýži zase v jiné podobě. Pečená rýže v troubě má jednu velkou výhodu - nemůžete ji rozvařit a její příprava je téměř bez práce.
Mít na stole zdravý chutný oběd neznamená strávit v kuchyni hodinu. Zkuste kombinaci restované zeleniny a tempehu.
Placičky z červené čočky a zeleniny nemohu zklamat snad nikoho. S domácím dresingem jsou nej ...
Nemusíte byt vegetarián či vegan, abyste si mohli občas pochutnat na jídlech s tempehem či sojovou smetanou. Rychlé, chutné, zdravé pro všechny.
Jíme málo luštěnin. Tady je další inspirace, jak to napravit. Vydařený bezmasý recept ...
Tempeh se dá jíst jak studený, tak teplý, právě třeba v zadělávané zelenině. Jednoduché a rychlé.
Máte rádi bramboráky, ale smažení a přepálený olej není váš šálek kávy? Toto je recept pro vás ...
Velkou výhodou této polévky je to, že nic neškrábete, nestrouháte nekrájíte, žádný nepořádek nevyrobíte.
Přijde vám cuketa tak trochu bez chuti a fádní? Vyzkoušejte její kombinaci s bylinkovým máslem a trochou sojové smetany...
TIP na rychlé a jednoduché těstoviny, kombinace červeného pesta a ricotty je vynikající.
Jednoduchý těstovinový salát, nejlepší pořádně vychlazený.
Někdy se uvaří rýže více, než je potřeba. Tady je jedna z možností, jak ji využít.
Zeleninové krémové polévky chutnají jak dětem, tak dospělým. Díky červené čočce nemusíte polévku už nijak zahušťovat.
Jakékoliv zeleninové placičky třeba spolu s bramborem a zeleninovým salátem jsou výborným obědem. Zkuste tuto variantu cuketových placiček zcela bez mouky.
Základem dobré pomazánky nemusí být mléčný výrobek, což je často zvykem. Zkuste tuto luštěninovou a udělejte něco pro své zdraví.
Čím méně komplikovaný recept, tím lepší. Tyto skvělé špagety jsou rychlé, chutné a když budete mít po ruce zralá čerstvá rajčata, výsledek vás nemůže zklamat.
Tuto polévku zvládnete, i když doma skoro "nic" nebude. Je rychlá a díky mrkviččce restované na másle a majoránce i úžasně voňavá.
Někdy stačí dobré brambory, k nim pár ingrediencí a skvělá příloha či samotné jídlo je na světě.
Mrkev dušená se sojovou omáčkou a doplněná třeba sýrem poslouží jako samotné jídlo nebo jako netradiční, výborně ochucená příloha.
Tuto polévku budete mít hotovou do 10 minut. Je velice zdravá a plná úžasné rajčatové chuti.
Dušenou mrkvičku jsem si zvykla dělat tímto způsobem, který mi vyhovuje chutí i konzistencí. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, vaječnou omeletou nebo jako přílohu k masu.
Tofunézu můžete použít všude tam, kde majonézu – do dresingů, na saláty, do pomazánek či bramborových salátů.
Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.
Kuskus je tu pro všechny, obzvláště pak pro ty, kteří preferují rychlá jídla. Návod na jeho základní přípravu.
Výhodou této polévky je její rychlost a příprava z mraženého hrášku, který můžete mít vždy po ruce a připravit ji tedy v kterémkoliv ročním období.
Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje.
Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky.
Recept na bezpracnou přípravu mléčné rýže, která většinou moc chutná dětem.
Jednoduché a nenáročné jídlo, které rozhodně potěší vaše chuťové buňky.
Lilková pomazánka je u nás docela netradiční. Pokud se ale nenecháte odradit mdlou barvou, určitě nebudete litovat, že jste ji zkusili :)
Recept na netradiční pomazánku, jak barvou, tak chutí ;)Určitě ji zkuste!
Zkuste tento báječný recept na zeleninové noky, díky kterému do sebe dostanete porci zdraví prospěšných látek.
Cukety a cuketové dýně, kam se podíváte, je potřeba je nějak zpracovat. Skvělé cuketové placičky jsou jednou z variant.
Toto rychlé jídlo jsem si velice oblíbila. Základem je zelenina a rýže, co k pokrmu dále doplníte, už je na vaší fantazii.
Zeleninové saláty jsou oblíbené, občas je to ale to samé dokola. Rajčata, okurka, salát...Zelný salát je příjemnou změnou a může doplnit jakékoliv jídlo.
Fazolky na kyselo chutnají dospělým i dětem. Další skvělý recept, jak upravit zeleninu.
Já jsem si lepenici oblíbila zaprvé proto, že je fakt dobrá, zadruhé proto, že je to super způsob, jak do sebe dostat dávku kysaného zelí, které je zdraví tolik prospěšné. Stojí za vyzkoušení!
Jak už to bývá, jednoduché recepty bývají ty nejlepší a kombinace olivového oleje, třtinového cukru a šťávy ze zeleniny je více než jedlá :)
Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat.
Cizrnový guláš je další skvělou možností, jak naložit s cizrnou.
Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.
Různé zeleninové placičky či karbanátky, to je moje gusto :) Tentokrát jsem se pustila do kapustových karbanátků, které se velice povedly. Tady máte recept :)
Spojení chuti rajčat, rukoly, česneku a provensálského koření vás nadchne.
Pokud se kapusta správně a chutně připraví, může se stát oblíbeným jídlem vašich dětí :)
Tento recept zabere minimum času a to se počítá. Vzhledem k tomu, že v tomto receptu hraje významnou roli česnek, hodí se spíše jako večeře.
Zkuste toto snadné a opravdu velice chutné jídlo.