Červené fazole lze nejjednodušeji využít do polévek a eintopfů typu chilli con carne, snadno z nich ale můžete také vyrobit výborné karbanátky plné chuti.
Toto je moje vyzkoušená verze “směsi”, která vyhovuje konzistencí, chutí i složením.
Karbanátky jsou syté a plné vlákniny. I bez vejce drží krásně pohromadě. Chutnaly i dětem, což mě mile překvapilo 🙂
Na 9 středních karbanátků potřebujete
250 g uvařených červených fazolí
130 g na jemno posekané mrkve (nebo nastrouhané)
1 cibuli
2 lžíce drceného lněného semínka
3 lžíce suché ingredience na dohuštění směsi ( kukuřičná strouhanka nebo různé vločky)
2 lžíce rajčatové pasty (kvalitní protlak v bio kvalitě)
2 lžíce olivového oleje do směsi
Na dochucení stroiužek česneku, lžíce majoránky, sůl, pepř
Postup
Mrkev na drobno posekám v malém robotu nebo nastrouhám a orestuji ji spolu s cibulí na olivovém oleji.
Fazole rozmixuji. Nevadí, když nebudou úplně do hladka …
Pak už jen vše promíchám dohromady. Orestovanou mrkev s cibulí ochutím majoránkou, solí, česnekem, pepřem, přidám drcené lněné semínko, rajčatovou pastu, olivový olej a zahustím kukuřičnou strouhankou nebo nějakými vločkami tak, aby směs byla akorát hustá a daly se v ruce tvarovat karbanátky.
Karbanátky dám na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem, ještě je lehce potřu olivovým olejem a peču na 200 stupňů asi 25 minut.
Hodí se k nim libovolný zeleninový salát nebo šťouchané brambory a samozřejmě nějaký domácí DIP z hustého jogurtu, který je možné ochutit rajčatovou pastou nebo také kari kořením.