Kousky nakrájeného kuřecí masa v talíři s vývarem nevypadají nějak úchvatně. Zkuste maso "schovat" či zakomponovat ve formě domácích kuřecích knedlíčků. A na nudle do polévky si možná ani nevzpomenete :)
Různé knedlíčky do polévky jsou velmi snadnou záležitostí, když už je máte v oku a dokážete odhadnout jejich správnou konzistenci. Někdy totiž mohou být tuhé, suché, nebo se naopak rozpadat.
Toto je jedna z mých vyzkoušených variant, která funguje 🙂
Potřebujete
200 g uvařeného kuřecího masa z vývaru
1 vejce
50 g kukuřičné strouhanky ( lze zvolit i jiný druh “suché směsi”)
3 lžíce olivového oleje
5 lžic tekutiny (vývar nebo mléko)
Sůl
Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
Postup
Nejdříve si klasicky vyrobím kuřecí vývar. Pak vezmu 200 g uvařeného masa a rozsekám ho v robotu na jemno.
Na drobno nasekané či namleté maso smíchám se všemi ostatními ingrediencemi a vytvořím hustou kompaktní hmotu. Hmotu je třeba chvíli míchat a nechat odležet, aby se vše dobře propojilo.
Lžičkou vždy odeberu kousek směsi a naolejovanýma rukama vytvořím kuličky. Vyšlo mi jich 23.
Zatímco dělám kuličky, dám si do vývaru vařit kousky mrkve. Mrkev nevařím spolu s masem, mám ráda, když zůstane pevná. Když je vývar hotový, dám do něj na závěr zavařit knedlíčky. Pokud je děláte poprvé, doporučuji vyzkoušet zavařit je ve vodě, abyste otestovali jejich konzistenci a vyhnuli se tomu, že ve vývaru udělají to, co nemají.
Knedlíčky vařím 5 minut a hotovo. Každou porci na talíři dozdobím nějakou zelení.
TIP
Knedlíčky lze ochutit různě. V některých receptech se objevuje lžíce parmezánu, špetka kurkumy, jinde stroužek česneku či sušená zelenina do polévky.