Špaldové čokoládové sušenky

Není nad to si během chvíle vyrobit plech domácích sušenek z kvalitních ingrediencí. Poctivá hořká čokoláda sušenkám dodá plnou chuť i pevnost, takže se hodí třeba i na cestu do krabičky na svačinu.
Uzený vývar s mrkví a domácími krupicovými noky

Všichni jistě známe uzenou polévku s kroupami, která je nejen českou klasikou. A touto uzenou chutí se lze inspirovat a vyrobit voňavý vývar s bohatou porcí mrkve a domácí zavářkou v podobě krupicových noků. Příprava je velmi jednoduchá 🙂
Jednoduchá pomazánka z nivy a celeru

Pomazánka s Nivou může mít mnoho verzí. Co ji připravit tak, aby se nejednalo o koncentrovanou kalorickou nálož?
Topinky z trouby s pikantními míchanými vejci a avokádem

TIP na výbornou výživnou snídani. Zajímavou na pohled, zajímavou chutěmi … Křupavé topinky s vláčnými vejci vyladěné kurkumou a koriandrem v kombinaci ze zralým máslovým avokádem, chilli a olivovým olejem jsou neodolatelné 🙂
Fazolové karbanátky pečené v troubě

Červené fazole lze nejjednodušeji využít do polévek a eintopfů typu chilli con carne, snadno z nich ale můžete také vyrobit výborné karbanátky plné chuti.
Italská rajčatová polévka s černými olivami

Rajčatovou polévku lze pojmout mnoha způsoby. Po česku, po indicku, po maďarsku, po thajsku nebo také po italsku. A k tomu stačí opravdu málo. Pár oliv, italské bylinky a kousek kvalitního sýra.
Šťouchané batáty s cibulkou a pečenými kapustičkami

Batáty a růžičková kapusta nepatří mezi nejčastěji využívané suroviny ve zdravé kuchyni. Jsou přitom jednou z ideálních druhů pro zimní období. Toto je jeden z nejjednodušších postupů jejich přípravy.
Pohankovo – sýrové vafle s ricottou

Vafle nemusí být jen víkendová kalorická bomba z bílé mouky a půl kostky másla, obložené banánem, nutelou a šlehačkou. Vafle lze pojmout úplně jinak, a to slaně. Příjemná víkendová změna …
Vajíčkovo – celerová pomazánka s pažitkou

Vajíčkové pomazánky obecně považuji za jedny z nejlepších. Zkuste je udělat odlehčeně a místo sýru, másla, taveňáku a majolky zapojit celer. Je to výborné!
Brambory z pánve jako příloha

Co s bramborou? Můžeme ji vařit ve vodě, péct v troubě či v elektrickém hrnci, dusit ve slupce, ale také péct syrovou na kostičky v pánvi. Vznikne tak chuťově výborná a na pohled hezká příloha.
Rajčatová polévka s kokosovým krémem a koriandrem

Velmi jednoduchá verze krémové rajčatové polévky, která vyniká svojí jemnou chutí. Její příprava je téměř bez práce.
Celozrnný jogurtový závin s jablečno – mrkvovou náplní

Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno – mrkvové náplni.
Domácí kuřecí knedlíčky do polévky

Kousky nakrájeného kuřecí masa v talíři s vývarem nevypadají nějak úchvatně. Zkuste maso “schovat” či zakomponovat ve formě domácích kuřecích knedlíčků. A na nudle do polévky si možná ani nevzpomenete 🙂
Gulášová polévka s hovězím masem a neloupanou červenou čočkou – zahuštěná bez mouky

Gulášová polévka nemusí být buď a nebo. Buď s masem nebo jen vegetariánská s luštěninou. Skvělé je to nakombinovat. Využít chuti hovězího masa a benefitů červené čočky. Výborná hutná polévka bez potřeby použít k zahuštění mouku.
Slané chuťovky z tvarohového těsta – sypané drcenými ořechy a semínky

Osvědčené těsto, se kterým se skvěle pracuje a s minimální námahou můžete mít plný plech domácích tyčinek, které zaujmou na každé oslavě.
Domácí celozrnný chleba ze špaldové mouky

Základní recept na celozrnný nekváskový špaldový chleba, který připravuji v domácí pekárně. Vhodné především pro ty, kteří mají rádi chléb, není jim ale lhostejné jeho složení.
Pečené brambory s červenou řepou, brokolicí a vejcem + výborná domácí jogurtová zálivka

“Eat the rainbow” je jedno z důležitých pravidel zdravého stravování. Jídlo v podobě pestrobarevného salátu z čerstvé zeleniny ale není v zimě ideální volbou. Co zdravého si tedy v zimě naložit na talíř?
Slaný koláč se špenátem, tofu a hlívou ústřičnou – celozrnný korpus + šťavnatá náplň

Slané koláče ve stylu Quiche dávají prostor pro velkou kreativitu. Nejen co se týče náplně, ale i těsta. Vyzkoušejte variantu se špaldovým celozrnným těstem a chuťově vyladěnou šťavnatou náplní.
Rychlá květáková polévka

Klasika, kterou máte do 20 minut na stole. Zasytí, zahřeje, výborná je. Prostě květákovka.
Špaldové těstoviny s cuketovo-sýrovou omáčkou

Co rychlého k těstovinám? Stačí mít po ruce cuketu, smetanu a vyzrálý sýr. Během pár minut je jídlo na stole.