U receptů tohoto typu se držím principu “dostatek zeleniny na množství těstovin” a “nepřehánět to se sýrem”. Jídlo je pak syté, přesto dobře stravitelné. Sýry obecně kupuji různé. Občas plátky “light”, kde je třeba velmi vybírat značku, jindy zase tučné vyzrálé sýry, které chutnají k těstovinám a dodávají omáčkám plnou chuť.
Vzpomínám, jak jsem přišla do “sámošky” a za vitrínou “novinka”. Tvrdý nízkotučný sýr s názvem Linie. Já na prodavačku: “Je to dobrý?” Ona: “NE” 🙂
Potřebujete
Špaldové těstoviny
Menší cukety
Smetanu ( klasickou 30% nebo rostlinnou)
Cheddar
Olivový olej
Sůl, pepř, hladkolistou petržel nebo jiné čerstvé bylinky
Postup
Dám vařit těstoviny a mezitím si připravím omáčku. Cuketu omyju a včetně slupky nakrájím na malé kostičky, které orestuji na olivovém oleji na mírném stupni. Ochutím solí, někdy ochutím BIO sypkým zeleninovým bujónem.
Po pár minutách k cuketě přiliju smetanu a přidám nastrouhaný sýr. Volím cheddar, protože se dobře rozpustí a má výraznou chuť. Smetanu používám různou. Někdy klasickou, někdy bezlaktózovou, jindy třeba kokosovou nebo mandlovou.
Promíchám v pánvi s těstovinami a hotovo!
TIP
Pokud chcete, můžete cuketu udělat na cibulovo – česnekovém základu. Já jsem teď ale zvolila úplně jednoduchou variantu.